IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искам мускули!

20 март 2013 13 00

Как да имате мускулите, които искате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ужасът за една жена е да я попитат дали мисли да отслабне, докато тя вече е на диета. За мъжете това е обратното, а именно да ги попитат с почуда наистина ли тренират, защото въобще не им личало. Всъщност повечето мъже ходят на фитнес и извайват тела, макар при някои това да не е толкова явно. За мъжете е също толкова голяма обида да ги нарекат кльощави, както за жените е обида да им кажат, че са пълнички.

Ако и вие сте от мъжете с по-слаби тела и имате амбицията да промените това, може би е време да се запознаете с няколко мита, които биха ви попречили да постигнете своята цел:

1. Ектоморфът ( това са хора с издължена структура на тялото, тесни рамене и тесен ханшне) може да натрупа мускули

Вдигането на тежести е стимул. Той атакува цялото ви тяло – от мускулите до нервната система. Досега тялото ви не познава този вид стрес, но не се притеснявайте, защото мускулите ви ще се възстановят и ще бъдат готови за следващата тренировка.

Съветите на специалистите е да не се отказвате, независимо от слабата си форма, защото тя ще бъде само в началото. Тялото е адаптивен организъм. Всеки път, когато вдигате тежести трябва да предизвиквате себе си и да осигурявате все по-голямо натоварване на своите мускули.

2. Без значение колко се храните, гейнърът не може да ви помогне да напълнеете

Ако си мислите, че ядете достатъчно, за да изградите мускули, опитайте следния експеримент с любезното съдействие на Алън Арагон, диетолог и здравен съветник в Men's Health:

- Изберете последния ден, в който сте се хранили, както обикновено. Опитайте се да запомните всичко, което сте консумирали през деня и изчислете всичко с онлайн калкулатор (например nutritiondata.self.com). За един мъж са необходими около 2500 калории на ден, за да запази мускулната си маса и далеч повече, за да добави тегло. Повечето мъже правят грешката да надценяват своя дневен калориен прием. А след това обвиняват своя бърз метаболизъм за слабата си фигура.

Така че не забравяйте, че калориите са от голямо значение. От още по-голямо значение са обаче, източниците на тези калории. Повече храна означава по-високи нива на глюкоза, циркулираща в кръвта. Това създава емтаболитен стрес, което води до възпаление. Възпалението от своя страна може да доведе до множество проблеми включително рак и сърдечно-съдови заболявания. Тоест не може да изградите мускулесто тяло на базата на некачествена и нездравословна храна. Наблягайте на пълнозърнести храни, които осигуряват фибри и регулират кръвната захар, както и на храни, богати на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

3. Трябва да ядете до преяждане

Хранителният план на Алън Арагон включва 2500 калории на ден, в това число 213 грама протеин. Толкова голямо количество протеин може да намерите в 34 големи яйца. По време на работа консумирайте ядки и плодове, например бадеми и банани. В хладилника в офиса пък винаги имайте сирене и млечен шоколад. Постарайте се да се храните така, сякаш след края имате още сили и място за храна.

4. Трябва да живеете във фитнеса

Тренирайте четири или пет пъти в седмицата, като времето, прекарано във фитнеса трябва да е общо около шест часа. Ако тялото ви е възпалено, изчакайте няколко дни, за да се възстанови. Почивката също може да помогне за извайването на силно тяло, защото тя подобрява тренировъчните резултати.

5. Резултатите ще бъдат незначителни

В началото ще ви бъде трудно, а резултатите могат да бъдат непредсказуеми. Може да прибавите няколко килограма веднага или пък да загубите половин-един килограм заради драстичната промяна във вашата ежедневна рутина. Но след като преминете през шокиращия начален етап, трябва да започнете да наблюдавате стабилен растеж. В началото (след първия месец) може да очаквате около един килограм мускулен растеж.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Ivo Ivanov ( преди 10 години )
Не само почивката , но и правилното възстановяване с точните продукти е тайната за изваяното тяло . След тренировка едни хубави амино киселини Amix - hydro amino + pure hydro whey е чудесен вариант за чисто,без мазнини и мускулесто тяло. ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
manlan ( преди 11 години )
"Бързата работа - срам за майстора!" тази поговорка важи и в този случай.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
jouie ( преди 11 години )
"Почивката също може да помогне за извайването на силно тяло, защото тя подобрява тренировъчните резултати."Не може, ами почивката всъщност го прави, тъй щото при почивка човек трупа маса - тогава се изграждат мускулите, след като са били разкъсвани по време на тренировка.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар