IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свети Валентин – неромантичната история на най-романтичния празник

14 февруари 2024 14 30

Защо празнуваме Деня на любовта и какво всъщност е оригиналното значение на празника

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Независимо дали обичате Свети Валентин или го мразите, едно е ясно – 14 февруари е запазен за влюбените! Историята на празника обаче не започва от наши дни, а датира много назад във времето. И докато сега Свети Валентин се свързва с романтика, целувки, шоколадови сърца и рози, произходът му е далеч от романтиката. 

Кога е Свети Валентин?

Първо, кратко опресняване за всеки мъж, който е забравил днес да купи цветя, или за всяка дама, която, от множеството ангажименти, е пропуснала да впише в календара си час за маникюр или прическа. Денят на влюбените се пада на 14 февруари. Тази година е в сряда, но догодина съдбата се е смилила над нас и е поставила празника в петък за един дълъг и романтичен уикенд. 

влюбена двойка;

Снимка: iStock

В края на V век папа Геласий обявява 14 февруари за ден на свети Валентин и оттогава датата е превърната в празник, въпреки че като цяло е по-скоро религиозен, отколкото романтичен. 

Каква е историята на свети Валентин?

Денят на свети Валентин е фиксиран ден в календара, който е поставен в средата на февруари преди друг празник в древния римски календар, наречен Lupercalia - което някои историци смятат, че е причината Свети Валентин да бъде изцяло свързан с любовта. Луперкалията празнува плодородието и може да включва ритуал, при който мъже и жени се разделят по двойки, като избират имена от буркан. В Древна Гърция хората са празнували в средата на зимата сватбата на Зевс и Хера. 

Защо точно на 14 февруари?

Като цяло ранните християни често са избирали да празнуват празници в дни, които съвпадат със съществуващи фестивали и празненства, като Коледа и зимното слънцестоене. Именно затова поставят Свети Валентин на 14 февруари, тъй като Луперкалията се празнува ден по-късно. 

Кой е бил свети Валентин?

Оказва се, че свети Валентин няма много общи допирни точки с шоколадовите сърца и розите

Денят на свети Валентин е празник в католическата църква, добавен към литургичния календар около 500 г. сл. Хр. Денят бил отбелязван в чест на светци мъченици, наречени Валентин. Различни легенди говорят за различни светци на име Валентин или Валентиниус, но тъй като много малко се знаело за тези мъже и имало противоречиви твърдения за историята на свети Валентин, празникът е бил премахнат от римокатолическия литургичен календар през 1969 година. 

Но въпреки че не се знае много за истинската история на свети Валентин, на когото се основава празникът, легендата има няколко варианта. Според единия, свети Валентин отказал да приеме езичеството и бил екзекутиран от римския император Клавдий II. Преди екзекуцията си той успява да излекува по чудо дъщерята на своя тъмничар, която след това приела християнството заедно със семейството си. Друга легенда казва, че епископ, наречен свети Валентин от Терни, е истинският съименник на празника – този свети Валентин също е екзекутиран.

Свети Валентин

Снимка: iStock

Но според други – и това е начинът, по който свети Валентин се свързва с празник, фокусиран върху любовта – свети Валентин е бил римски свещеник, който е извършвал сватби на войници, на които е забранено да се женят, поради едикт на римски император, постановяващ, че женените войници не са добри воини и така младите мъже не можели да се женят. Този свети Валентин носил пръстен с Купидон - символ на любовта – който помагал на войниците да го разпознават. И като предшественик на поздравителните картички, той раздавал хартиени сърца, за да напомня на християните за тяхната любов към Бога.

Заради тази легенда свети Валентин става известен като покровител на любовта. Молитвата на свети Валентин моли светеца да свърже влюбените заедно, така че двамата да станат едно и двойката да помни своята преданост към Бога.

Докато историята за свети Валентин поставя основата за установяването на деня като празник на романтичната любов, това, което наистина затвърдило връзката между свети Валентин и любовта, било стихотворение от средновековния автор Джефри Чосър от 1375 г., което историците смятат за причина и начало на съвременния празник Свети Валентин, когато празнуваме нашето романтично партньорство с още един човек.

Защо празнуваме?

Чосър е живял през Средновековието, ерата на придворната любов, когато широки, романтични изявления на преданост – стихове, песни, картини – са празнували партньорството. До края на XV век думата „валентинка“ се използва за описание на любовник в стихотворенията и народните песни, а през 18-и век в Англия е публикувана книга, наречена The Young Man's Valentine Writer. До средата на 19-и век се създават масово произведени хартиени картички за Свети Валентин и Денят на влюбените, както го познаваме днес, се родил.

бандана, двойка,

Снимка: iStock

Истината за историята на Свети Валентин е, че романтичният празник не е имунизиран срещу трагедии. По време на Сухия режим в Чикаго седем мъже били убити от банда, организирана от Ал Капоне на 14 февруари 1929 г. Клането на Свети Валентин се превръща в основна част от историята на онова време, като полицията и законодателите преследват бандите и тълпите, сформирани в градовете, за да контролират незаконните тогава вещества като алкохол.

Прически за Свети Валентин – 3 предложения от Никол Шерцингер

Афродизиак за Свети Валентин – на кои храни да разчитате?

Официален празник ли е Свети Валентин?

Въпреки че много хора празнуват Свети Валентин по най-различни начини, той вече не е официален католически празник – и за съжаление на всички романтици, това не е официален празник или почивен ден, въпреки че винаги може да си вземете отпуск за специален ден с половинката.

За още идеи за Свети Валентин последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари