IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ед Шийрън със серенада пред Върховния съд в Лондон

9 март 2022 17 50

Изпълнителят е съден за нарушаване на авторски права

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Ед Шийрън направи серенада на съдиите от Върховния съд в Лондон в опит да докаже, че не е копирал нито една част от хита си Shape of You от друг артист.

Изпълнителят е обвинен, че е откраднал рефрена „Oh I, oh I, oh I“ от песента Oh Why на Сами Чокри от 2015 година. В съда Шийрън изпя парчетата Feeling Good na Нина Симон i No Diggity на групата Blackstreet, за да покаже, че мелодията е много популярна в поп музиката. „Ако ги изсвирите в една и съща тоналност, те звучат еднакво“, категоричен бе Ед.

Звездата отрича да е чувал някога песента на Чорки и отхвърли предложението, че приятелите му са му я пускали преди да напише Shape of You през октомври 2016 година. Парчето се превърна в най-продавания сингъл за 2017-а и си остава най-слушаната песен в Spotify за всички времена. Все пак хонорарите на Шийрън от песента – оценени на около 20 милиона долара – са замразени от 2018 година, след като Чокри и Рос О'Донохю подават иск за нарушаване на авторските права.

Гласови съобщения пред съда

По време на делото адвокатите на Чокри и О'Донохю са пуснали гласови бележки от времето на записване на Shape of You. В една от тях може да се чуе гласът на Шийрън, който казва, че трябва да промени мелодията, защото прилича много на друга песен. „Мислехме, че е твърде близка до песен, наречена Do Diggity на Blackstreet“, твърди изпълнителят пред съда. Признава, че е искал да промени своето парче.

Запитан дали последната му мелодия има сходство с песента на Чокри той отговаря „По принцип, да. Те са базирани около минорната пентатонична гама и двете имат гласни в тях“.

Адвокатът Андрю Сътклиф представляващ Чокри и О'Донохю пита дали Шийрън е получил идеята за мелодията, след като вече е чул песента на клиентите му. Певецът категорично отрече. Той беше обвинен, че е „обсебваща музикална катерица“, която консумира музика постоянно и е бил напълно наясно с песента на г-н Чокри.

„Аз съм музикален фен, харесвам музика, слушам музика“, каза Шийрън. Той обаче настоя, че е изчезнал за цяла година от музиката през 2016-а и дори не е бил наясно с британските парчета по това време.

Общи усилия

Шийрън беше многократно питан кой е измислил фразата „Oh, I“, но той обясни, че това е било съвместно усилие с неговите съавтори Стив Мак и Джони Макдейд. „Всички ние подскачахме напред-назад в кръг“, казва изпълнителят и добави, че именно така се е зародила мелодията.

Сътклиф обаче беше категоричен, че трима души не могат да създадат зародиша на една мелодия. Шийрън се защити и заяви, че е напълно възможно това да стане и попита адвоката какво го кара да мисли, че е невъзможно трима души да направят песен.

Съдът също така чу как Ед е променил първата версия на Shape of You, за да премахне елементи, които са подобни на песента Grandma's Hands на Бил Уидърс и TLC от групата No Scrubs. Вашият подход е да вземете нещо, да го промените и да спечелите много пари, нали?“, пита Сътклиф. Шийрън категорично отрече и допълва, че когато е намерил прилики с други песни, веднага е променил своята.

Изпълнителят посочи, че е потърсил разрешение от текстописците на TLC, въпреки че те не са отговорили до момента, в който Shape of You е била пусната. По-късно им беше даден кредит в песента.

Част от неиздавана песен

Звездата разкри, че Shape of You първоначално е била предвидена за Риана или групата Little Mix, като не е искал да я включва в мултиплатинения си албум Divide. „Мислех, че тя се конкурира с Castle on the Hill. Не се вписваше в останалата част от албума. Не исках да я слагам и впоследствие да се окаже, че съм направил грешен ход“, казва Шийрън.

Певецът за кратко се раздразни, когато откъс от неиздавана песен по погрешка беше пуснат в съда. „Това е песен, която написах миналия януари. Как успяхте да се снабдите с нея?“, попита той, хвърляйки поглед към адвокатите си. Шийрън настоя да разбере кой е дал достъп на съда до неиздаваните му записи.

По-късно стана ясно, че част от музиката, пусната в залата, идва от личния лаптоп на Стив Мак и е била поставена случайно в общодостъпна папка.

Шийрън и неговите съавтори започнаха свое съдебно дело през май 2018 година, като поискаха от Върховния съд да обяви, че не са нарушили авторските права на Чокри и О'Донохю. Двойката предяви иск за нарушаване на авторски права, щети и отчет за печалбите във връзка с предполагаемото нарушение. Според Сътклиф, Шийрън и неговите колеги са пуснали своя иск, за да сплашат клиентите му.

„Не, просто исках да докажа, че съм прав. Опитвам се да изчистя името си“, категоричен бе Шийрън.

Делото все още не е окончателно приключено.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари