Четиридесетдневният коледен пост започна на 15 ноември и ще продължи до Бъдни вечер. До 24 декември включително много хора ще изключат от менюто си храни като яйца, месо, мляко, сирене, кашкавал и всякакви други продукти от животински произход.
За да се пречистят от греховете си, християните трябва да ядат определени храни през отделните седмици:
– 15-22 ноември – строг пост (само растителна храна); – 23 ноември – 19 декември – вино, риба и морски дарове, като в дните сряда и петък се спазва строг пост; – 20-24 декември – строг пост, който свършва на следващия ден – Коледа, когато вече е позволено да се ядат месо и млечни продукти.
Боб, леща, ориз, пшеница, нахут, гъби, соеви продукти, ядки, сезонни плодове и зеленчуци, както и риба (в определените дни). Това са основните неща, които може да ядете по време на така наречените Рождественски пости. Позволени са и различни видове макарони, но преди да ги купите, четете внимателно етикетите, защото в някои може да има яйце в състава.
В следващите няколко дни Tialoto.bg ще ви предложи лесни постни рецепти, които да приготвите у дома. Първото ни предложение е за боб яхния с ароматни гъби.
IStockphoto
Ето какви продукти ще са ви необходими:
– 350 г зрял фасул; – 200 г гъби; – 60 г кромид лук; – 50 г моркови; – 100 г домати (може нарязани от консерва); – 100 мл олио; – няколко стръка целина; – 1 ч. л. джоджен; – няколко люти чушки; – стръкчета магданоз.
Начин на приготвяне:
Накиснете боба предварително във вода. За предпочитане е да си вземете отнякъде домашен, отколкото да купувате от пакетираните в магазина. Може да е както бял, така и шарен.
На другия ден сменете водата и сложете боба да ври в глинено гърне, поставено във фурната. След известно време добавете нарязаните на ситно лук, моркови и целина.
След като бобът и останалите продукти омекнат, се добавят нарязаните гъби, лютите чушки, доматите и джоджена.
От време на време всичко се бърка с дървена лъжица.
Накрая овкусете с олио, сол и магданоз на вкус, като оставите гърнето да покъкри още малко до пълна готовност.