IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цигулката от „Титаник“ за първи път ще бъде показана пред обществото

13 февруари 2020 08 30

Това е най-ценната вещ от потъналия кораб

Снимка: Pixabay

Една от най-тъжните истории, свързана с потъването на кораба „Титаник“ е тази за нестихващия ентусиазъм на музикантите. След като лайнерът удря огромен айсберг, който причинява непоправими щети върху корпуса и позволява навлизането на огромно количество вода, хората панически започват да търсят спасителни жилетки и лодки.

В това време групата от четирима човека, която е била наета да се грижи за доброто настроение на пасажерите по време на пътуването им от Великобритания до Ню Йорк, решава, че ще продължи да свири независимо от случващото се. Сцената е пресъздадена и във филма „Титаник“ на Джеймс Камерън.

Сега, 108 години след трагедията, един от най-ценните артефакти, свързани с кораба, ще бъде представен пред публика. Цигулката, на която е свирил музикантът и ръководител на групата Уолъс Хартли, ще бъде поставена в музей в град Брансън, щата Мисури. Това ще е първият път, в който обществото ще може да се докосне до нея.

Музеят притежава повече от 400 предмета, намерени след катастрофата, която убива повече от 1500 души. За съжаление, Уолъс Хартли също е един от загиналите в студените води на океана. Той е намерен две седмици след потъването на „Титаник“ с музикален калъф, прикрепен към тялото му.

Точно той е успял да предпази цигулката от ледените води и метеорологичните условия. Тя е била дадена на Хартли като подарък за годежа му точно преди той да се качи на кораба. След като инструментът е намерен, е върнат при годеницата на музиканта, която я подарява на учител по музика в Армията на спасението. 

След това цигулката е продадена на търг за близо 2 млн. долара. Така тя се превръща в най-ценния артефакт, възстановен от потъналия кораб. „Не мисля, че някой друг предмет е накарал хората да чувстват толкова много емоции като този инструмент“, казва тогава директорът на търга Андрю Олдридж. 

Кейт Уинслет пренаписа края на Титаник (ВИДЕО)

Сега тя се озовава в музея в Брансън, където ще се грижат много добре за нея. Кураторът на музея Пол Бърнс казва, че цигулката ще бъде поставена на стойка и ще бъде така обезопасена, че няма да се държи на собствената си тежест. Това се прави с цел да се запази дървото от напукване. 

„Това е най-ценният предмет. Тя е като иконата и представлява човешкия аспект от историята“, казва Бърнс.

Той допълва, че е огромна чест за музея да притежава такъв предмет в колекцията си. „Големи късметлии сме. Ако тази цигулка можеше да говори, какви ли невероятни истории щяхме да чуем“. 

Корабът „Титаник“ тръгва от пристанището в Саутхемптън на 10 април 1912 година. По онова време той е най-големият лайнер в света и трябва да достигне до Ню Йорк. Само 4 дни по-късно обаче се сблъсква с айсберг и на 15 април 1912 година потъва. 

Сподели своята валентинка!

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари