IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велики четвъртък – време е за боядисването на яйцата и замесването на козунаците

2 май 2024 10 30

Ето какви са обичаите за този ден

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Днес отбелязваме Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица. 

Това е денят, в който Иисус Христос събира своите ученици на Тайната вечеря и установява тайнството Евхаристия. Това обаче е денят, в който започва и обратното броене до предателството на Юда. На Тайната вечеря Иисус пророкува смъртта си на кръста и дава напътствия на своите ученици как да продължат делото му след това.

По традиция на Велики четвъртък се боядисват яйцата. Първото винаги е в червен цвят, защото то символизира Христовата кръв. След като е боядисано, с него се прави кръст върху челото на членовете на семейството, като се започне от най-малкия и се стигне до най-възрастния. Традицията повелява червеното яйце да бъде поставено пред иконата на Младенеца, заменяйки там миналогодишното.

След като сте направили този важен ритуал, започва семейното забавление за малки и големи, а именно боядисването на шарени яйца. Всеки цвят има своята символика и значение.

► Червеното символизира Христовата кръв, но и е символ на вяра и здраве.

► Жълтото символизира силата и куража.

► Синият цвят е за здраве.

► Лилавият е символ на надеждата.

► Зеленото олицетворява растежа в живота ни.

Тъй като на Разпети петък не се прави нищо заради разпятието на Христос, всичко за Великден трябва да се свърши или днес, или на Велика събота. Това са дните, определяни като голямото чистене и шетане. Освен дома, днес е хубаво да пречистим душата, мислите и ума си. Изхвърлете всякакви стари и непотребни вещи, за да разчистите душата и да освободите място в дома си за нови по-приятни емоции, преживявания и спомени.

Великден, яйца,

Снимка: iStock

Освен къщните задължения, намерете време да отидете на литургия. Тя е за изцеление на душата и ума. След нея се извършва измиване на краката, което е символ на Тайната вечеря, когато Иисус измива нозете на апостолите, за да ги научи, че който иска да стане пръв, е редно да бъде последен и безрезервно да служи на подчинените си. След това се извършва Велики маслосвет с олио или зехтин, с който се цели помазване за изцеление от болести.

На Велики четвъртък много семейства започват и със замесването на великденски хлябове, козунаци, великденски курабии и сладки.

курабии, сладки,

Снимка: iStock

Великденският хляб по традиция се прави на малки части, наречени кравайчета, в центъра на които да се постави червено яйце. Първият гост, който прекрачи прага на вратата, получава и първия великденски кравай.

Освен обредния хляб, се замесват и козунаците. Те символизират тялото на Христос.

А сега ви предлагаме една вкусна рецепта за сладък козунак с три вида шоколад, която да направите днес:

Необходими продукти

700 грама бяло брашно

3 яйца + 1 жълтък за намазване

1 ч. ч. прясно мляко

1 ч. ч. захар

1/2 ч. ч. олио

1 пакетче суха мая

1 течна ванилия

100 грама черен шоколад

100 грама млечен шоколад

100 грама бял шоколад

Начин на приготвяне

козунак, Великден,

Снимка: iStock

1. Затоплете млякото, добавете по една лъжица захар и брашно, сухата мая, разбъркайте добре и изчакайте да се активира.

2. Пресейте брашното, направете малко кладенче и сипете в него активираната смес. Добавете разбитите яйца и останалата захар. Омесете меко и еластично тесто. Покрийте го с домакинско фолио и оставете на топло, за да втаса.

3. Готовото тесто разделете на 9 топки. Всяка топка разточете на правоъгълник, който намажете с олио. Поставете по три правоъгълника един върху друг.

4. Разтопете на водна баня в три отделни съда трите шоколада. Намажете всяка тройка тесто с различен шоколад, след което навийте на руло и леко усучете.

5. Поставете рулата едно до друго и сплетете на плитка. Ако се получи твърде дълга, разрежете на две и така ще имате два по-къси козунака. Преместете в намазнена тава и изчакайте да се активират повторно съставките.

6. Намажете с разбития с малко вода жълтък и изпечете в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

За още вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари