IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е професионалният рай за жените

4 март 2013 15 00

Компаниите, в които дамите завземат все повече лидерски позиции и имат голяма перспектива за развитие

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Жените правят напредък в редиците на най-големите компании в Америка, но те все още не успяват да се доберат до някои ключови позиции – с големи изключения. Въпросът за женската сила в големия бизнес стои на дневен ред през последните години, защото еманципацията доведе до това, че нежният пол не иска да бъде отъждествяван с престилка пред готварската печка.

Проучване на Bloomberg показва, че броят на жените, които са навлезли във финансовия сектор на по-високи позиции през изминалата година, се е увеличил с 54 в редиците на 500 големи компании. Въпреки тези цифри броят на изпълнителните директори в пола в големите фирми е само 4 %. 10% от тези компании все още нямат представител от нежния пол в борда на директорите си.

Обновеният списък на фирмите, в които жените имат най-голям шанс да израстат в кариерата, предоставен от Националната асоциация на жените ръководители показва, че едва 10 % от „про-женско" ориентираната политика на конкретните компании са оглавени от жени.

Защо е толкова трудно дамите да се доберат до високите позиции в управлението на една компания? Според специалистите отговорът се крия във факта, че все още жените трябва да се доказват два пъти повече от мъжете в качествата си на лидери, за да заемат длъжността изпълнителен директор, например.

Изследване на Slate показва, че нежният пол трябва да докаже, че е близо 2,5 пъти по-продуктивен от силния, за да му се гласува някакво доверие и повече отговорности.

Предразсъдъците са свързани предимно с про-семейната ориентираност на дамите, евентуалната бременност и т.н., смята изпълнителният директор на Yahoo! Мариса Майер.

През ноември миналата година Европейската комисия одобри предложението от комисаря по правосъдието Вивиан Рединг до края на 2020 г. 40% от ръководните позиции в компаниите, листнати на фондовата борса, да бъдат заети от жени.

Ето ги и 10-те компании с най-голяма перспектива за развитието на дамите в тях на лидерски позиции според Националната асоциация за жените ръководители.

1. Abbott - компания, която предлага диагностика, медицински изделия, хранителни и фармацевтични продукти, насочени към важни здравни потребности на хората в повече от 150 страни.

Дял на висши мениджъри, които са жени: 42%

Дял на корпоративните ръководители, които са жени: 23%

Снимка: WikiMedia

2. AstraZeneca - научно-изследователска фармацевтична компания, която работи основно в седем големи терапевтични области – онкология, сърдечно-съдови, стомашно-чревни и белодробни заболявания, заболявания на централната нервна система, интензивно лечение и анестезия.

Дял на висши мениджъри, които са жени: 41%

Дял на корпоративните ръководители, които са жени: 29%

3. General Mills- компания за здравословни храни

Дял на висши мениджъри, които са жени: 37%

Дял на корпоративните ръководители, които са жени: 38%

4. IBM – компютърна компания

Дял на висши мениджъри, които са жени: 27%

Дял на корпоративните ръководители, които са жени: 23%

5. Johnson & Johnson – компания, произвеждаща продукти за здравето, красотата, домакинството

Дял на висши мениджъри, които са жени: 31%

Дял на корпоративните ръководители, които са жени: 23%

Снимка: WikiMedia

6. KPMG – основна дейност в одита и счетоводството

Дял на висши мениджъри, които са жени: 37%

Дял на корпоративните ръководители, които са жени: 18%

7. Marriott – туристическа агенция

Дял на висши мениджъри, които са жени: 40 процента

Дял на корпоративните ръководители, които са жени: 33%

8. Proctеr & Gamble – компанията, под чиято шапка са едни от най-разпознаваемите и уважавани марки с вета на домакинството

Дял на висши мениджъри, които са жени: 34%

Дял на корпоративните ръководители, които са жени: 30 процента

Снимка: WikiMedia

9. Prudential - предлага застраховка "Живот", анюитети, взаимни фондове, фирмени застраховки, пенсионни услуги, управление на инвестиции, и други финансови услуги.

Дял на висши мениджъри, които са жени: 33%

Дял на корпоративните ръководители, които са жени: 27%

10. State Farm - компания, занимаваща се със застрахователни и  финансови услуги в  САЩ и Канада.
Дял на висши мениджъри, които са жени: 40 процента

Дял на корпоративните ръководители, които са жени: 34%

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари