IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Релакс на басейн, но за какво да внимаваме?

30 юни 2019 09 30

В някои има твърде много хлор

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Лято е. Едни ходят на море, други се връщат, трети са на работа. Ако попадате в последната графа, но искате да се разхладите през уикенда, басейните в града са идеално решение. Може да събирате тен с коктейл в ръка, да играете карти, на водна топка и се забавлявате с приятели. 

Посещението на обществените басейни носи свежестта, от която тялото се нуждае в жегата, но и крие някои рискове. Замърсявания във водата и шезлонгите, лоша храна или прекалено много хлор могат да ви донесат дискомфорт. 

Ето няколко съвета, които да прочетете преди да отидете на басейн: 

Повечето байсени се пречистват с хлор, чийто количество може да е малко повече от необходимото на някои места. Няма как да се информирате колко точно има в басейна, който сте избрали. Но ако кожата ви е по-чувствителна, по-добре си напълнете надуваемия басейн в двора на село или отидете на море. Попадайки във водата, веществото образува киселина, която дразни кожата. Може да доведе до зачервяване, сърбеж и алергии

Ако искате да се предпазите от вредното влияние на хлора, носете слънчеви очила или такива за плуване, влизайки в басейна. Така ще намалите риска от попадане на вода в окото и зачервяване. Някои слънцезащитни продукти създават така наречения защитен слой за кожата. Той предпазва от вредните лъчи, но и от навлизането на вредни вещества в клетките. 

Другото нещо, което бива да знаете е, че за предпочитане да не ходите с грим на басейн. Попадайки в контакт с хлора, някои сенки, спирали и други продукти за лице могат да причинят алергични реакции. Най-добре е преди да отидете, да се изкъпете добре и почистите лицето си от грима

Плувците не използват шапки само, за да не си намокрят косите. Те им помагат да защитят косата и скалпа на главата от хлора и други вредни съставки за почистване на бактериите от водата. Е, не е нужно да сте със специална шапка на басейна, но може да се "застраховате" като вържете нависоко косата си. Колкото по-малко я мокрите, толкова по-добре за нейната структура. 

Всеки знае, че басейните и шезлонгите са разпространители на инфекции. За да се предпазят жените от губички, е добре да ползват интимен гел преди и след къпане. Те имат антисептичен ефект и съдържат натурални съставки, които успокояват нежната кожа. 
Освен интимните части, кожата на стъпалата също е уязвима към бактерии. Не ходете боси около басейна и внимавайте с чехлите. Може да вземете по погрешка тези на половинката или някой приятел, с което да се заразите с досадните микроорганизми. 

След като решите да си ходите вкъщи, си вземете освежаващ душ. С него ще отмиете от кожата хлора и други мръсотии, които са полепнали. Вкъщи може да вземете още един, след което нанесете специална хидратираща козметика

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари