IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моркови и домати засилват плодовитостта на мъжете

5 ноември 2013 10 00

Ако досега сте ги изключвали от менюто си, е време да ги вкарате в него

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За ползите от морковите се говори отдавна. Само че досега ги свързваха основно със зрението и неговото подобряване. Дано повечето господа да обичат оранжевия зеленчук, защото той се оказва магически и за техните сперматозоиди. Екип от учени изследвал плодовете и зеленчуците и тяхното влияние върху семенната течност на мъжете и се оказало, че морковите крият най-големи ползи, като засилват подвижността на сперматозоидите.

Изследователи от университета Харвард накарали 200 млади мъже да минат на диета, базирана върху плодове и зеленчуци. Така се установило, че жълтите и оранжевите храни помагат на спермата да стане по-силна. Това се дължи на каротеноидите, които тялото използва като мощни антиоксиданти. В тези храни има и бета-каротин, който тялото преобразува в необходимия витамин A.

Изследването се спира на храни като сладки картофи и пъпеш като препоръчителни за господата, защото засилват плодовитостта им. Но при морковите ефективността е най-висока –сперматозоидите имат с 6,5-8 % по-голям шанс да оплодят яйцеклетката, пише сп. „Плодовитост и стерилитет“.

Червените плодове и зеленчуци – най-вече доматите – съдържат ликопен, който пък помага за правилната форма на сперматозоидите. Мъжете, които ги консумират, имат 8-10 % „по-нормална“ сперма, което е от значение при опитите за бебе.

„Нашите данни показват, че хранителните каротеноиди имат положително въздействие върху мобилността на спермата, а ликопенът – върху морфологията ѝ“, се казва в доклада на изследването.

Той идва на фона на съобщения, че количеството и качеството на спермата на мъжа намалява в западните страни, като някои проучвания показват, че средният брой сперматозоиди на един мъж намалява на половина.

Предишно проучване от Харвард показва, че мъжете, които поемат с храната си най-много наситени мазнини, имат по-малко и не толкова качествени сперматозоиди.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари