IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Афродизиак за Свети Валентин – на кои храни да разчитате?

10 февруари 2023 10 30

Ето какво да включите в менюто си за празника

IStockphoto

IStockphoto

Афродизиак не е дума, използвана в астрологията. Терминът произлиза от името Афродита – древногръцката богиня на любовта и красотата. И означава храна, аромат, напитка или предмет, които засилват либидото при мъже и жени. Това става чрез влияние върху отделните части от тялото, но и на психично ниво – стимулирайки мозъка.

Дни преди Свети Валентин, много хора търсят информация как да повишат романтиката и сексуалното желание на своята половинка. Затова първото нещо, което могат да прочетат в интернет, е какво точно представлява един афродизиак и как се отразява на тялото. Така например малцина знаят, че чесънът и неговата специфична миризма, която отблъсква, но и предпазва от вируси, може да засили половата мощ. Женшенът например, който се препоръчва повече на жени, може да повиши количеството на тестостерон при мъжете.

Най-популярният афродизиак е шоколадът. Неслучайно много мъже купуват какви ли не шоколади на жените си – със или без специален повод. Все пак, много проучвания показват, че по-скоро славата на сладкото изкушение е преувеличена и при някои двойки няма разлика в либидото, било то с шоколад или без него.

афродизиаци, храни

IStock

Афродизиак за Свети Валентин: 6, на които да разчитате

Стриди

Това е друг популярен афродизиак, който да опитате. Формата на стридите наподобява тази на женски полов орган. Според Лиза Йънг, експерт по здравословно хранене, тази храна повишава либидото, защото е богата на минерала цинк. Той играе важна роля в регулирането на производството на тестостерон.

„Стридите са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, което може да увеличи притока на кръв и да помогне за еректилната функция и функцията на тестисите при мъжете“, обяснява тя.

стриди pexels

Pexels

Друга връзка между стридите и добрите резултати в леглото е това, че цинкът подобрява нивата на допамин в тялото. А той е важен невротрансмитер, който се свързва с нивото на удоволствие след секс. Проучванията установяват, че допаминът подобрява еректилната функция, което прави стридите предпочитан афродизиак при представителите на силния пол, които имат известни затруднения в спалнята.

5 зодии, които ще срещнат любовта в навечерието на Свети Валентин

Свети Валентин – 6 тоалета за всеки повод

Свети Валентин – 6 нетрадиционни цвята за маникюр

Шафран

шафран, IStock

IStock

Ако все още не сте го използвали в кухнята, със сигурност трябва да си го набавите. Макар тази подправка да е доста скъпа, си заслужава да усетите поне веднъж нейния вкус. И защо това да не е на Свети Валентин или Трифон Зарезан. Тя се използва в доста чуждестранни ястия поради няколко причини. Установено е, че има качества на афродизиак.

Според едно проучване на Phytomedicine, подправката определено променя либидото. В него участници са група мъже, които са имали еректилна дисфункция. Те са приемали по таблетка с шафран от 200 милиграма всяка сутрин в продължение на десет дни. И резултатите им са повече от добри. При тях е регистриран повишен брой на ерекциите и продължителността на всяка от тях след края на лечението.

Друго проучване, публикувано в Human Psychopharmacology, установява, че 30 милиграма шафран на ден се свързват с повишена възбуда при жените, както и с по-високи нива на естествено смазване. Да, този афродизиак не е евтин, но според тези данни със сигурност си заслужава парите.

Авокадо

авокадо -

IStock

Има шеф готвачи у нас, които се изприщват, щом чуят, че някой ще прави гуакамоле. Авокадото е най-използваната и популярна суперхрана през последните няколко години. Според диетолози, ако харесвате неговия вкус, няма да ви навреди, ако го консумирате под формата на смути на гладно.

„Този плод съдържа здравословни ненаситени мазнини и включването им в диетата е важно за нормалните нива на хормоните“, казва Йънг. И изтъква, че афродизиакът съдържа витамин B фолат, който произвежда хистамин – съединение, което се освобождава по време на оргазъм или когато човек се възбуди.

Шамфъстък и някои ядки също са афродизиаци

ядки -

IStock

Малко проучване, публикувано в International Journal of Impotence Research, установява, че ядката на шамфъстъка притежава качества, подобни на афродизиак. Необходими са обаче допълнителни изследвания за доказване на тази теза.

Всички мъже, които са участвали в извадката, са съобщили, че имат еректилна дисфункция в продължение на поне 12 месеца. Приемайки по поне 100 грама шамфъстък всеки ден в продължение на три седмици, в края на проучването те са съобщили, че имат подобрение. Освен този факт, LDL холестеролът („лошият“) им се понижил, докато HDL холестеролът („добрият“) се увеличил, което също е още едно доказателство, че тези ядки са полезни за мъжкото здраве и може да ги сложите на масата дни преди Свети Валентин.

Мака

мака, прах

IStock

Реално погледнато, това е вид кръстоцветен зеленчук, който може да се намери под формата на прах. Някои го смятат за „виаграта на суперхраните“ и изследванията показват, че това определение не е случайно.

В малко проучване, публикувано в First International Journal of Andrology, група мъже с еректилна дисфункция са получавали добавки от мака или плацебо в продължение на 12 седмици. В края на периода мъжете, на които е дадена мака, съобщават за повишаване на сексуалното си желание и цялостно сексуално благополучие. И това ако не е натурален афродизиак!

Друго проучване разглежда жени след менопауза, които са имали ниско либидо поради приема на антидепресанти. В края на проучването е открита положителна връзка между консумацията на мака и повишеното либидо при участничките.

4 йога пози, които повишават либидото

5 причини за понижено либидо

6 неща, които намаляват драстично женското либидо

Горски плодове

горски плодове,

Pixabay

Друга храна, която да ползвате като афродизиак за Свети Валентин и въобще, ако искате да повишите страстта в леглото, са именно горските плодове.

„Те могат да помогнат на мъжете да поддържат ерекцията, тъй като храните, богати на флавоноиди (особено къпините), са свързани с по-нисък риск от еректилна дисфункция“, казва Йънг.

Изследване на Pharmacognosy Review установява, че флавоноидите могат да подобрят качеството на семенната течност при мъжете.

Независимо дали планирате нещо за Свети Валентин или искате да разнообразите сексуалния си живот, може да си набавите тези храни, смятани за натурални афродизиаци. И да изпробвате как ще се отразят на вас и половинката ви.

За още здравословни съвети за поддържането на вашата форма и новини от света на модата и лайфстайла, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари