IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвите: Ябълков пай

13 октомври 2019 09 00

С аромат на топла есен

Istockphoto

Есента ухае на топъл билков чай. Излежавайки се с една чаша в леглото през уикенда, сигурно много от вас си мечтаят за печените ябълки на своята баба, които тя приготвя по това време от годината.

Чай, ябълки, канела – една невероятна комбинация, с която много хора свързват този сезон. Ние ще използваме именно плода за днешната ни рецепта, с която да се върнете отново в детството. Само че няма да правим печени ябълки, нито щрудел, а нещо по-модерно – ябълков пай, с който ще си оближете пръстите.

Необходими продукти:

За тестото ви трябват:

1 яйце;
200 г студено масло;
300 г брашно;
100 г захар;
1/2 ч. л. сол;
200 г студено масло;
1 яйце;
2 с.л. студена вода.

За пълнежа и оформянето ще се нуждаете от:

6-7 средни и сладки ябълки;
100 г захар;
60 г галета;
шепа стафиди по ваш вкус;
4 ч.л. канела;
2 с.л. нишесте;
1 жълтък, малко сметана.

ябълков пай

IStockphoto

Начин на приготвяне:

За да омесите хубаво тесто, си направете достатъчно място на масата. На чиста покривка изсипете брашното (което предварително сте пресели) и оформете кладенче по средата. Чукнете яйцето, добавете нарязаното масло на кубчета, още захарта и солта. Накрая изсипете водата. Намачкайте с пръсти всичко и оформете гладко тесто.

След като тестото е готово, увийте го във фолио и го сложете в хладилника за около 30 минути.

Идва ред на плънката, която едва ли ще ви затрудни. Измийте ябълките, обелете ги и почистете хубаво от семките. После ги нарежете на тънки парченца. Накиснете предварително стафидите и ги добавете към тях заедно със захарта, нишестето и канелата. След което разбъркайте, за да се овкусят добре.

Вземете тестото от хладилника и отделете малка част от него за решетка, която да направите накрая. Разточете по-голямото парче на по-тънко и го поставяте върху добре намазнената тава, която сте избрали.

Кръгът трябва да е по-голям, за да пасне и по стените. После поръсете галета на дъното и подредете пълнежа. После от останалото тесто оформете ленти с ширина около сантиметър и половина, които да преплетете така, че да се получи решетка.

Преди да сложите пая във фурната, намажете го с яйчения жълтък, който сте смесили със сметаната. Печете на 180 градуса, като предварително загреете фурната.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
Колко грама всъщност е маслото - 200 или 400?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
sger ( преди 4 години )
Защо два пъти по 200 гр.масло, грешка ли е?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
иванова ( преди 4 години )
грешна ви е рецептата 400г масло добре ли сте
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар