IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След делото за плагиатство Ед Шийрън може да спечели милион долари

27 юни 2022 11 00

Подобни дела в момента са много

Снимка: БГНЕС

Делото за плагиатство „Shape Of You“ приключи. Ден преди това британският певец Ед Шийрън спечели дело за авторски права, което продължава от 2018 г. Сега той е принуден да плати 1,1 милиона долара юридически хонорари.

Припомняме, че изпълнителите Сами Чокри и Рос О'Донахю казаха, че Шийрън е използвал песента им от 2015 г. Oh Why и е написал своя световен хит Shape Of You въз основа на нея.

Чокри твърди, че повтарящата се реплика „Oh I, oh I“ в песента на Шийрън е подозрително подобна на парче от песента му с реплика „Oh why, oh why“.

Адвокатите на Чокри многократно казваха в съда, че ако екипът на Шийрън е действал открито и е предоставил всички необходими документи навреме, щяха да коригират линията на защита.

Съдията обаче не застана на тяхна страна. „Никой документ или доклад не би ви принудил да промените тактиката. Вие не само не спряхте атаките срещу опонента си, но и разширихте обвиненията, заявявайки, че той често краде песни на други хора“, спомена съдията.

Ед Шийрън, в своята предпазливост, се обърна към обществеността по време на срещата. „Такива дела станаха твърде популярни сега. Представят им се с идеята, че мирното споразумение ще бъде по-евтино от съда, дори и да няма основание за иск в действителност. Това наистина вреди на музикалната индустрия“, каза изпълнителят.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари