IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плодов фестивал в Турция

9 ноември 2019 14 00

В град Мерсин се проведе ежегодната цитрусова фиеста

Снимка: Instagram

Навън градусите вече са доста ниски и човек се нуждае от много витамини, с които да пребори настинките. Затова всеки от нас трябва да се снабди с различни плодове, които са богати на витамин C и са подходящи за сезона.

В Турция обаче са решили да използват цитрусовите плодове за нещо съвсем различно. В град Мерсин, който се намира в южната част на страната, са избрали началото на месец ноември за организиране на един интересен и вкусен фестивал.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sharif Alyafi || شريف اليافي (@sharif_alyafi) on

Става дума за т.нар. фиеста Narenciye, което в превод означава „цитрус“. Всичко започва преди 10 години, когато основателят на фестивала Абдулах Йоздемир решава да организира нещо различно за жителите и гостите на Мерсин. А пред тях се изправят скулптури, направени изцяло от плодове, включително портокали, мандарини, лимони и грейпфрути. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mohamed (@mo.4x) on

Постепенно обаче инициативата набира сила и всяка година все повече желаещи идват, за да видят изкуството от плодове. Според някои, фестивалът е нещо средно между фиестата в Рио де Жанейро и парадът на лалетата в Холандия. 

В организацията на Narenciye участват 62 работници, а близо 50 000 плодове са използвани за направата на фигурите. Участниците са от 32 страни, като повечето от тях идват от Балканите, Средна Азия и Перу. Всички те носят със себе си своята култура и са облечени в традиционно облекло.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 7. Mersin Narenciye Festivali (@mersinnarenciyefestivali) on

Фестивалът се простира на булевард, дълъг около 1,5 км. Тази година той беше от 1 до 3 ноември и на него бяха показани невероятни плодови творби. Накрая на фиестата посетителите имаха възможност дори да си вземат част от „материалите“, използвани за направата на скулптурите. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mersin Burada® (@mersinburada) on

Риба, плодове, зеленчуци... Защо са толкова полезни? 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари