IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 характеристики на вредните родители

6 юли 2016 11 20

Те са токсични за децата си без да го осъзнават

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Повечето родители наистина правят всичко възможно, за да осигурят на децата си щастливо детство и добро възпитание, но дори и те понякога правят случайни грешки, които могат да доведат до бъдещи проблеми.

Някои родители правят толкова много грешки, че са направо вредни за своите наследници.

Независимо от това, дали родителят е целенасочено токсичен като поведение или без да иска потиска и/или тормози децата си, резултатът е еднакъв – той предизвиква емоционално и психическо увреждане на детето, което го засяга дори в зряла възраст.

Ето и 10 вида поведения, които трябва да избягвате, ако не искате да сте токсичен родител:

1. Не успявате да внушите чувство за сигурност у детето

Някои хора вярват, че трябва да не са твърде любвеобилни, за да не разглезят децата си и да ги научат да са по-самостоятелни. Този подход често има отрицателно въздействие върху децата. Те на практика започват да смятат, че не получават достатъчно обич, сигурност и подкрепа у дома.

2. Прекалено критични сте

Родителите, които критикуват децата си от време на време, са полезни, но тези които го правят непрекъснато са токсични. Всеки човек прави грешки, но именно от тях се учи. Родителите, които са твърде взискателни към наследниците си, ги осакатяват, превръщайки ги в перфекционисти, които не могат да се зарадват на нищо.

3. Изисквате вниманието на децата си

Токсичните родители искат да бъдат центъра на вселената за своите деца. Те очакват децата им да им посвещават времето си, да следват техните нереализирани мечти, да следват пътя който те им посочват и така не им дават достатъчно пространство. Тези деца, без да искат, стават абсолютно зависими към родителите си, дори и когато пораснат.

4. Заяждате се с децата си

Всички родители понякога се заяждат с децата си, но ако е твърде често, това може да се окаже огромен бъдещ проблем. Никога не се шегувайте с височината, теглото, интелекта и визията на детето си, ако не искате да му създадете комплекси за цял живот, подкопавайки самочувствието му.

5. Оправдавате лошото поведение на детето

Някои родители са толкова влюбени в децата си, че толерират дори тяхното лошо, невъзпитано поведение. Вместо да въведат ред и дисциплина, те считат, че са виновни за лошото държание на детето или пък считат, че все другите го провокират. Те не смеят да му направят забележка, а това има трайни последици.

6. Не съчувствате на детето си

Има родители, които се държат пренебрежително към отрицателните чувства и емоционалните нужди на детето си, което може да доведе до неговата депресия.

7. Плашите и наказвате твърде много детето си

Уважението не се печели със страх. В действителност, децата, които се чувстват обичани и подкрепяни, са много по-щастливи като възрастни. Въпреки че дисциплината е важна и неизбежна от време на време, все пак родителите не трябва да използват заплашителни методи, действия и думи, които могат да увредят детската психика.

8. Манипулирате и контролирате децата си

Не прибягвайте до тактики, свързани с манипулация, за да контролирате децата си. Не ги „купувайте“ с пари и не им вменявайте вина, само за да ги накарате да направят нещо, което вие искате.

9. Наказвате детето с мълчание

Може да ви е трудно да говорите с някого, когато сте ядосани, но не се затваряйте към детето си, наказвайки го с ледено мълчание. Това е вредно и незряло поведение, което се води за пасивна агресия и не подобрява ситуацията. Винаги залагайте на рационалния разговор, а не на грубото пренебрежение.

10. Карате детето да се чувства отговорно за вашето щастие

Ако един родител има нереалистични очаквания към своето дете, той в даден момент се разочарова от него, а детето пък започва да се чувства отговорно за това, че не е оправдало тези очаквания и е направило родителите си нещастни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари