IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизайнерът Върджил Абло почина след двугодишна битка с рака

29 ноември 2021 14 30

Той беше на 41 години

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Модният свят тъгува по загубата на една легенда.

Артистичният директор на Louis Vuitton и създателят на марката Off-White Върджил Абло почина в неделя, 28 ноември, след двугодишна борба с рака. Той беше на 41 години. Тъжната новина беше съобщена в профила на дизайнера, където се разкрива, че той е страдал от „рядка, агресивна форма на рака – сърдечен ангиосарком“. Той оставя съпругата си Шанън и двете си деца – Лов и Грей.

„През последните две години Върджил доблестно се бори с рака. Той избра да премине през тази битка тихо, след като получи диагнозата си през 2019 година. Подложи се на множество предизвикателни лечения, като в същото време помагаше за развитието на значителни сфери в модата, изкуството и културата“, пише в съобщението.

Върджил Абло

Снимка: Getty Images

Според института „Джон Хопкинс“, сърдечният ангиосарком е рядък тип първичен злокачествен тумор, който се появява в сърцето.

Въпреки болестта си, Върджил е бил фокусиран изцяло върху създаването на нови дизайни. „През всичкото това, неговата работна етика, неспиращо любопитство и оптимизъм никога не се изгубиха. Върджил беше воден от своята отдаденост на занаята си и на мисията си да отвори вратите за други, създавайки пътища за повече равенство в изкуството и дизайна“, се казва още в съобщението. Според екипа на дизайнера, той е живял според мотото: „Всичко, което правя е за 17-годишната ми версия“ и дълбоко е вярвал в силата да вдъхновяваш бъдещите поколения.

Абло беше истински талант и невероятен дизайнер, който се превръща в първия чернокож артистичен директор на Louis Vuitton. Преди това той основава свой лейбъл за улично облекло, кръщавайки го Off-White. С назначаването си в Louis Vuitton Върджил започва да се прицелва в по-младата демографска група, създавайки колекции на мъжки дрехи, които размиват границата между висшата мода и уличния стил, като в същото време раздвижи артистичните граници и оспори нормите за пола.

Тимъти Шаламе

Тимъти Шаламе, награди „Златен глобус“. Снимка: БГНЕС

По време на наградите „Златен глобус“ през 2019 година, Тимъти Шаламе се появява с черна бляскава ризница на Louis Vuitton, която е дело на Абло и веднага се превърна в основна тема за разговор в социалните мрежи. Други версии на дрехата бяха облечени от Майкъл Б. Джордан и Чадуик Боузман.

Известен с кръстосаното си сътрудничество, едно от най-големите наследства на Върджил беше приносът му към света на обувките – поставянето на стандарта за иновативни маратонки.

Той също така беше голямо име и в света на музиката, работейки като DJ по целия свят. Като дългогодишен сътрудник на Кание Уест, Абло работи и като креативен директор на дизайнерската агенция на рапъра Donda и проектира някои от обложките на албумите му. Като художник и дизайнер на мебели, той си сътрудничи с марки като Mercedes, IKEA и много други.

Модният свят скърби

Почитанията към покойния дизайнер се изсипаха в социалните мрежи само няколко минути след новината за неговата смърт. Даниел Дей, известен като Dapper Dan, говори по същество в публикация в Instagram. „Животът на Върджил беше доказателство за това колко важно е движението Black Lives Matter, показвайки на какво са способни чернокожите. Неговият подход го изведе до върха на луксозната мода. Върджил започна като пехотинец, но умря като генерал“, пише той.

Главният редактор на британския Vogue Едуард Енинфул нарече Абло „гигант сред мъжете“. Той написа, че дизайнерът винаги е работил, за да отвори вратата на изкуството и модата за бъдещите поколения, така че те – за разлика от него – да растат в един творчески свят, в който хората да се оглеждат един в друг.

Моделите Джиджи Хадид и Хейли Бийбър също използваха социалните мрежи, за да изразят своята тъга от загубата на Върджил. Последната нарече дизайнера „единствен по рода си креативен ум“, който е променил начина, по който тя изглежда на улицата и на подиума. Именно Абло проектира сватбената рокля на Хейли, с която тя се омъжи за Джъстин Бийбър през 2019 година.

„Съкрушена съм от загубата на моя скъп приятел, и приятел на целия свят, Върджил Абло. Той беше единствен. Неговата доброта и енергична щедрост оставиха траен отпечатък върху всеки живот, до който той се докосна. Той накара всеки един да се почувства видян и специален“, пише Джиджи Хадид. Допълва, че Абло ще липсва на всеки и хората, които са се докоснали до него, ще ценят това преживяване за цял живот.

Орландо Блум нарече дизайнера „една от най-милите души, пълна с ум и любопитство, които са били в пълно съответствие с гения му“. Актьорът допълва, че Абло е имал чисто сърце, което ще живее чрез дизайните и спомените на хората, докоснали се до дизайнера.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари