Когато заминаваме за почивка или бизнес среща, се опитваме полетът ни да е максимално най-рано сутринта. По този начин няма да изгубим деня си в пътуване и ще имаме възможност да се насладим на града, в който отиваме.
Често това ранно ставане и бързане към летището ни възпрепятства от стабилна закуска. И ние компенсираме тази липса с похапване в самолета. Това, което стюардесите обаче ще ви посъветват, е да пропуснете ястията на борда. И причината не се крие в техния вкус, а по-скоро в тяхното влияние върху организма ни.
Снимка: iStock
Според експерти, неяденето в самолета може да намали влиянието на часовата разлика. Освен това разликата в атмосферното налягане се отразява зле на храносмилателната ви система. Тя спира да работи, когато се намирате на голяма височина. Веднага щом кацнете, процесите в тялото ви започват наново.
Не звучи толкова лошо, нали? Всъщност е по-вредно отколкото си мислите. След като организмът ви не е работил правилно по време на полета, той се опитва да навакса тези пропуснати часове, щом стъпите на твърда земя. Така тялото ви се претоварва в опит да усвои цялата храна, която сте погълнали на борда.
В резултат на това вие се чувствате по-уморени и изтощени. Ако пропуснете храната по време на полет, ще се чувствате много по-бодри и готови за деня. Това обаче е много лесно да се каже, но повечето хора не могат да устоят на храната на борда.
Снимка: iStock
Според Мелиса Брадли, която е собственик на туристическа компания, много от пътниците ядат, защото това ги разсейва от лоши мисли или от панически атаки. Други пък, похапвайки си, побеждават скуката от дългите полети.
Как да преборите страха от летене?
Тя съветва да ядете нещо няколко часа преди полета, за да позволите на тялото ви да преработи храната. След това се опитайте да изкарате цялото пътуване само на вода. След като пристигнете, вече може да се поглезите с нещо вкусно.