fallback

6 рецепти за топла и вкусна есенна супа

04 October 2025 09:00

Допълнителен бонус – здравословни опции

Снимка: iStock

Не знам за вас, но има нещо в есента, което ме кара да жадувам за топла и вкусна супа. Целта ми през този сезон е да направя дома си уютен и приветлив като топла прегръдка в свеж, хладен ден. Аз съм от хората, които вярват, че душата на дома не е само в декоративните възглавници и избора на завеси (въпреки че и те са от решаващо значение). Тя е в ароматите, които танцуват из кухнята, в обилните ястия, споделени с любими хора, и в топлината, която се излъчва от всеки ъгъл. 

И така, ето ме, готова да разкрия тайната, или по-скоро да споделя здравословните рецепти за есенни супи, които обичам да приготвям в уюта на домашната си кухня. Присъединете се към мен в това вкусно пътешествие, докато опитваме стоплящи душата рецепти, които ще превърнат дома ви в най-доброто есенно убежище. 

Пилешка супа

Снимка: iStock

Какво е едно есенно меню без рецепта за пилешка супа? Стоплете костите си в хладна есенна вечер с тази рецепта за пилешка супа с нотка лимон и джинджифил. Добавете малко юфка, ориз или паста или пък се придържайте към кето диета със зеленчуци и боб. 

Необходими продукти:

  • 1-2 супени лъжици зехтин
  • 1 голяма глава лук, нарязана на кубчета
  • 150 грама целина, нарязана
  • 30 грама пресен джинджифил, нарязан
  • 4-8 скилидки чесън, едро нарязани
  • 950 мл пилешки бульон
  • 1 чаена лъжица сол
  • 2 дафинови листа
  • 1/4 чаена лъжичка бял или черен пипер
  • 680 грама пилешки бутчета без кости и кожа (или използвайте гърди – ако са по-големи, разрежете ги наполовина). Ако използвате бутчета с кости, можете да използвате същото тегло, но предвидете по-дълго готвене. 
  • Лимонов сок на вкус
  • Щипка люти чушки
  • Зелен лук, кориандър и магданоз за декорация

Начин на приготвяне:

  • Загрейте олиото/зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука, целината, чесъна и джинджифила и сотирайте, докато замиришат, около 3-4 минути. Намалете котлона на средно слаб и продължете да сотирате, докато поруменеят, още 3-4 минути.
  • Добавете пилешкия бульон, водата, солта, белия пипер, дафиновите листа и пилешкото месо без кожа. Оставете да заври. Покрийте и намалете котлона, така че да къкри леко, покрито за 20 минути. Ако използвате гърди, проверете на 15 минути. Бутчетата с кости могат да отнемат 25-30 минути.
  • Проверете парче пилешко месо за готовност, като го разкъсате с две вилици. Трябва да се разделя лесно и да изглежда непрозрачно. Когато е готово, накъсайте останалото пилешко месо, след което го върнете в тенджерата и оставете да къкри леко за още 5 минути.
  • Изстискайте лимон, опитайте и добавете бульона. Можете да добавите още сол, ако е необходимо, или ако е твърде солено за вашия вкус, разредете с малко вода. Предпочитам нашата солена, лимонена и мазна, особено ако добавям нишесте (като ориз, юфка или боб), което ще смекчи доста солта. Решете сами. Ако супата е безвкусна, се нуждае от сол.
  • Залейте я върху сварен ориз или юфка или просто я добавете.
  • Гарнирайте със зелен лук или кориандър (или и двете) и капка сусамово масло, ако желаете, и люти чушки (или чили паста, или шрирача).
  • Супа от тиква, морков и картоф

    Снимка: iStock

    Тази комбинация за тиквена супа би била чудесна за студените дни. Без глутен и вегетарианска. Това е лесна рецепта за супа с малко съставки, които лесно могат да бъдат заменени с мускатна тиква. 

    Необходими продукти:

    • 1 с. л. зехтин
    • 1 глава лук (обелена и нарязана)
    • 2 скилидки чесън (обелени и нарязани)
    • ½ ч. л. смляна канела
    • ½ ч. л. смлян бахар
    • 2 сладки картофа (около 400 г, обелени и нарязани на едри кубчета)
    • 2 големи моркова (около 200 г, обелени и нарязани на едри кубчета)
    • 400 г тиква (обелена и нарязана на едри кубчета)
    • 1 ябълка (почистена от сърцевина и нарязана на едри кубчета)
    • 1 литър зеленчуков бульон
    • ½ ч. л. екстракт от ванилия
    • 30 г масло
    • Черен пипер и сол на вкус

    Начин на приготвяне:

  • В тенджера загрейте олиото и запържете лука, докато стане прозрачен. Добавете чесъна и го запържете, докато стане златист. 
  • Добавете канелата и бахара и гответе, докато ароматизират.
  • Добавете сладкия картоф, моркова и тиквата и запържете още няколко минути.
  • Добавете ябълката, бульона и ваниловата есенция. Подправете с черен пипер и сол. Разбъркайте, покрийте с капак и оставете да къкри 20 минути, докато съставките омекнат.
  • След като се сготви, добавете маслото, след което оставете да се охлади малко и пасирайте супата с пасатор директно в тенджерата или я прехвърлете в блендер или кухненски робот и пасирайте, докато стане копринено гладка. Проверете подправките и добавете още малко ванилия, ако е необходимо – искате по-скоро лек, отколкото определен вкус. Добавете още бульон или вода, за да разредите супата.
  • Супа от черен боб

    Снимка: iStock

    Вдъхновена от рецептата за черен боб на Гуинет Полтроу, тази лесна и вкусна супа от черен боб е просто невероятна. Идеална за лудо натоварените делнични вечери през есента.

    Необходими продукти:

    • 5 скилидки чесън, счукани
    • 15 мл екстра върджин зехтин (≈ 1 супена лъжица)
    • 1 червена глава лук, нарязана
    • 3 консерви черен боб 
    • 950 мл пилешки бульон 
    • 1 връзка кориандър (около 30 г)
    • 2 лайма
    • 15 г чили на прах (≈ 1 супена лъжица, на вкус)
    • Кошерна сол и прясно смлян черен пипер на вкус

    За гарнитурата:

    • Заквасена сметана
    • Нарязано авокадо
    • Нарязано халапеньо
    • Пико де гайо
    • Тортила чипс

    Начин на приготвяне:

  • В тенджера загрейте зехтин на средно силен огън. Задушете скилидките чесън и лука, докато започнат да омекват, след което добавете всичките 3 консерви черен боб, заедно с течността им, и пилешкия бульон. Добавете около 8 стръка кориандър, сока от двата лайма, чили на прах и голяма щипка сол и черен пипер. Увеличете котлона, докато заври, след което намалете котлона до слаб огън.
  • Оставете супата да къкри 20-30 минути, докато бобът започне да се разпада и супата се сгъсти по ваш вкус. Разпределете в купички и отгоре добавете гарнитури по ваш избор.
  • Супа от тиква и червена леща

    Снимка: iStock

    Кокосовото мляко и вкусната червена леща с ядки са основата на рецептата за есенна супа. Освен това, тя е без млечни продукти и е веган!

    Необходими продукти:

    • 30 мл зехтин (или друго растително масло)
    • 460 г тиква, нарязана на кубчета
    • 100 г морков, нарязан
    • 120 г червен лук, нарязан
    • 1 скилидка чесън
    • 200 г червена леща
    • 9 г сол (≈ 1 ½ чаени лъжички)
    • 1 г черен пипер (≈ ½ чаена лъжичка)
    • 1 г смлян кимион (≈ ½ чаена лъжичка)
    • 950 мл гореща вода (започнете с 830 мл и добавете още, ако е необходимо след пасиране)
    • 1 г сушена мащерка (≈ 1 чаена лъжичка)
    • 115 г кокосово мляко (плюс още за сервиране)
    • Прясно настъргано индийско орехче, на вкус
    • 40 г кленов сироп или мед (по избор)

    Начин на приготвяне:

  • Сотиране: Загрейте голяма тенджера на силен огън. Прехвърлете зехтина, тиквата и моркова в тенджерата и гответе, като разбърквате от време на време, до златисто кафяво (около 10 минути). Когато видите тъмни петна по повърхността на тиквата, добавете лука, чесъна, червената леща, солта, черния пипер и кимиона. Разбъркайте за 2-3 минути.
  • Варене: Добавете водата и мащерката и оставете да заври. Намалете котлона на слаб огън, покрийте тенджерата и гответе 15 минути или докато лещата омекне.
  • Пасиране: Свалете тенджерата от котлона и пасирайте с пасатор до гладкост.
  • Завършек: Добавете кокосовото мляко и настържете малко индийско орехче по повърхността. Разбъркайте. Опитайте супата и коригирайте солта, подправките и сладостта (като добавите малко мед или не). Ако супата е твърде гъста, добавете вода, ако е необходимо.
  • Добър апетит!

    Зеленчукова супа

    Снимка: iStock

    Следващия път, когато сте на местния фермерски пазар, запасете се със сезонни зеленчуци, пълни със здравословни хранителни вещества. Освен това можете да добавите всички останали зеленчуци, които трябва да използвате бързо. 

    Необходими продукти:

    • 15–30 мл зехтин (1–2 супени лъжици)
    • 150 г средно голяма глава лук, нарязана на кубчета (или 1 голям праз)
    • 250 г морков, нарязан на кубчета (≈ 2 средни моркова, около 2 чаши)
    • 200 г целина, нарязана на кубчета (≈ 2 стръка, около 2 чаши)
    • 4 скилидки чесън, едро нарязани
    • 15 г прясна мащерка (≈ 1 супена лъжица)
    • 30 мл бяло вино, вермут или шери (по избор, ≈ 2 супени лъжици)
    • 600–700 г смесени зеленчуци по избор, нарязани на ситно
    • 950 мл зеленчуков, пилешки, телешки или костен бульон
    • 475 мл вода
    • 2 дафинови листа
    • 5 г кошерна сол (≈ 1 чаена лъжичка)
    • 1 г черен пипер (≈ ½ чаена лъжичка)
    • Щипка лют червен пипер

    Начин на приготвяне:

  • В голяма тенджера загрейте олио на среден огън. Добавете лука и го запържете, докато стане златист и ароматен, за 5 минути.
  • Добавете морковите, целината, чесъна и мащерката. Запържете за 7-8 минути, като бъркате често. В този момент можете да добавите бяло вино, сух вермут, шери (всички са напълно по избор) само няколко супени лъжици и да оставите да къкри.
  • Добавете зеленчуците, които се готвят по-дълго, водата, бульона, солта, пипера и дафиновите листа.
  • Покрийте и оставете да къкри, докато морковите омекнат, около 10-12 минути. Добавете зеленчуците, които се готвят бързо (спанак, къдраво зеле, царевица). Гответе още 3-4 минути, след което добавете пресния магданоз.
  • Опитайте. Често (особено ако не добавям доматите) добавям малко киселина – като лимонов сок или ябълков оцет, но умерено – половин чаена лъжичка, и добавям щипка лют червен пипер или чили на люспи. Ако бульонът е безвкусен, вероятно се нуждае от сол и киселина.
  • Сервирайте супата, поръсена със зехтин и настърган пармезан, а към нея добавете малко препечен хляб.
  • Супа от тиква, куркума и джинджифил

    Снимка: iStock

    И последна рецепта с тиква в списъка. Тази солена, затопляща стомаха и вкусна, гладка супа от тиква, куркума и джинджифил е перфектното решение за уютна есенна вечер у дома.

    Необходими продукти:

    • 2 супени лъжици гхи или масло (използвайте кокосово масло или зехтин за веган вариант)
    • 1 голяма глава лук, ситно нарязана
    • 2 см парче прясна куркума, ситно нарязана или 1 чаена лъжичка смляна куркума
    • 4 см парче пресен джинджифил, ситно нарязан
    • 2 големи скилидки чесън, ситно нарязани
    • Голяма щипка люти чушки, добавете на вкус
    • 1,2 килограма мускатна тиква
    • 5 големи моркова, обелени и едро нарязани
    • 1 супена лъжица натурално фъстъчено масло
    • 1 литър зеленчуков бульон
    • 1,5 литра вряща вода

    Начин на приготвяне:

  • Загрейте гхи или маслото в голяма дълбока тенджера на среден огън.
  • Добавете нарязан лук, куркума, джинджифил, чесън и люспи чили. Задушете, докато лукът стане прозрачен и ароматен.
  • Добавете нарязаната тиква и моркови в тенджерата. Задушете за 5-10 минути, докато започнат да омекват и да се карамелизират.
  • Разбъркайте фъстъченото масло, докато се смесят добре.
  • Налейте зеленчуковия бульон и врящата вода, като се уверите, че зеленчуците са потопени. Добавете сол и черен пипер на вкус.
  • Гответе без капак на средно слаб огън за 30 минути или докато зеленчуците омекнат.
  • С помощта на ръчен пасатор пасирайте супата до гладка смес.
  • Ако е необходимо, добавете подправки и сервирайте горещо.
  • Гарнирайте всяка купа с лъжица обикновено кисело мляко или кокосов крем, пресни билки и поръсете с хрупкави гарнитури като печени ядки или семена.
  • За още вкусни и стоплящи сърцето супи последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

    Автор на статията:
    Дарена Найденова
    Сподели
    рецепта за есенна супа рецепта за супа рецепта за топла супа есенна супа топла супа зеленчукова супа супа от тиква супа от червена леща
    0 коментара
    fallback