IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Честит рожден ден, Селин Дион

30 март 2020 16 30

Изпълнителката навършва 52 години

Снимка: Getty

Селин Дион е на музикалната сцена повече от 30 години. Най-вероятно голяма част от хората свързват името ѝ с филма „Титаник“ и песента „My Heart Will Go On“, но истината е, че изпълнителката става известна много преди това.

Родена е на 30 март 1968 година в Канада. Тя е най-малката в семейството си и има 14 братя и сестри. Името ѝ идва от песента „Celine“ на Юг Офре, която излиза на пазара през 1966 година. Според слухове, майката на Селин не е искала да задържи бебето, но е чула песента, която силно ѝ е повлияла. Тогава тя казала на съпруга си, че иска да роди това дете и, ако е момиче, то ще се казва Селин.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Céline Dion (@celinedion) on

Още с името си Дион е обречена да пише музикална история. На 5 години прави първото си публично изпълнение в семейния пиано бар. Повечето от членовете на фамилията са музиканти и Селин често присъствала на техни концерти като малка. „Спях по столовете в барове и ресторанти докато те пееха“, казва тя.

На 12 години пише текста на песента „Ce n’était qu’un rêve“ и я записва на касета. Майка ѝ я изпраща до известния тогава музикален продуцент Рене Анжелил. Той веднага харесва записа и иска да се срещне с младата сензация. Двамата започват връзка, когато тя е на 19, а той на 45 години. Бракът им трае 22 години и имат 3 деца. 

Сватбата им се предава на живо през декември 1994 година. Първото им дете се появява на бял свят през 2001 година. 9 години по-късно двойката се сдобива с близнаците Нелсън и Еди. През 1998 година Селин слиза от сцената, за да се грижи за съпруга си, който е диагностициран с рак на гърлото.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Céline Dion (@celinedion) on

След като се подложи на лечение, Рене успя да пребори рака, но за кратко. През 2013 година Дион обяви, че болестта отново се е завърнала. За съжаление, Рене умира на 22 януари 2016 година. 

Селин печели първия си интернационален конкурс, когато е само на 14 години. „Yamaha World Popular Song Festival“ се провежда в Токио през 1982 година. Това обаче не е единствената ѝ голяма победа. Тя взима първо място на конкурса „Евровизия“ през 1988 година, когато представлява Швейцария. 

Преди да навърши 18 години тя вече има 9 албума зад гърба си. Тя е първият канадски изпълнител, който успява да позлати свой запис във Франция. През 1984 година Дион пее пред папа Йоан Павел II, когато той посещава Канада. Изпълнителката залага на песента „Une Colombe“, а публиката наброява общо 60 хиляди.

След като се утвърждава на френската сцена, Дион и екипът ѝ знаят, че следващата стъпка е световна доминация. Затова обаче звездата трябва да научи перфектен английски и затова се записва в школа, където бързо да премахне езиковата бариера. 

Първият ѝ албум на английски излиза през 1990 година, от който песента „Where Does My Heart Beat Now“ се изкачва едва до пето място в класацията на Billboard. Все пак студийният запис носи на Дион две музикални награди в родната ѝ Канада. Две години по-късно тя записва дует с Пийбо Брайсън за анимацията „Красавицата и звярът“.

Именно това изстрелва Дион до световна слава и ѝ носи първата награда „Грами“ през 1993 година. Според Американския филмов институт, това е една от най-великите филмови песни за всички времена. 

1996 година е годината на Селин Дион. Тогава тя е поканена да пее на откриването на летните олимпийски игри в Атланта. По същото време албумът ѝ „Falling into You“ достига до номер 1 в 11 страни и носи на изпълнителката две награди „Грами“. 

Само 12 месеца по-късно на екран се появява филмът „Титаник“, а с него светът се запознава и с песента „My Heart Will Go On“. Сингълът се превръща в най-продаван през 1998 година и влиза в класацията за „Най-добрите филмови песни на всички времена“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Céline Dion (@celinedion) on

Дион е известна и заради своята благотворителна дейност. През 2004 година тя дарява 1 милион долара за жертвите на цунами в Индонезия, предизвикано от земетресение с магнитуд от 9.3 по скалата на Рихтер. Трагедията се случва на 26 декември, а това е едно от най-силните регистрирани земетресения изобщо. Същата сума дарява и за жертвите на урагана Катрина. 

Състоянието на Селин се оценява на 700 млн. долара, а продажбите ѝ на албуми достигат до 200 млн. Според слухове, в момента изпълнителката се среща с танцьора Пепе Муньос, но засега няма официална информация за това. 

По време на кариерата си Дион прави дуети с Барбара Стрейзанд, Майкъл Джексън, Лучано Павароти, Арета Франклин и много други. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари