IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина легендарният японски дизайнер Исей Мияке

10 август 2022 18 00

През цялата си кариера той поддържаше позицията „анти-тенденция“

Getty Images

Getty Images

Исей Мияке, известният японски моден дизайнер, почина на 84 години. Той е известен с това, че произвежда дрехи, които никога не се намачкват. Човекът, който правеше черните блузи с поло яка на покойния съосновател на Apple Стив Джобс.

Исей Мияке е известен и с иновативните си плисирани облекла. Дизайнерът е починал от рак на черния дроб в болница в Токио. От неговата модната къща Issey Miyake са публикували кратко изявление за работата му, в което се казва: „Динамичният дух на Мияке беше воден от безмилостно любопитство и желание да предаде радост чрез медиума на дизайна.“ В него се посочва, че „съгласно желанието на г-н Мияке, няма да има погребение или панихида“.

Подобно на Анди Уорхол, Мияке се интересуваше от припокриването между изкуството, дизайна и модата. През цялата си 52-годишна кариера дизайнерът поддържаше позиция „анти-тенденция“, като винаги се отнасяше към дизайните си като към „дрехи“, а не като „мода“.

„Най-много се интересувам от хората и човешката форма“, каза Мияке пред New York Times през 2014 г. „Облеклото е най-близкото нещо до всички хора.“

Вероятно Мияке е най-известен с дизайна на полиестерно-памучните блузи с поло яка, които Стив Джобс носеше. Смята се, че той е произвел специално за  милиардера 100 такива блузи за по 200 долара всяка. Те са създадени да облекчат „умората при вземане на решения“. Джобс беше известен и с това, че носеше само тези блузи, съчетани с дънки Levi’s 501 и обувки New Balance 991 - това беше нещо като униформа за работещите в Силиконовата долина от края на 90-те години, базирана на идеята, че умовете на свръхзаетите хора са насочени към по-важни неща от избора на вратовръзки.

джобс

Снимка: Getty

Исей Мияке е роден в Хирошима през 1938 г. Той учи графичен дизайн в Tama Art University в Токио. Но развълнуван от пресичането на различни дисциплини, се насочва към модата и се премества в Париж, за да стане чирак при дизайнера Ги Ларош. В крайна сметка работи за Юбер дьо Живанши по времето, когато Одри Хепбърн е била негова муза.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oz Go (@oz_go)

След като става свидетел на студентските протести през 1968 г., Мияке се разочарова от индустрията, предназначена да облича само богатите. Именно този интерес към модата като изкуство, демократична, но естетически приятна, го кара да създаде свое дизайнерско студио Miyake през 1970 г. и да покаже първата си много удобна за носене колекция в Ню Йорк през 1971 г. Едно от най-ранните му произведения е боди от трико, ръчно рисувано с помощта на традиционни японски техники за татуиране.

Исей е запален спортист и затова функционалността на дрехите му е негова основа в работата му. Неговите най-известни и най-достъпни дрехи, линията Pleats Please, стартира през 1993 г. като реплика на цената и непригодността за носене на модата от висок клас.

Дрехите на дизайнера са известни с това, че са изработени от топлинно обработен полиестер, никога не се намачкват, могат да се перат в пералня и да се навиват на руло, вместо да се сгъват. .

Сред съвременните фенове на дрехите на Issey Miyake е британският пилот от Формула 1 Люис Хамилтън.  В миналото известна почитателка на дрехите на дизайнера беше певицата  Грейс Джоунс.

Цинизмът на Мияке по отношение на модната индустрия и по-специално скоростта, с която се сменят тенденциите е това, което даде на дизайните му такова дълголетие. В интервю за Village Voice от 1983 г. Мияке очерта своята философия с думите: „Искам клиентът ми да може да носи пуловер, който съм проектирал преди 10 години, с тазгодишните панталони.“

Много от неговите творения се намират в различни музеи по света. През 2010 г. Мияке получи Орден на културата, а през 2016 г. е удостоен с Commandeur de l’Ordre National de la Légion d’honneur.

Мияке имаше ясно изразено накуцване – резултат от това, че е оцелял след атомната бомба, хвърлена през 1945 г. върху родния му град Хирошима, когато е бил едва 7-годишен. Три години по-късно майка му умира от радиацията.

мияке

Снимка: Getty

В едно свое интервю от 2009 г. за New York Times Мияке разказа колко точно този ден и последвалата смърт на майка му са повлияли на творчеството му. „Опитах се, макар и неуспешно, да ги загърбя, предпочитайки да мисля за неща, които могат да бъдат създадени, а не унищожени, и които носят красота и радост. Гравитирах към областта на дизайна на облекло, отчасти защото това е творчески формат, който е модерен и оптимистичен. Не исках да ме знаят само като „дизайнерът, оцелял след атомната бомба“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари