IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операция „Лондон бридж“ – какво се случва след смъртта на кралица Елизабет?

9 септември 2022 08 30

10-дневен план за най-тъжния момент в историята на британската монархия

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

8 септември 2022 година завинаги ще остане в историята на Великобритания като един от най-тъжните моменти. След като беше поставена под медицинско наблюдение в четвъртък, кралица Елизабет II почина няколко часа по-късно.

За тъжната новина се подозираше още от средата на деня, когато Би Би Си прекъснаха цялата си програма и започнаха да излъчват на живо от замъка Балморал, където се намираше монархът на Великобритания. След това стана ясно, че цялото семейство на кралицата ще се присъедини към нея, като принц Уилям, принцеса Софи, принц Андрю и принц Едуард пристигнаха с кралския самолет в Абърдийн, след което заминаха за Балморал. Принц Хари също се присъедини към семейството си, а Чарлз и Камила бяха първи при кралицата, тъй като вече бяха в Шотландия за изпълнението на кралските си задължения. Единствените, които липсваха, бяха Кейт Мидълтън и Меган Маркъл.

Постепенно народът на Шотландия и Англия започна да се събира съответно пред Балморал и Бъкингамския дворец. В Лондон се спря смяната на караула пред двореца, което засили още повече слуховете за кончината на кралицата. Цветя и свещи се появиха пред кралските резиденции, като множество държавни глави изпратиха своите молитви към кралицата.

кралица Елизабет

Снимка: БГНЕС

За съжаление, Елизабет II почина на 96-годишна възраст в дома си в Балморал, заобиколена от семейството. Тя ще остане като най-дълго управлявалият монарх в историята, отбелязвайки 70 години на трона тази година. Поема юздите на Великобритания едва на 25 години, след като баща ѝ умира от рак на белите дробове. Бракът ѝ с принц Филип продължава 70 години до смъртта на съпруга ѝ през април 2021 година, месец преди да навърши 100 години.

Сега Великобритания се готви за най-голямата си траурна церемония, която трябва да се проведе по предварително изготвен протокол. Всичко ще продължи цели 10 дни, завършвайки с официалното погребение на кралицата в Уестминстърското абатство.

Операцията се казва „Лондон бридж“, каквото е кодовото име на кралицата. Смята се, че по този начин настоящият премиер на Великобритания разбира, че немислимото се е случило и може да започне подготовка за обявяването на новината пред целия свят. Говори се, че тайните служби се обаждат на премиера, който в този момент е Лиз Тръс, за да кажат „Лондон бридж падна“.

кралица Елизабет

Снимка: БГНЕС

Планът се сменя три пъти годишно, като на специалната среща присъстват представители на полицията, телевизионните оператори и правителствения отдел. В него има указания как да се контролират огромните тълпи, които ще се стекат към Бъкингамския дворец и ще блокират Лондон след смъртта на кралицата.

В операцията също така се споменава как премиерът и целият кабинет ще посрещнат ковчега на кралицата на гара Сейнт Панкрас, както и за обиколката на принц Чарлз из цяла Великобритания преди самото погребение на майка му. Той вече е крал, но все още не се е провела официалната му коронация.

Ето какво следва след смъртта на кралица Елизабет II

Денят на смъртта (8.09.2022)

В часовете след смъртта на кралицата се провеждат „каскада от обаждания“, чрез която ще се информират министър-председателят, секретарят на кабинета (най-високопоставеният държавен служител на Великобритания) и редица от най-високопоставените министри и служители. Премиерът е информиран от личния секретар на кралицата, който също уведомява Службата на Тайния съвет, която координира работата на правителството от името на монарха.

След това кралското семейство вече има право да обяви новината пред обществеността. Именно затова се смяташе, че кралицата всъщност е починала много по-рано от обявеното. Слуховете бяха подсилени от пристигането на всички близки на Елизабет.

кралица Елизабет

Снимка: БГНЕС

Специален сценарий, изпратен до секретарите на правителствените отдели, описва точно как да бъде съобщена новината на министрите. В него пише, че управляващите Великобритания трябва да получат следното изречение „Току-що бяхме информирани за смъртта на Нейно Величество кралицата“. На министрите е казано да запазят дискретност до официалното съобщаване на новината.

Останалите висши държавни служители са получили имейл от секретаря на кабинета, в който се казва „Скъпи колеги, с тъга ви пиша, за да ви информирам за смъртта на Нейно Величество кралицата“. След получаването на това съобщение, знамената в Уайтхол трябва да бъдат свалени наполовина. Целта е това да стане в рамките само на 10 минути.

Парламентът на Обединеното кралство и децентрализираните законодателни органи в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще прекратят работата си. Ако парламентът не приема закони, той ще бъде отзован. Уебсайтовете, свързани с кралското семейство, излизат с официално съобщение на черен екран, потвърждаващо за смъртта на кралицата. Всички социални медийни страници на държавни ведомства също вече са с черен банер и с променени профилни снимки с герба на ведомството. Съдържание, което не е спешно, не се публикува. Препубликуването на туитове е строго забранено, освен ако не са разрешени от ръководителя на комуникациите на централното правителство.

кралица Елизабет

Снимка: БГНЕС

Кралското семейство ще обяви плановете за погребението на кралицата, което се очаква да се състои 10 дни след смъртта ѝ. Премиерът ще бъде първият член на правителството, който ще направи изявлението. Всички останали членове на властта са инструктирани да не коментират новината, докато премиерът не се изкаже.

Тъй като смъртта на кралицата се случи след 18 часа местно време, новият крал Чарлз ще произнесе официалната си реч към нацията днес. По същото време ще има служба за възпоменание в катедралата „Свети Павел“ в сърцето на Лондон.

Ден 1 след смъртта (9.09.2022)

В 10 часа сутринта след смъртта на кралицата, Съветът по присъединяването, който включва висши правителствени фигури, се събира в двореца Сейнт Джеймс, за да провъзгласи крал Чарлз за новия суверен.

Стотици частни съветници, включително премиерът и висши министри, са поканени да присъстват, като се очаква да носят традиционни за викторианската епоха дневни рокли или салонни костюми с черни или тъмни вратовръзки. Не трябва да се носят никакви украшения.

кралица Елизабет

Снимка: БГНЕС

След това прокламацията ще бъде прочетена в двореца „Сейнт Джеймс“ и Кралската борса в лондонското Сити, потвърждавайки Чарлз като крал.

Парламентът ще се събере, за да приеме съболезнователно съобщение. Всички останали парламентарни дейности ще бъдат преустановени за 10 дни. Депутатите ще отдадат почит в Камарата на общините. В 15:30 местно време премиерът и кабинетът ще имат аудиенция при новия крал. На министрите ще бъде казано да не водят съпрузите си.

Ден 2 след смъртта (10.09.2022)

Ковчегът на кралицата ще бъде върнат в Бъкингамския дворец. Тялото ѝ ще бъде пренесено с кралски влак до гара „Сейнт Панкрас“ в Лондон, където ще бъде посрещнато от премиера и министрите. Операцията се нарича „Еднорог“. Ако пътуването с влак е невъзможно, се задейства операция „Преизучаване“, което означава, че ковчегът ще бъде превозен със самолет.

Ден 3 след смъртта (11.09.2022)

Сутринта новият крал Чарлз ще получи съболезнованията в Уестминстър Хол. След това той ще тръгне на обиколка из Обединеното кралство, като ще започне с посещение на шотландския парламент и служба в катедралата „Сейнт Джайлс“ в Единбург.

Ден 4 след смъртта (12.09.2022)

Крал Чарлз ще пристигне в Северна Ирландия, където ще получи още едно съболезнователно съобщение в замъка Хилсбъро и ще присъства на служба в катедралата „Света Анна“ в Белфаст.

Чарлз БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Ще се проведе репетиция за операция „Лъв“ – придвижването на ковчега от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец.

Ден 5 след смъртта (13.09.2022)

Шествието от Бъкингамския дворец до Уесминстърския ще се проведе по церемониален маршрут през Лондон. След пристигането на ковчега, ще има служба в Уестминстър Хол.

Ден 6 до ден 9 след смъртта (14 – 17.09.2022)

Кралицата ще бъде положена в Уестминстърския дворец в продължение на три дни, задействайки операция „перо“. Ковчегът ѝ ще бъде поставен върху кутия, известна като катафалк, поставена в средата на Уестминстър Хол, която ще бъде отворена за обществото 23 часа на ден. Ще се издават билети за ВИП персони, за да могат да имат специален времеви интервал.

На шестият ден ще се проведе репетиция за държавното погребално шествие.

Чарлз и

Снимка: БГНЕС

На седмия ден крал Чарлз ще пътува до Уелс, за да получи още съболезнования в парламента и да присъства на служба в катедралата „Лиандаф“ в Кардиф.

През този период правителствените служби ще бъдат погълнати от огромна подготовка за погребението. Отделите, изправени пред най-големите затруднения, са Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта.

Министерството на външните работи има за задача да организира пристигането на държавни глави и ВИП персони от чужбина, като също така се смята, че значителен брой туристи ще пристигнат в страната. Затова трябва да се организира и спокойното им влизане.

Министерството на вътрешните работи отговаря за мерките за сигурност, а правителственият секретариат за национална сигурност и разузнавателните служби ще бъдат в пълна готовност за всяка потенциална терористична атака.

Министерството на транспорта изразява опасения, че броят на хората, които биха искали да пътуват до Лондон в тези дни, може да причини големи проблеми на транспортната мрежа и да доведе до пренаселеност в столицата.

кралица Елизабет

Снимка: Getty Images

Премиерът и кралицата са се споразумели денят на погребението да бъде „Ден на национален траур“. Той на практика ще бъде официален почивен ден, въпреки че няма да е посочен като такъв. Но тъй като погребението се пада през уикенда, допълнителен почивен ден няма да има.

Денят на погребението (18.09.2022)

Погребението ще се проведе в Уестминстърското абатство. По обяд в цялата страна ще има двуминутно мълчание. Шествия ще се проведат в Лондон и Уиндзор. Ще има служба в параклиса „Свети Георги“ в замъка Уиндзор, а кралицата ще бъде погребана в мемориалния параклис на крал Джордж VI.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари