IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sadfishing – новата опасна мода в социалните медии

6 октомври 2019 13 00

Според психолози, това влияе върху психическото състояние на тийнейджърите

Снимка: Pixabay

В последните няколко месеца в социалните мрежи се появи нова мода, наречена „sadfishing“. В превод това означава „привличане на вниманието чрез тъга“. Използва се като нарицателно за човек, който иска да публикува пост в социалните мрежи, за да изрази емоционален проблем в търсене на подкрепа, внимание и симпатия от своите приятели и последователи.

Терминът се появи след като много от звездите, включително и моделът Кендъл Дженър, публикуваха лични истории, за които се смята, че са направени с цел събиране на повече харесвания и привличане на последователи.

Както повечето неща, започнали от известни личности, садфишингът се превърна в мода сред младите. Ново проучване, направено от великобританската агенция „Дигитално осъзнаване“, показва, че това ново течение намалява значително самочувствието на тийнейджърите. Част от тях споделят, че са били тормозени, защото са използвали социалните мрежи да споделят проблемите си.

социални

Резултатите са базирани на сеанси очи в очи с повече от 50 хиляди деца на възраст между 11 и 16 години. Експертите твърдят, че този метод на споделяне може да се обърне срещу самите жертви. „Може да ги накара да се чувстват разочаровани и да не получат подкрепата, която търсят. Това директно се отразява на емоциите и на психическото им състояние“, казват те.

Един от участниците признал на изследователите, че използвал социалната мрежа Instagram, за да сподели за проблеми вкъщи, които го карат да се чувства депресиран. „Имаше много хора, които харесваха поста ми и получих доста коментари. На следващия ден обаче бях тормозен в училище, а съучениците ми казваха, че само търся внимание“, казва ученикът.

социални

Детето признава, че е почувствало смесени емоции, след като е споделило проблемите си онлайн. От една страна, е имало подкрепа, но от друга – критики. Притеснението на изследователите е, че трендът може да накара децата нарочно да споделят истории, било то истински или фалшиви, само за да спечелят повече харесвания и последователи.

Това може да ги превърне в лесна мишена на т.нар. тролове, които да превърнат емоционалното им съобщение в оръжие срещу самите жертви. „Агенцията е искрено притеснена за децата, които са тормозени заради sadfishing. Това може да ги тласне към сериозни психически проблеми“, се казва в съобщението на „Дигитално осъзнаване“.

социални

Възможно е под тези постове да се появят тролове, които да изразяват подобни емоционални проблеми, за да се свържат с жертвата. Постепенно те ще спечелят доверието ѝ и по този начин могат да използват децата за различни цели.

Пример за това е едно момиче, което започва романтична връзка точно по този начин. Тя споделя емоционална история, под която неизвестен мъж я подкрепя и иска да разкаже и своите проблеми. Двамата започват да си комуникират и се сближават заради общите си „тревоги“.

След време момичето прекратява разговорите, когато разбира, че човекът отсреща е много по-голям. Тийнейджърката споделя, че той я е карал да му праща свои снимки, на които е трябвало да бъде по бельо или в провокативна поза.

социални

Въпреки негативните резултати, проучването все пак успокоява родителите, като им показва, че децата стават все по-отговорни в социалните мрежи и внимават какво споделят там. Все пак, експертите съветват възрастните да говорят по-често с децата си и да разбират проблемите.

Инфлуенсъри показват истинската страна на Инстаграм

Качването на селфита причинява несигурност

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари