IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Коледна украса – можем ли да се разболеем от нея?

10 декември 2019 16 40

По елхата и играчките има твърде много прах

Istockphoto

Коледните и новогодишните празници са очаквани с нетърпение от много хора. По това време на годината украсяваме дома, събираме се с най-близките, разменяме си подаръци и похапваме най-различни вкуснотии. Елхата озарява със светлините си хола и ни повдига настроението. Но както всяко нещо, което държим в килера си, може да е потенциално опасна за нашето здраве.

Всяка година от Комисията за защита на потребителите проверяват магазините за потенциално опасна украса. Има много орнаменти, които са изработени от токсични съставки и са опасни за организма, особено ако попаднат в ръцете на децата, които слагат всичко в устата си.

Ако имате богата колекция от играчки и гирлянди, които събирате от години, а сгъваемата изкуствена елха е истинска реликва за вашето семейство, замислете се колко прах и бактерии има по тях.

украсяване на елха

IStockphoto

Ето какви рискове носят коледната украса и някои други елементи, които са неизменна част от домовете ни по празниците:

Елхи

Сега се продават какви ли не видове. Много от по-старите варианти са с по-меки бодлички, изработени от синтетика. Колкото повече време стои, толкова повече прах и мръсотия може да погълне въпросният материал. Според лекари, дори и добре да съхранявате елхата – да я увиете добре с найлон и поставите в кашон, тя прашасва докато стои украсена в хола близо месец или повече.

От друга страна стеблото на елхата е изградено от метал или други елементи, в които може да има олово. Все пак, това не е изключено, като голяма част от играчките и елхите са с китайски произход.

Проучване от 2014 г. установява, че 13 % от коледната украса, предлагана в големи вериги в САЩ, съдържа различни нива на олово, като някои надвишават нивото, което се счита за безопасно за организма.

Кашлица, раздразнение по кожата и затруднено дишане са основните проблеми, с които може да се сблъскате, ако украсата ви е по-стара и е пълна с прах и вредни бактерии.

коледна украса

IStockphoto

Играчки и други декорации

Докато преди години всички играчки за елха бяха еднотипни – стъклени и по-скъпи, сега има голямо разнообразие, но то е за сметка на качеството. За сумата от 1,50 лв. може да си купите няколко многоцветни топки за елха, произведени в Китай. Те са пластмасови, оцветени с различни бои и брокат (който пада много лесно), с много сатенени панделки и други дребни елементи, прикрепени към тях с помощта на пистолет с топъл силикон или някакъв вид лепило.

За да предотвратите попадането на играчки с токсични съставки в дома си, следете по-внимателно за качеството. Някои играчки и други декорации миришат лошо. Това трябва да е знак, че са залепени с некачествено лепило. Неговият аромат може да предизвика главоболие и замайване.

Бъдете внимателни и с по-дребните играчки, с които децата лесно могат да се наранят, ако ги счупят или опитат да ги разглобят. Основата на много от тях е със стиропор, който се рони и може да бъде погълнат.

Ако искате да предпазите семейството си от алергените, които има в коледната украса, заменете я с нова и по-качествена или спазвайте няколко основни условия за хигиена. Лекарите съветват да почистите основно помещението, в което ще поставите гирляндите и елхата. В случай, че разполагате с по-стара декорация, използвайте парочистачка, особено за елхата, която се нуждае от освежаване. Отворете кутията с играчките и изхвърлете някои по-стари, които са твърде захабени. Погрижете се и за венците.

За да запазите украсата си и я съхраните добре за следващата година, я приберете навреме след посрещането на 2020-а. Позволите ли си да карате с елхата до края на януари, тя ще се замърси прекалено много.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари