fallback

Полезно – как приготвянето на чай премахва токсините от водата

22 March 2025 15:00

Още причини да пием по-често любимата си ароматна напитка

Снимка: IStock

Топлият ароматен чай отпуска сетивата, релаксира нервната система и е приятно допълнение към специалните моменти, които обикновено „крадем“ само за себе си.

Свикнали сме да свързваме пиенето на чай с време за почивка, както и със здравословните му ползи, в зависимост от състава на запарката.

Според нови научни данни, става ясно че чаят не просто има полезно действие за здравето, но приготвянето му оказва действие върху чистотата на водата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alice's Tea Cup (@alicesteacupnyc)

Последните проучвания показват, че листата и цветовете, използвани за приготвянето на горещата напитка, имат способността да привличат към себе си тежки метали като олово и кадмий. Това явление е особено важно в страни с лошо качество на водата, където пиенето на чай и запарки може да представлява стратегия за намаляване на излагането на вредни замърсители.

Как приготвянето на чай предпазва от тежки метали

Изследователи от Северозападния университет, разположен в Еванстън, Илинойс, са  анализирали ефективността на различни видове чай, включително черен, бял и зелен, заедно с лайка и ройбос.

Проучването включва потапяне на билките във вода, съдържаща известни количества тежки метали като олово, мед, цинк, кадмий и хром. Запарката се оставя за различни периоди, вариращи от няколко секунди до 24 часа. Използвайки изсушени листа и сашета, направени от различни материали – найлон, памук и целулоза – изследователите измерват концентрацията на метали във водата след контакт с филтрите и листата.

Резултатите са изненадващи: дори обикновена инфузия на чай в гореща вода за няколко минути отстранява до 15% от наличното олово, което показва, че този метод е ефективен дори при високи концентрации на метали.

Снимка: iStock

Какъв чай да правим, за да пречиства водата най-ефективно

Не всички инфузии са еднакви, когато става въпрос за детоксикация на питейната вода. Изследването доказва, че целите листа, в сравнение с по-малките фрагменти, намерени в сашета, предлагат по-голяма повърхност за извличането на метали. Това означава, че изсушените листа, с грубата си текстура, са по-ефективни при задържане на замърсители от гладките чаени торбички.

Освен това целулозните торбички се оказват по-добри от памучните, не само поради по-грапавата им повърхност, но и защото не отделят пластмаса във водата. Друг важен елемент е времето за самата запарка: абсорбирането на токсините може да продължи дори в студена вода цяла нощ, което прави студения чай, приготвен по този начин, практически без замърсители.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ICHA TEA (@ichateaca)

Резултатите от това проучване не предполагат, че хората трябва да пречистват водата в дома си с помощта на чай, но предлагат любопитни изводи за общественото здраве, особено в региони с ограничени водни ресурси и ниско качество на водата.

Нарастващите доказателства за връзката между консумацията на чай и подобренията в различни здравни показатели, като сърдечносъдови и мозъчно-съдови заболявания, могат отчасти да се отдадат на намаляването на приема на тежки метали. Осъзнаването на този аспект може да насърчи консумацията на чай и запарки като част от здравословната ежедневна диета и начин на живот. 

Какво по-хубаво от ароматна, вкусна и топла (или пък студена) чаша чай, която крие редица ползи за здравето, а явно предпазва организма ни от отрови и замърсители?

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Донка Найденова
Сподели
запарка билки билка напитка здраве навици инфузия чай
0 коментара
fallback