IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матю Макконъхи: Не подкрепям ваксинирането на най-малките деца срещу COVID-19

14 ноември 2021 13 30

Актьорът заяви, че трябва да получи повече информация, преди да промени мнението си

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Матю Макконъхи все още не подкрепя ваксинирането на деца срещу коронавируса.

Седмица, след като Центърът за превенция и контрол на заболяванията в САЩ официално потвърди, че ваксината на Pfizer може да се използва върху деца между 5 и 11 години, актьорът, който е напълно ваксиниран, обясни, че не е против ваксината, но просто иска да получи повече информация, преди да подкрепи ваксинирането на малки деца.

„Не подкрепям ваксинирането на най-малките деца. Все още искам да получа повече информация“, казва Макконъхи пред New York Times. Той допълни, че не вярва на конспиративните теории или тези за измама от страна на фармацевтичните компании и е сигурен, че ваксините са полезни. Все пак актьорът обяснява, че със съпругата му Камила Алвес са решили да изчакат малко преди да имунизират децата си Левингстън (8) и Вида (11). Макконъхи разкри, че най-големият му син – Леви (13) е ваксиниран.

Макконъхи и Алвес обаче са напълно ваксинирани. 90-годишната му майка, която живее със семейството, също е имунизирана, като дори е получила трета доза. Засега обаче актьорът заяви, че няма да ваксинира най-малките си деца. Относно твърденията, че много звезди се подлагат на ваксинацията, защото получават пари или просто са помолени от правителствата да промотират кампанията, Матю отговори, че няма такова нещо.

„Ваксинирал съм се, не защото някой ми е казал. Аз избрах да го направя“

Актьорът допълни, че със семейството му са взели пандемията насериозно и често са се тествали у дома, за да държат всеки един близък в безопасност. В момента приоритетът му е да пази възрастната си майка, която е имунокомпрометирана и живее с цялото семейство от началото на пандемията. Макконъхи разкрива, че той и останалите членове от рода са били в най-сериозна изолация в сравнение с останалите им приятели.

Миналата сряда от Центъра за превенция и контрол на заболяванията в САЩ обявиха, че по-малки дози от ваксината на Pfizer са безопасни за деца от 5 до 11-годишна възраст, а ваксинации започнаха на следващия ден. В Ню Йорк пред държавните училища е имало опашки от родители, които искат да ваксинират децата си, като някъде дори свършили дозите. Досега повече от 360 000 деца в тази възрастова група в САЩ са получили първата доза ваксина.

Но въпреки че има голяма част от родителите, които незабавно излязоха да ваксинират децата си, скорошно проучване установи, че около 1/3 се колебаят, а друга трета не възнамеряват да ваксинират децата си. Някои родители смятат, че не е необходимо малките да се имунизират, тъй като е по-малко вероятно да развият тежки последици от COVID-19, но експерти предупреждават, че те все още могат да имат неблагоприятни резултати или да предадат вируса на други.

„Въпреки че децата, като цяло, имат много по-малко болести от възрастните, животите им определено са засегнати от COVID-19“, казва педиатърът д-р Елизабет Мъри пред People. Допълва, че много деца са били приети в болница, а няколко деца във възрастовата група от 5 до 11 години са починали от COVID-19 по време на пандемията. „Децата също така разнасят вируса и затова колкото повече правим за намаляването на този процес, толкова по-добре“, обяснява Мъри.

Клинични изследвания на ваксината показват, че няма неблагоприятни странични ефекти при деца от 5 до 11 години, а ефективността ѝ стига до 90%. „Знам, че това е изключително безопасна ваксина, която спасява животи, намалява заболяванията и след пълната ваксинация знам, че моето дете, което е в детската градина, ще има допълнителен слой защита, който да я пази в училище и в света“, казва Мъри. Тя допълва, че не би промотирала ваксинирането на деца, ако не мисли да ваксинира своето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари