IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фотографът на принцеса Даяна: Видях всяка една нейна страна

21 януари 2022 10 40

Ануар Хюсеин споделя личните истории зад всичките снимки на принцесата

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Принцеса Даяна беше най-преследваната и снимана дама в света по време на краткия си живот. Сега фотографът, който е заснел най-много от нейните известни снимки, отваря нова изложба, в която да покаже своята работа.

Ануар Хюсеин запечатва пътя на Даяна от „Срамежливата Ди“ през 1980 до уверената икона, в която тя се превръща преди смъртта си през 1997 година. Днес, 140 от снимките на фотографа се появяват в „Принцеса Даяна: Акредитиран достъп“ – документална изложба, която в момента се показва в Чикаго и Лос Анджелис, след което заминава за Ню Йорк.

„Историята на Даяна се разкрива пред нас. Видях всяка страна на Даяна. Тя беше мил и добър човек“, казва Хюсеин пред списание People. Допълва, че снимките му показват една метаморфоза на принцесата и хората ще видят как едно срамежливо момиче се превръща в силна жена. „Тя искаше да покаже, че е достатъчно смела, за да направи това, което желае“, казва още Хюсеин за 17-те години, които Даяна прекарва в публичното пространство.

Ануар Хюсеин пристига във Великобритания от Танзания през 1962 година – време, в което наемодателите поставяли табели, с които приветствали кучета и котки, но са забранявали влизането на цветнокожи. Използвайки таланта си в запечатването на дивата природа, фотографът започнал да отразява бързо движещи се новини, правейки големия си пробив чрез отразяването на демонстрациите по време на Виетнамската война през 1968 година. След период като рокендрол фотограф, той се присъединява към кралския живот, следвайки тогавашния ерген принц Чарлз по целия свят. По-късно Даяна ще каже на Хюсеин, че книгата му относно живота на сина на Елизабет II ѝ е помогнала да разбере повече неща за него, отколкото от самия принц.

През годините принцесата и фотографът остават близки, като Даяна често е взимала Хюсеин на публични събития, по време на самолетни пътувания и пресконференции. Макар да е признавала, че се чувства некомфортно пред камера, принцесата е била истинско произведение на изкуството. „Тя имаше уникален начин да показва настроението си – дали беше щастлива, или тъжна“, казва фотографът.

Нейното топло отношение към всеки човек – от пациентите с проказа до тези, диагностицирани с ХИВ и СПИН в началото на епидемията, е било показвано пред очите и на Хюсеин. „Всичко това беше естествено за нея, но в същото време много добре знаеше, че тези снимки ще обиколят света“.

Кураторът на изложбата Клиф Скилитър допълва, че личната връзка между принцеса и фотограф, който е постоянно с нея, има две страни – близост, но и дистанция, която е задължителна, за да се направи интересен кадър.

В изложбата на Ануар ще бъдат показани и снимки от синовете му Самир и Зак, които вървят по стъпките на баща си и запечатват части от живота на принцовете Уилям и Хари.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари