IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралица Елизабет и принц Филип – любов, достойна за историята

9 септември 2022 16 30

Двамата починаха само с година разлика

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет II носеше британската корона в продължение на 70 години, но сватбеният ѝ пръстен стоеше на ръката ѝ още по-дълго.

Тя беше омъжена за любимия си съпруг, принц Филип, в продължение на 74 години, докато той не умира през април 2021 година. Това бележи и края на един от най-дългите кралски романси в света. Самата кралица почина на 8 септември на 96-годишна възраст, само година и половина след съпруга си.

Определението „Чаровният принц“ е често срещано в приказките, но Елизабет успява да го превърне в реалност. Не е било съвсем любов от пръв поглед, но историците отбелязват, че 13-годишната принцеса е била доста поразена от Филип, който тогава е бил смелият млад принц на Гърция и Дания. Двамата се срещат като деца, докато бъдещият херцог на Единбург обикаля Британския кралски военноморски колеж.

кралица Елизабет

Снимка: Getty Images

Според „Малките принцеси“ – мемоари, написани от гувернантката на Елизабет Марион Крауфорд – Филип е накарал младата принцеса доста да се изчерви. Но тя му връща жеста по време на коледна пиеса през 1943 година в замъка Уиндзор. Елизабет е знаела, че Филип ще стои на първия ред и използва чара си, за да разсмее бъдещия си любим.

Двамата прекарват години в размяна на писма. Службата на Филип през Втората световна война ги разделя, но когато тя приключва, той се връща в Лондон, за да поиска ръката на Елизабет от крал Джордж VI. Монархът е имал леки резерви към връзката на дъщеря си. Потеклото на Филип е германско, а съюзническият свят по това време се дистанцира от Германия заради войните. Семейство Маунтбатън е кадетски клон на рода Батенберг, но променя фамилията си по време на Първата световна война.

Дори самото кралско семейство на Великобритания се опитва да се дистанцира от германските си корени, когато крал Джордж V променя фамилното име от Сакс-Кобург и Гота по това време. И Елизабет, и Филип произлизат от рода на кралица Виктория, което ги прави далечни братовчеди.

Елизабет и

Снимка: Getty Images

Според историци, мнозина в Бъкингамския дворец са се опасявали, че Филип лесно може да бъде повлиян от чичо си, лорд Луис Маунтбатън. Но в крайна сметка кралят решава да не пречи на любовната история на дъщеря си. С негова благословия, Елизабет се омъжва за Филип на 20 ноември 1947 година.

Първоначално планирана да бъде малка семейна сватба, кралското семейство променя намерението си и използва церемонията като възможност да повиши националния морал, който е бил опустошен от войната. Помпозност и празненства, отиващи на принцеса, изпълнили улиците на Лондон. Феновете размахвали знаменца, докато каретата на бъдещата кралица минавала покрай тях.

Две хиляди гости били поканени в Уестминстърското абатство и присъстващите включвали кралски особи от цяла Европа, дори и краля на Ирак. До този момент Филип вече се е отказал от гръцките си титли. Той останал сър Филип Маунтбатън – рицар на жартиера, но вече не бил принц. Ден преди сватбата обаче, крал Джордж VI му връчва титлата Негово кралско височество. На следващия ден Филип става херцог на Единбург, граф на Мерионет и барон Гринуич от Гринуич в графство Лондон.

Елизабет и

Снимка: Getty Images

Съпрузите се радват на спокоен и обикновен живот в първите си години след брака. Те създават семейство, докато Филип продължава с военноморската си кариера. Нещата обаче стават доста по-сложни на 6 февруари 1952 година, когато крал Джордж VI умира, правейки Елизабет кралица на Великобритания. Тя и Филип тогава са на обиколка из Британската общност и се намират в Кения, когато научават за смъртта на краля.

Джордж VI е едва на 56 години, когато ракът отнема живота му. Вместо дълга и пълноценна военноморска кариера, възкачването на Елизабет на трона кара Филип да влезе в ролята на кралски съпруг – длъжност, която само двама мъже са заемали до този момент. Новата роля на принца го кара да върви няколко крачки зад жена си, а нейната коронация го поставя в краката ѝ, на коляно, пред целия свят. Заклева се да стане неин повелител на живота и тялото Й на земното поколение. Прекарва целия си живот, опитвайки се да изпълни това обещание.

Майкъл Паркър, стар приятел на принц Филип, казва, че той някога му казал, че дългът му е „първо, второ и трето – никога да не я разочаровам“.

Елизабет Втора

Снимка: БГНЕС

Жертвата на неговата кариера, титла и име не остават незабелязани или невъзнаградени от съпругата му. В повечето брачни традиции съпругата приема фамилното име на съпруга си. Това е така и в британските кралски бракове преди началото на управлението на Елизабет.

Виктория например беше последната кралица, представител на Хановерската къща. Нейният съпруг, принц Алберт, произлиза от династията Сакс-Кобург и Гота, името, което техният син, крал Едуард VII приема, когато я наследява през 1901 г.

Чичото на Филип подхвърли името House of Mountbatten преди сватбата, а самият Филип сподели идеята за създаването на House of Edinburgh. Но кралица Мери, бабата на Елизабет, сложи край на това, когато информира министър-председателя Уинстън Чърчил, който посъветва Елизабет да не променя кралската къща.

Елизабет, Филип,

Снимка: Getty Images

Филип лично се оплака, че е единственият мъж в страната, на когото не е позволено да дава името си на собствените си деца. Но кралицата имаше лек за това. Години след като Мери почина и Чърчил напусна Даунинг стрийт за последен път, Елизабет издаде заповед, която обяви Маунтбатън-Уиндзор за фамилно име на всички техни потомци по мъжка линия, които не са стилизирани като кралско височество или титулувани принц или принцеса. И през 1957 г. тя възстанови княжеската титла на Филип, като този път го короняса за принц на Обединеното кралство.

Като глави на кралската къща, двойката напътства монархията през отстъплението на Великобритания от империята към по-приятната епоха на общността. Те бяха заедно за ангажименти като тържественото откриване на парламента, официални вечери и турнета в чужбина. Те отгледаха четири деца – Чарлз, принц на Уелс; Ан, кралска принцеса; Андрю, херцог на Йорк и Едуард, граф на Уесекс. И дори когато браковете на децата им се разпадаха в таблоидите, съюзът на Елизабет и Филип остана силен.

Елизабет и

Снимка: Getty Images

Според Асошиейтед прес Елизабет не е била от хората с екстравагантни прояви на обич. Но веднъж публично нарече Филип своята скала.

„Той, най-просто казано, беше моята скала и остана такъв през всичките тези години. Аз и цялото семейство, тази и още много други държави, му дължим огромен дълг, за който той едва ли някога ще разбере“, казва Елизабет за съпруга си през 1997 година.

принц Филип,

Снимка: БГНЕС

Филип не остана по-назад, споделяйки своите трогателни думи към кралицата.

„Мисля, че основният урок, който научихме, е, че толерантността е основната съставка на всеки щастлив брак“, каза той. Допълни, че съпругата му притежава качеството толерантност в изобилие.

Елизабет Филип,

Снимка: Getty Images

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари