IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръка за ръка в Ню Йорк: Меган и Хари на среща на ООН

19 юли 2022 16 30

Събитието беше в чест на Нелсън Мандела

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Меган Маркъл и принц Хари се появиха в Ню Йорк усмихнати и хванати за ръка, за да присъстват на среща на ООН.

Херцозите на Съсекс, които се преместиха в Америка през 2020 година, напускайки кралското семейство и оставяйки титлите и задълженията си в миналото, се отправиха към Голямата ябълка в понеделник, за да може принц Хари да изнесе специална реч в чест на Нелсън Мандела. Двойката се държеше за ръце докато влизаше в сградата, като Меган носеше черна рокля и специалния си пръстен на кутрето, който е символ на силата на жените.

След като кметът на Ню Йорк се изказа от трибуната, дойде ред и на принц Хари.

Меган и

Снимка: БГНЕС

„Онези от нас, които нямаха късмета да познават добре Мандела, разбраха за човека чрез неговото наследство, писмата, които е написал в затворническата си килия, речите, които изнасяше пред народа си и онези невероятни ризи, които носеше“, каза Хари. Той си спомни за снимка на принцеса Даяна с Мандела от 1997 година, която е не само окачена на стената му, но е и в сърцето му.

„Когато за първи път погледнах тази снимка, нещото, което веднага забелязах, беше усмивката на майка ми. Щастието, игривостта. Чистото удоволствие, което е изпитала да говори с друга душа, също толкова отдадена да служи на човечеството“, каза още Хари.

Принцът допълни, че Мандела винаги се е усмихвал, въпреки трудностите, през които е трябвало да премине. „Той все още виждаше доброто в човечеството, все още изпълнен с красив дух, който вдигна всички около него. Не защото беше сляп за грозотата, несправедливостта по света. Той ги виждаше ясно. Беше ги преживял. Правеше го, защото знаеше, че можем да ги преодолеем“, продължи Хари.

Меган и

Снимка: БГНЕС

По думите му, това е била една от най-тежките години в още по-тежко десетилетие. Той изброи трудностите, през които светът трябваше да премине досега – коронавируса, проблемите с климата, войната в Украйна, разпространяването на фалшиви новини, както и скандалните промени в законодателството на САЩ. Разбира се, последното беше свързано с отмяната на правото на аборт в страната, което предизвика и множество протести. Въпреки всичко това, Хари насърчи всички ни да правим това, което Мандела е правил и да намираме значение и цел в трудностите.

Принцът също така говори и за любовта си към Африка, където стъпва за първи път, когато е само на 13 години.

„През по-голямата част от живота ми, това беше моята спасителна жилетка, мястото, където намирах мир и се лекувах. Там се чувствах най-близо до майка ми и потърсих утеха след смъртта ѝ, където разбрах, че съм намерил сродната си душа в живота“, казва той.

Меган и

Снимка: БГНЕС

Меган и Хари пътуват на няколко пъти до Африка, включително и до Ботсвана още в началото на връзката си през 2016 година. „Успях да я убедя да дойде с мен в Ботсвана. Спяхме заедно в палатка под звездите. Дойде за пет дни с мен, което е фантастично. Когато бяхме напълно сами, се опознахме много по-добре“, каза Хари след годежа им.

За да се увери, че Меган завинаги ще помни пътуването им, принцът избира диамант от Ботсвана, който поставя в центъра на годежния пръстен. Камъкът е обграден от два по-малки диаманта от личната колекция на принцеса Даяна.

Меган и

Снимка: БГНЕС

По време на посещението в Африка през 2019 година, Хари и Меган се срещнаха с Граса Машел – вдовицата на Мандела. Те също така посетиха и специална изложба в чест на президента през юли 2018 година. Кралица Елизабет и принц Филип, както и принцеса Даяна и принц Чарлз са имали честта да се срещнат лично с Нелсън Мандела на няколко пъти преди смъртта му през 2013 година.

Меган Маркъл също е изнасяла реч пред ООН, но по време на конференцията за правата на жените през 2015 година. Събитието беше организирано в чест на Световния ден на жената, Дория Рагланд беше сред присъстващите.

Тогава Меган заяви, че женската организация на ООН си е поставила за цел да премахне половото неравенство до 2030 година. Но по последни изчисления, това няма да бъде постигнато поне до 2095 година. „Това е след 80 години. А когато става дума за политическо участие и лидерство на жените, процентът на жените парламентаристи в световен мащаб се е увеличил само с 11% от 1995 година“, каза още херцогинята.

Меган и

Снимка: БГНЕС

Според нея, жените съставляват повече от половината от световното население и потенциал, така че не е нито справедливо, нито практично за техните гласове да останат нечути на най-високите нива за вземане на решения.

Меган и Хари посетиха Ню Йорк и през септември 2021 година, когато се отбиха в One World Observatory на покрива на Световния търговски център. Тогава те се срещнаха с бившия кмет на града Бил де Блазио, съпругата му Шарлийн, сина им Данте и губернаторката Кати Хочул.

През ноември миналата година двойката се върна отново в Голямата ябълка, за да отбележи Деня на ветераните, както и Деня на възпоменанието във Великобритания. След като се появиха на червения килим, принц Хари, който е служил 10 години в армията, връчи наградата Intrepaid Valor на петима военни, ветерани и военни семейства, живеещи с невидимите рани от войната.

Хари и

Снимка: Getty Images

Миналия месец Хари и Меган се завърнаха в Лондон заедно с двете си деца – Арчи и Лилибет – за да присъстват на платинения юбилей на кралица Елизабет. По време на посещението си, те отпразнуваха и първия рожден ден на дъщеря си, организирайки парти в стария си дом Фрогмор Котидж в Уиндзор.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари