IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртта на кралица Елизабет – реакцията на кралското семейство

9 септември 2022 14 30

Чарлз вече е новият крал на Великобритания

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Британското кралско семейство почита не само своя монарх, но и любимата си Лилибет.

След смъртта на кралица Елизабет II на 8 септември, най-близките ѝ хора почетоха живота и 70-годишното ѝ управление на Великобритания. Официалният уебсайт на кралството стана изцяло черен в чест на покойната кралица, като в момента заглавната страница показва черен фон, на който е поставена снимка на Елизабет, седнала на трона, носейки короната си. „Кралица Елизабет II. 1926-2022“, гласи надписът.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yichu (@yichu_thekiterunner)

„Кралицата почина спокойно в Балморал този следобед. Кралят и кралицата консорт ще останат в Балморал тази вечер и ще се завърнат в Лондон утре“, гласи още един текст, поставен под снимката на Елизабет. Подобна смяна е очаквана, тъй като се следва протокол, в който е записано, че всички официални сайтове на кралството трябва да променят началната си страница на черен екран. Освен това, всички медийни канали трябва да имат черен банер, а институциите променят профилната си снимка, слагайки своя герб на черен фон.

Подобно съобщение бе направено и след смъртта на принц Филип, но с малко по-дълго описание. „С най-голяма тъга Нейно Величество кралицата обявява смъртта на своя обичан съпруг. Негово Кралско Височество принц Филип, херцог на Единбург“, пишеше под снимката на Филип. Обясни се, че херцогът е починал сутринта на 9 април в замъка Уиндзор.

Официалният сайт на организацията Archewell, която беше създадена от принц Хари и Меган Маркъл след напускането им на кралското семейство, също промени началната си страница. Сега всеки, който влиза, ще вижда черен екран с текст, който гласи „В памет на Нейно Величество кралица Елизабет II 1926-2022“. Организацията не е задължена да се включва в почестите, защото не е официална кралска институция, но принц Хари няма как да остане равнодушен към смъртта на баба си.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън промениха снимката на социалните си профили, следвайки протокола. В момента в малкото кръгче стои гербът на Бъкингамския дворец. Същата картинка се вижда и в официалния профил на кралското семейство, а този на крал Чарлз и кралицата консорт Камила е с логото на Clarence House.

В профилите им се помещават идентични съобщения за смъртта на кралицата, заедно с черно-бяла нейна снимка, на която се усмихва. „Кралицата почина спокойно този следобед в Балморал. Кралят и кралицата консорт ще останат в Балморал тази вечер и ще се завърнат в Лондон утре“, пише в описанието.

Крал Чарлз III обаче почете майка си в отделна публикация.

„Смъртта на моята обичана майка, Нейно Величество кралицата, е момент на огромна тъга за мен и всички членове на кралското семейство. Ние дълбоко скърбим за кончината на един ценен суверен и много обичана майка. Знам, че загубата ѝ ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, Кралствата и Британската общност, както и от безброй хора по света“, написа настоящият крал.

Той допълни, че семейството му ще бъде утешено и подкрепено от знанието за уважението и дълбоката привързаност, които кралицата е усетила от толкова много хора.

Смъртта на кралица Елизабет II беше обявена на 8 септември в 20:30 часа българско време. Това се случи само няколко часа, след като кралските лекари изразиха притеснение относно влошеното ѝ здравословно състояние. Малко по-късно в Шотландия започнаха да пристигат всички членове на кралското семейство, Би Би Си спря програмата си, а смяната на караулите в Бъкингамския дворец беше отменена.

Елизабет II почина на 96-годишна възраст и остава най-дълго управлявалият британски монарх в историята. Тази година тя отбеляза 70 години на трона.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари