IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски туристи опитали да откраднат 40 кг пясък

23 август 2019 18 00

Те дори може да попаднат в затвора

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Всеки иска да си вземе нещо за спомен от мястото, което е посетил. Често това са магнити или ключодържатели, а някои туристи обичат да си купуват тениски със странни надписи, които съответстват на дестинацията, на която се намирате.

Е, една френска двойка малко се отклони от традицонните сувенири и реши да си вземе нещо различно за спомен. Докато си почиват на плажа в Сардиния, туристите сметнали, че най-добре да вземат част от пясъка със себе си вкъщи. Те напълнили 14 пластмасови бутилки с пясък, което се равнява на близо 40 кг. 

Според Corriere della Sera, двамата френски граждани могат да бъдат арестувани, въпреки уверенията им, че нямали представа, че вършат престъпление. Пред BBC, екологът Пиерлуджи Коко споделя, че пясъчните плажове са една от атракциите в Сардиния.

"Има две заплахи пред тях - ерозията, която се случва естествено и от части се причинява от повишаването на морското ниво заради климатичните промени. Другата заплаха е кражбата на пясък от туристите". 

Плажът, от който са били напълнени бутилките с пясък, се казва Чиа и се намира на южната част на острова. Двойката е била хваната с материала докато се качвала на ферибот към Франция. Ако бъдат признати за виновни, двамата могат да получат от една до шест години затвор. 

Колкото и да звучи невероятно, кражбата на пясък се е превърнала в нова мода сред туристите, Сардиния. През 2015 г. 5 тона пясък бяха на местното летище. Във Фейсбук дори има страница, където се показват иззетите материали от летищата, включващи пластмасови бутилки пълни с пясък и кашони с миди и камъни. 

През 2017-а в Сардиния се приема закон, в който се забранява търговията с пясък, камъчета, миди. Ако бъдат хванати, провинилите се биват глобявани до 3300 долара.

"Една бутилка с пясък може да ви се вижда малко, но, ако всеки един турист си напълни по толкова, тонове пясък ще изчезват всяка година", споделят от горското министерство на острова. 

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари