IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ед Шийрън постигна победа в съда

8 април 2022 15 00

Той доказа, че не е откраднал хита си "Shape of You"

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Дългият съдебен кошмар на Ед Шийрън официално приключи.

Носителят на "Грами" си тръгна с победа по делото за плагиатство, в което беше обвинен, че е откраднал мелодията за хитовата си песен "Shape of You". Съдия от Върховния съд в Лондон реши в сряда, че Шийрън нито нарочно, нито умишлено е копирал песента "Oh Why" от 2015 година на музиканта Sami Switch, когато e писал своето парче две години по-късно. 

Ед коментира победата във видеосъобщение, споделено в профила му в Instagram. Там той казва, че е щастлив от резултата, но предупреди за пагубните ефекти, които подобни искове могат да окажат върху текстописната индустрия. "Смятам, че подобни обвинения вече са твърде чести и се превърнаха в начин да се постигне споразумение, което да донесе пари на другата страна. Това много влияе на индустрията. Има много ноти, но малко акорди, които се използват в поп музиката. Съвпаденията ще се случват, тъй като 60 000 песни се пускат в Spotify всеки ден", категоричен бе певецът. 

Шийрън, заедно с колегите му Стийв Маккътчън и Джони Макдейд, бяха въвлечени в съдебната битка от тесктописците Сами Чокри и Рос О' Донохю. Двамата твърдят, че рефренът "Oh I" в песента "Shape of You" много прилича на този в тяхната песен. 

Въпреки че съдията призна за прилики между фразите, той каза, че те само отправна точка за евентуално нарушение на авторските права и вярва, че Шийрън никога не е чувал парчето "Oh Why". Във видеото си изпълнителят казва, че не иска да отнема вниманието от нараняванията, понесени и от двете страни, но иска да каже, че е просто човешко същество, което не обича да преминава през подобни ситуации. 

"Аз съм баща, аз съм съпруг, аз съм син. Съдебните дела не са приятно изживяване и се надявам, че това решение означава, че в бъдеще неоснователни искове като този могат да бъдат избегнати. Това наистина трябва да бъде прекратено", допълва изпълнителят. Той благодари на феновете и колегите за подкрепата, която са показали през последните седмици. "Надявам се скоро да се завърнем към писането на песни, а не да търсим доказателства, че наистина сме ги написали". 

По време на 11-дневния процес през изминалия месец, Шийрън свидетелства, че често споделя заслуги с по-малко известни изпълнители и добави екипа зад песента "No Scrubs" на TLC към авторските кредити за "Shape of You" след излизането на песента. Докато е давал показания в съда, певецът е изпял песента "Feeling Good" на Нина Симон и "No Diggity" на Blackstreet, за да демонстрира, че мелоядията, за която е обвинен в кражба, всъщност е доста често срещана в поп музиката. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos)

Шийрън, Маккътчън и Макдейд, за които съдът казва, че получават около 6.5 милиона долара всяка година от "Shape of You", превантивно осъдиха Чокри и О'Донохю през 2018 година в опит да изчистят името си, след като двойката поиска от Обществото за правата на изпълнителите да ги добави като съавтори към песента. Този ход успя да замрази хонорарите, идващи от "Shape of You".

"В този случай се говори много за разходите. Но има много повече от финансови разходи. Има цена за творчеството. Когато сме заплетени в съдебни дела, ние не правим музика, не ходим по концерти", каза триото в изявление. Добавиха, че всичко това идва с висока цена за психичното им здраве. "Стресът, който се причинява от всички страни, е огромен. Той засяга толкова много аспекти от ежедневието ни и живота на нашите приятели и семейства. Ние не сме корпорации. Ние не сме обекти. Ние сме човешки същества"

По време на процеса Чокри каза, че се е почувствал "ограбен" от артист, когото уважава, и би искал процесът да не стига до съда. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos)

По-рано Шийрън беше съден за нарушаване на авторските права през 2016 и 2018 гоина за песните му "Photograph" и "Thinking Out Loud". Първото дело беше уредено извън съда, а второто все още продължава. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари