Спомняте ли си какви сладки и курабийки ни правеха нашите майки и баби, когато бяхме малки? Едно време нямаше такова разнообразие от готови десерти и в много къщи ухаеше на прясно изпечени тестени изделия през уикенда.
Домашно приготвените масленки, които присъстваха на масите ни за всеки рожден ден или друг празничен повод, се топяха в устата и изчезваха бързо, защото бяха невероятно вкусни. Именно за тях е днешната ни рецепта, предоставена ни от готвача Иван Савов. Изпечете си ги в някой от почивните дни, за да си подсладите кафето или чая.
Необходими продукти:
– 250 грама свинска мас;
– 200 грама пудра захар и още малко за овалване;
– 350 грама брашно;
– 1 яйце;
– 2 пакетчета ванилия.
Начин на приготвяне:
Загрявате леко маста, която може да си купите от по-големите хранителни магазини. Изсипвате я в подходящ съд за правене на тесто и към нея добавяте яйцето и пудрата захар. После по малко сипвате от брашното и бъркате с миксер или лъжица.
IStock
Става меко тесто, от което оформяте малки топчици. Нареждате ги в намаслена тава и печете на 180 градуса за около 15-20 минути (зависи от фурната).
След като са готови и изстинат, овалвате всяко топче в пудра захар.
Пробвайте рецептата, да ви е сладко!