IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С колко килограма трябва да отслабвате на седмица

10 октомври 2012 08 40

Къде е границата на полезното и нездравословното отслабване

Снимки: Dreamstime

Снимки: Dreamstime

Мнението на повечето експерти е, че най-здравословното отслабване е с между половин и един килограм на седмица. Разбира се не е невъзможно човек да отслабне и с до четири килограма за една седмица. Дали обаче рязката загуба на тегло е здравословна и не крие ли някакви рискове?

Прекалено бързото отслабване води освен до загуба на килограми и до загуба на мускулна маса. Рискувате също така да изтощите организма си заради хранителен дефицит и да се сдобиете с отпусната кожа. Други нежелани странични ефекти на рязкото отслабване могат да бъдат поява на камъни в жлъчката и сърдечна аритмия.

Ясно е, че загубата на тегло с повече от два килограма на седмица не е препоръчителна и крие рискове за здравето. Според изследвания изгарянето на мазнини зависи от няколко фактора, някои от които може да контролирате, а други не. Прочетете ги в списък, подреден от мъжкото списание Men's Health:

1. Вашата тренировка

Устойчивата тренировка е от ключово значение за запазване на мускулната маса, докато се горят калории. Колумбийският университет направил проучване, като разделил участниците на две групи – едните правили кардио тренировки, а другите силови такива по три пъти в седмицата. След осем седмици всички участници били изгубили девет процента от телесното си тегло. В аеробната група обаче 20% от загубата идвала от мускулната тъкан, докато при силовата тренировка процентът бил само осем.

2. Прием на протеин

Протеинът осигурява незаменими аминокиселини, които са изключително важни за изграждането на мускулна маса. Ако не приемате достатъчно количество от него, вие ще загубите повече мускулна маса, докато тренирате. Спортистите приемат между 15 и 35% от техните калории под формата на протеин.

3. Сънят ви

Ако не спите достатъчно време, хормоните лептин и грелин, отговарящи за регулирането приема и разхода на енергията, се объркват. Според проучване, публикувано в Annals of Internal Medicine хората, които получават достатъчно часове сън изгарят двойно повече мазнини в сравнение с тези, които не спят достатъчно.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари