IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Характеристики на селфито: От различен ъгъл според пола

5 септември 2017 12 20

Защо мъжете и жените се снимат по различен начин

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Ако се загледаме в селфитата на хората около нас, ще установим, че при мъжете и жените те са различни. Според данни на ново проучване причината за това се крие в психологията на привличането. 

Изследователи от щатския университет във Флорида твърдят, че самоснимащите се манипулират ъглите на камерата, когато правят снимки на себе си, а това е „стратегия за управление на впечатленията“.

Когато мъжете се снимат, те по-често поставят камерата отдолу, като по този начин ъгълът е насочен нагоре към главата. От друга страна, жените правят снимки на себе си от горе надолу, за да изглеждат по-привлекателни за мъжете. 

Специалистите си обясняват това наблюдение с теорията за еволюцията. Те твърдят, че както и представителите на други социални видове, хората използват определена поза, за да „управляват“ впечатленията, които оставят у околните. Всичко това може да се забележи и на снимките. 

Изследователският екип установява, че хората променят ъглите, от които се снимат, в зависимост от публиката им или според това кой смятат, че е най-вероятно да ги види. 

Така мъжете и жените използват един ъгъл, ако искат да изглеждат привлекателни за представители на противоположния пол, и съвсем друг, когато искат да привлекат вниманието на представителите на същия пол. 

Когато публиката им е съставена от жени, мъжете се снимат в анфас, за да изглежда така, сякаш вдъхват подкрепа. Когато обаче „зрителите“ са мъже, те насочат камерата от долу нагоре, за да изглеждат доминиращи.

Жените снимат себе си в анфас, когато смятат, че снимката ще се гледа от други жени. Ако тя е насочена към мъжка аудитория, те се снимат отгоре, за да демонстрират смирение и да изглеждат по-привлекателни. 

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари