Ето че новата 2024 година чука на вратата ни. Като едни добри домакини ние ще я посрещнем с вкусна трапеза, на която присъстват всякакви домашни ястия. От баницата с късмети и празничната салата до крехкото и сочно месо – най-добрият приятел на червеното вино. Преди да чуем речта на президента и да извием едно Дунавско хоро, ще седнем около масата с приятели и близки, за да се насладим на вкусната празнична вечеря.
След дългите коледни пости, Нова година се слави като празникът на месото. Ако по Коледа сте наблегнали на тестените ястия и сладките, сега е времето да се завърнете към основните храни, богати на протеини. Тъй като през цялата година ядем пилешко и свинско, на 31 декември е добре да разнообразим менюто си, добавяйки към него и крехко пуешко месо. За да бъде ястието по-празнично, ще добавим към него и бадеми.
Новогодишната пуйка с бадеми ще бъде истинска наслада както за вас, така и за вашите гости, а приготвянето ѝ не е чак толкова трудно. Важно е да се запасите с необходимите продукти от по-рано, за да имате време да направите месото и то да бъде готово точно навреме за празничната вечеря.
Пуйка с бадеми – как да я приготвите
Необходими продукти:
1 пуйка (около 3 кг)
400 г кайма
300 г бадеми
1 стрък праз
1 голям портокал
3 варени картофа
2-3 скилидки чесън
масло
олио
2-3 стръка розмарин
кимион
звездовиден анасон
канела
черен пипер
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете фино праза, а скилидките чесън ги нарежете наполовина. Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете последователно праза, чесъна и каймата, докато стане на трохи.
Картофите и обеления портокал нарежете на кубчета и заедно с целите бадеми добавете към каймата. Овкусете с подправките на вкус и разбъркайте.
Напълнете с тази плънка вътрешността на пуйката и затворете отвора с парче от портокала.
Направете прорези на различни места по птицата и пъхнете под кожата по малко масло. Намажете от всички страни с олио, след което поръсете с двата вида пипер, малко канела и сол. С намазнени ръце втрийте подправките в кожата.
Сложете пуйката в намазнена тава, покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 3-4 часа. След това махнете фолиото и допечете до зачервяване.














ПП внесе вота на недоверие: "Правителството да подаде оставка, ако има грам разум"
Добро срещу зло на сцената в спектакъла на "Чинари" - "Мистичен ритъм"
Прокуратурата протестира освобождаване на мъжете, убили пешеходец и полицай на Северната тангента
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
Левски излезе с важна новина
Натали Уебър
На моменти противоречив, до болка искрен, истински гений – Рони О‘Съливан на 50!
Страхливият Манчестър Юнайтед играе като кръчмарски отбор
Бюджетни идеи за коледен подарък под 50 лева
Най-модерният подарък е новият навик и тихото сбогом на цигарите
3 бързи рецепти за Никулден
Практикер посреща Коледа с топ намаления
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Жълт кантарион – действие и приложение и лекарствени взаимодействия
Гастропареза след вирусна инфекция
Национално проучване проследява пътя на пациента с рак на белия дроб в България
Остави коментар