IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецепти за Нова година – пуйка с бадеми

29 декември 2023 09 00

Как да приготвите вкусно и крехко ястие

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ето че новата 2024 година чука на вратата ни. Като едни добри домакини ние ще я посрещнем с вкусна трапеза, на която присъстват всякакви домашни ястия. От баницата с късмети и празничната салата до крехкото и сочно месо – най-добрият приятел на червеното вино. Преди да чуем речта на президента и да извием едно Дунавско хоро, ще седнем около масата с приятели и близки, за да се насладим на вкусната празнична вечеря. 

След дългите коледни пости, Нова година се слави като празникът на месото. Ако по Коледа сте наблегнали на тестените ястия и сладките, сега е времето да се завърнете към основните храни, богати на протеини. Тъй като през цялата година ядем пилешко и свинско, на 31 декември е добре да разнообразим менюто си, добавяйки към него и крехко пуешко месо. За да бъде ястието по-празнично, ще добавим към него и бадеми

Новогодишната пуйка с бадеми ще бъде истинска наслада както за вас, така и за вашите гости, а приготвянето ѝ не е чак толкова трудно. Важно е да се запасите с необходимите продукти от по-рано, за да имате време да направите месото и то да бъде готово точно навреме за празничната вечеря. 

Пуйка с бадеми – как да я приготвите

Необходими продукти:

1 пуйка (около 3 кг)

400 г кайма

300 г бадеми

1 стрък праз

1 голям портокал

3 варени картофа

2-3 скилидки чесън

масло

олио

2-3 стръка розмарин

кимион

звездовиден анасон

канела

черен пипер

червен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете фино праза, а скилидките чесън ги нарежете наполовина. Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете последователно праза, чесъна и каймата, докато стане на трохи.

Картофите и обеления портокал нарежете на кубчета и заедно с целите бадеми добавете към каймата. Овкусете с подправките на вкус и разбъркайте.

Напълнете с тази плънка вътрешността на пуйката и затворете отвора с парче от портокала.

Направете прорези на различни места по птицата и пъхнете под кожата по малко масло. Намажете от всички страни с олио, след което поръсете с двата вида пипер, малко канела и сол. С намазнени ръце втрийте подправките в кожата.

Сложете пуйката в намазнена тава, покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 3-4 часа. След това махнете фолиото и допечете до зачервяване. 

За още вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари