IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на жената: Жизел Бюндхен, Синди Крауфорд и други звезди отбелязаха празника

9 март 2021 12 30

Те споделиха снимки на дамите, които ги вдъхновяват

Снимка: Getty

Холивудски и модни звезди почетоха 8 март.

Докато в България денят е по-известен като Празника на мама, то по света се отбелязва като Деня на жената. Според ООН, празникът е „време за размисъл върху постигнатия напредък, за призив за промяна и за честване на проявите на смелост и решителност от обикновените жени, които са изиграли съществена роля в историята на техните страни и общности“.

В своя уебсайт организацията пише, че светът е постигнал безпрецедентен напредък, но все още нито една страна не е постигнала равенство между половете. „Преди 50 години кацнахме на Луната; през последното десетилетие открихме нови човешки предци и за първи път снимахме черна дупка. Междувременно законовите ограничения възпрепятстваха 2,7 млрд. жени да получат същия избор на работа като мъжете. По-малко от 25% от парламентаристите са жени, считано от 2019 година. Всяка трета жена е жертва на насилие, основано на пола. Нека да направим така, че 2021 година да бъде времето на жената и момичето по целия свят“.

Денят на жената беше отбелязан и от известните личности. Те използваха социалните си профили, за да споделят снимки на дамите, които ги вдъхновяват и благодарение на които са достигнали до върха. Жизел Бюндхен, Синди Крауфорд, Рийз Уидърспун и много други звезди отпразнуваха 8 март, заявявайки, че ще продължат да се борят за равенство между половете.

Вижте как дамите на Холивуд и модата отпразнуваха 8 март

Кери Уошингтън

Актрисата сподели истинско звездно селфи, което включваше колегите ѝ от Холивуд. Тя заяви, че е благодарна за всички моменти, в които е станала свидетел на женската сила и на това как жените подкрепят жени. „Това са моменти, които ме изпълниха с радост и повдигнаха духа ми“, допълни Уошингтън.

Тя също така сподели и друга публикация, на която написа имената на жените, за които мисли в този ден. Това бяха Бреона Тейлър, Сандра Бланд и много други, които са трагично загинали от ръката на полицай или пък са били жертви на насилие, основано на пола. „Мисля за всички тези жени, които нямат възможност да отпразнуват празника. Жени, които имаха толкова много любов, енергия и подкрепа, която раздаваха на света“.

Рийз Уидърспун

Рийз също използва социалната мрежа Instagram, за да почете Деня на жената. Тя сподели снимки с известните си колежки, включително Никол Кидман, Дженифър Анистън, Ева Лонгория и други. „Честит Ден на жената на всички дами, които ме вдигат и държат мечтите ми в сърцата си. Заедно винаги ще сме силни“, написа актрисата.

Тя сподели и друга публикация, в която заяви, че жените са тези, които държат света. „Ние сме сценаристи, режисьори и създатели на своите истории и общите ни приказки. Днес се почитаме една друга и борбата ни за промяна“, написа Уидърспун в Instagram.

Жизел Бюндхен

Супермоделът сподели снимка заедно с 8-годишната си дъщеря Вивиан и написа, че „Когато една жена се вдигне, тя вдига всички жени около себе си“. Жизел заяви, че на 8 март трябва да почитаме дамите, които са били преди нас и са отъпкали пътя, за да можем ние да бъдем тук в този ден.

Синди Крауфорд

Крауфорд публикува фотос, на който позира заедно с Наоми Кембъл, Иман, Линда Еванджелиста и Кристи Бърнс. Тя написа, че животът ѝ нямало да бъде същият, ако в него не присъстват силни жени.

Кейт Хъдсън

„Денят на жената. Почитам всички жени, които ме държат на земята и в същото време ми напомнят, че имаме луда страна, която трябва да бъде подхранвана“, написа Кейт под снимка, на която държи 2-годишната си дъщеря Рани. Тя добави, че някои дами липсват от публикацията, но просто социалните мрежи не позволяват да бъдат добавени толкова много снимки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари