IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се сработите с новите колеги

7 август 2015 08 29

Няколко полезни съвета за старт на успешна кариера

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато започваме нова работа, едно от първите ни притеснения е как да се впишем в работния колектив. 

Начинът, по който се отнасяме към чуждите идеи и този, по който изразяваме нашите собствени виждания може да повлияе на цялостното ни развитие на работното място. Заради това е изключително важно да знаем как да комуникираме с колегите си - било то с шефа на отдела или с нашия най-добър приятел. 

Въпреки че  всяка една професия е различна, има няколко универсални правила, които трябва да спазваме при общуването ни с колегите на работното място. 

Не споделяйте прекалено много

Независимо колко близки сте станали с колегите си, винаги трябва да имате едно наум и да отсявате думите си в офиса. Има дискусии, които просто не трябва да водите в работна обстановка и личните ви проблеми определено са едни от тях. Това е така, защото прекаленото споделяне може да се тълкува по доста различни начини. Може да разкриете страна от вашата същност, която шефът ви не харесва, може да е знак за липсата на професионализъм, а останалите може да решат, че проблемите ви ще повлияят на качеството на работата, която извършвате. Ако се надявате на повишение, това е нещото, което със сигурност ще намали шансовете ви.

Реакцията ви в конфликт

Конфликтът на работното място се оказва най-трудното нещо, с което не знаем как да се справим. Чували сме мнението на много хора за това какво трябва да е поведението ни по време на конфликт и сме съгласни, че честността и точността са най-важните фактори за разрешаването на проблема. Другото най-важно е да бъдем емоционално умерени. Причината  един конфликт да накара стомаха ни да се преобърне или да опетни взаимоотношенията ни с дадения човек се крие в това, че често възниква, когато поне едно от лицата е емоционално разстроено.  Затова преди да споменете за проблем или нещо, което ви дразни на работното място, се уверете, че сте напълно спокойни.

Не раздавайте критики

Ако сте в позицията на мениджър, това е нещо, което трябва добре да обмислите. Коментарите по отношение на това как се справя вашият екип или отправянето на критики може да всее излишен стрес на работното място. Никой не обича да бъде критикуван за нещо, което не е свършил както трябва. Най-добрият начин да се справите с този проблем е да бъдете честни, защото обвинявайки някого за допусната грешка никога не помага. Затова следващия път, вместо да раздавате правосъдие, се опитайте внимателно да обясните на даденото лице стъпките към завършването на поставената задача.

Същото се отнася и ако с колегите ви сте равноправни. Често се случва по време на работа в екип, някой от „отбора“ да се спотайва и да не си върши задълженията, както трябва. В такъв случай, изразете неодобрението си като преди това споменете колко добре са се справили с предишен проект. По този начин няма да нараните чувствата им и  ще избегнете потенциален конфликт.

Помолете за помощ

Дали се опитвате да смените професията си или се чувствате погълнати от сегашната си длъжност, да помолите за помощ е нещо нормално, както на работното място, така и в живота. Може би неловкото усещане, че пречите на колегите си често ви спира да задавате въпроси. Това, което обаче не сте премислили е, че повечето хора обичат да помагат на останалите-заложено е в човешката природа. Затова най-напред започнете да говорите! Споделете с шефа си и колегите, че имате нужда от помощ като се уверите, че ще те получат заслуженото за това, което са свършили. Все пак нямате за цел да стоварите вашите задължения върху чуждите глави, а да помогнете за общото благо на компанията.

Автор: Виолета Узунова

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари