IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Тя никога не погледна към друг човек“: Любовта между Елизабет II и принц Филип

23 ноември 2022 08 30

Кралицата е била впечатлена от съпруга си още при първата им среща

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет и принц Филип се срещат за първи път, когато тя като млада принцеса е едва на 13 години и любовта им пламва още тогава. Въпреки препятствията и раздялата заради военната служба на принца, двамата сключват брак, който продължава цели 73 години, превърнал се в един от най-дългите в историята на кралските семейства по целия свят.

Когато на 9 април 2021 година принц Филип умира на 99 години, светът се сбогува с един забавен и отдаден на монархията мъж, но кралица Елизабет II каза сбогом на любовта на живота си. „Тя се влюби в него и никога повече не погледна настрани“, казва биографът Сали Бедел Смит пред списание People.

Елизабет и

Снимка: Getty Images

Бъдещата кралица на Великобритания се среща за първи път с принц Филип през 1934 година по време на сватбата на принцеса Марина от Гърция и Дания с принц Джордж, херцог на Кент. Пътищата им отново се пресичат, когато тя се присъединява към родителите и сестра си, принцеса Маргарет, на посещение във военноморския колеж в Дартмут през 1939 година. И защото Елизабет е сдържана и срамежлива, тя е поразена от жаждата на Филип за приключения.

Двамата започват да си разменят безброй писма, докато принцът служи в Кралския флот по време на Втората световна война. Въпреки километрите помежду им, любовта не отслабва, а напротив – започва да гори все по-силно и Елизабет е решена, че това ще бъде мъжът на живота ѝ. Първоначално баща ѝ – крал Джордж VI не е доволен от избора на дъщеря си, защото фамилията на Филип е с немско потекло, но опасенията му са оставени на втори план в името на щастието на момиченцето му.

Двойката се жени на 20 ноември 1947 година – повод, който изисква национално празненство след опустошителната война. „Дотогава имаше сивота и тягостно настроение, но когато всички видяха златната карета и огромната тълпа навън, всичко стана много по-вълнуващо“, казва лейди Памела, която е шаферка на Елизабет. Тя също така е и дъщеря на лорд Маунтбатън, който е чичо на Филип.

Елизабет, Филип,

Снимка: Getty Images

По случай Златната сватба, кралица Елизабет прояви рядка публична почит към мъжа, който бе пленил сърцето ѝ през всичките тези години. „Той е човек, който не приема лесно комплименти, но той е моята скала през цялото това време. И аз му дължа много повече, отколкото някога би поискал“, казва кралицата.

Снимка за историята: Кейт Мидълтън и принц Уилям като Елизабет и Филип

Защо кралицата седеше сама на погребението на принц Филип?

Приятелството на аутсайдерите – отношенията между принц Филип и лейди Даяна

След смъртта на принц Филип, Елизабет продължи да изпълнява своите кралски задължения. На фона на съобщенията, че монархът ще бъде придружаван от членове на семейството на бъдещи ангажименти, бивш старши помощник в двореца заяви, че тя няма да се отказва от публични изяви. „Тя разбира, че има работа за вършене и знае, че Филип би искал да не се затваря у дома“, казва той пред списание People.

Елизабет Втора

Снимка: БГНЕС

Близък до кралския двор бе категоричен, че Елизабет никога няма да абдикира заради дълга и дълбоката чест, която изпитва към своята страна. Тя изпълняваше всичките си задължения до смъртта си на 8 септември тази година. Елизабет бе погребана до съпруга си в мемориалния параклис на крал Джордж VI, който е част от църквата „Свети Георги“ в замъка Уиндзор.

За още новини за британското кралско семейство последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари