IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсва ли ви емоционална интелигентност?

2 юни 2015 07 44

7 признака, че това е така

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Няма човек, който добросъвестно да си признае, че трябва да работи за подобряването на своята емоционална интелигентност.

Повечето хора смятат, че са си интелигентни и че нямат проблем с емоциите. Емоционалната интелигентност обаче е от ключово значение, не само за личния, но и за професионалния живот.

Тя диктува подхода на човек към живота, към отношенията, към изпълнението на задачи и проекти... Ако един индивид не е устойчив, ако не притежава емпатия и мотивация, той няма да привлече и задържи свестните хора и да оцени добрите възможности в живота си

Ето и някои от най-издайническите знаци, че трябва да поработите върху своята емоционална интелигентност:

– Вие често не схващате идеята на другите, а това ви прави нетърпеливи и разочаровани.

– Вие сте изненадани, когато другите реагират зле на вашите коментари или шеги и когато смятат, че преигравате.

–   Не смятате, че трябва да бъдете харесвани от обкръжението си (колеги, близки) – мнението им не ви интересува.

–   Защитавате своите твърдения яростно и не сте склонни да се замислите за чуждата гледна точка.

–   Имате твърде високи очаквания към другите, но не и към себе си.

–   Винаги смятате, че други са виновни за вашите собствени грешки.

–   Струва ви се досадно, когато другите очакват от вас да им съчувствате.

Ако се разпознавате в горния списък, ето четири стратегии за действие:

1. Винаги се стремете да получавате обратна връзка.

Вие не можете да работите върху даден проблем, ако не го разбирате. Важен компонент на емоционалната интелигентност е самосъзнанието – това е способността да разпознавате поведението си към момента.

Ако усетите, че грешите – трябва да намерите начин да се извините за поведението си. Затова опитайте се да чуете чуждата гледна точка и да я разберете.

Когато ви критикуват, не бързайте да минавате в защита, а се замислете за действията си.

2. Осъзнайте разликата между намерения и действия.

Хората, които имат слаба емоционална интелигентност, често подценяват отрицателното въздействие на своите думи и действия върху другите. Те игнорират различията между това, което искат да кажат и това, което другите всъщност чуват.

Независимо от това, което възнамерявате да кажете, замислете се за това как думите ви ще повлияят на другите. Преди всяка среща се питайте какво впечатление искате да направите и какво послание искате да дадете.

3. Натискайте бутона за пауза.

Високата емоционална интелигентност означава поемането на отговорност за реакцията ни в дадена ситуация – тя не трябва да е първосигнална. Ако по време на дискусията загубите интерес или се ядосате и започнете да нервничите, то опитайте се да си напомните, че не трябва да губите контрол. Просто се опитайте да изслушате другите без да ги прекъсвате или да спорите с тях. Дайте им шанс да изкажат своите идеи преди да им се нахвърлите.

4. Поставяйте се на мястото на другите.

Хората трябва да се поставят на мястото на другите, за да развият своята емпатия – ключов компонент на емоционалната интелигентност. Просто се опитвайте да се вгледате и в двете гледни точки при дадена ситуация с две страни. Освен това се научете да поемате ангажимент, да сте по-дисциплинирани и да уважавате другите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари