IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралица Елизабет – жената на съвременна Великобритания

9 септември 2022 10 30

96 години на земята и 70 години на трона

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет II беше управляващ монарх на Обединеното кралство от 1952 година. Под нейно влияние бяха Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, както и много други царства и територии. Тя също така служеше като глава на Британската общност – група от 53 суверенни нации, която включва много бивши британски колонии.

Изключително популярна през цялото си дълго управление, кралицата бе известна с това, че проявява сериозен интерес към правителството и политическите дела, като се смята за радетел на модернизацията на монархията.

През септември 2015 година Елизабет задмина рекорда от 63 години и 216 дни на трона, поставен от кралица Виктория (нейната пра-прабаба). По този начин тя се превърна в най-дълго управлявалият британски монарх в историята. През февруари 2022 година Елизабет отпразнува своя платинен юбилей, отбелязвайки седем десетилетия на трона.

Детство и образование като принцеса

Когато Елизабет Александра Мери, по-голямата дъщеря на принц Албърт и съпругата му Елизабет Боуз-Лайън, се ражда на 21 април 1926 година, тя очевидно е имала доста малки шансове да заеме трона, тъй като баща ѝ е бил по-малкият син на крал Джордж V. Но в края на 1936 година, нейният чичо, крал Едуард VIII, абдикира, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. В резултат, баща ѝ става крал Джордж VI, а 10-годишната Лилибет става потенциален наследник на трона.

Въпреки че е прекарала голяма част от детството си под грижата на бавачки, принцеса Елизабет е била силно повлияна от майка си, която ѝ е предала силна християнска вяра, както и дълбоко разбиране за изискванията на кралския живот. Нейната баба, кралица Мери, съпруга на крал Джордж V, също инструктира Елизабет и по-малката ѝ сестра Маргарет в тънкостите на кралския етикет.

Елизабет Втора

Снимка: БГНЕС

Образована от частни учители, с акцент към британската история и правото, принцесата също така учи музика и се научава да говори перфектен френски. Тя се обучава като момиче водач – еквивалент на момиче скаут – и развива страст към конете. Този ѝ интерес продължава цял живот, като един от последните ѝ официални портрети е именно с любимите ѝ животни.

Като кралица, Елизабет отглеждаше много чистокръвни състезателни коне и често посещаваше състезания и събития за развъждане. Известната ѝ любов към уелските коргита също започва от ранна детска възраст, като тя притежава повече от 30 кучета от породата по време на управлението си.

Кралицата и принц Филип

Елизабет и Маргарет прекарват голяма част от Втората световна война, живеейки отделно от родителите си в Кралската ложа в замъка Уиндзор – средновековна крепост извън Лондон. През 1942 година кралят прави по-голямата си дъщеря почетен полковник на Гражданската гвардия. Две години по-късно той я посочва като член на Тайния съвет и Държавния съвет, което ѝ позволява да действа от негово име, когато той е извън страната.

През 1947 година, скоро след като кралското семейство се завръща от официално посещение в Южна Африка и Родезия, се обявява годежът на Елизабет с гръцкия принц Филип – неин трети братовчед и лейтенант в Кралския флот. Тя се насочва към него, когато е само на 13 години, и връзката им се развива чрез посещения и кореспонденция по време на войната.

кралица Елизабет

Снимка: Getty Images

Въпреки че мнозина в кралския кръг гледали на Филип като неразумен избор за принцесата поради липса на пари и наличие на чуждо потекло, Елизабет е била влюбена и решена да се омъжи за него. Тя и принцът се женят на 20 ноември 1947 година в Уестминстърското абатство.

Първият им син, Чарлз, е роден през 1948 година. Две години по-късно се появява и принцеса Ан. Елизабет и Филип имат още две деца. Андрю се ражда през 1960, а Едуард четири години по-късно. През 1968 година Чарлз официално става принц на Уелс, като по този начин се отбелязва пълнолетието му и официално става наследник на трона.

Елизабет и Филип бяха женени в продължение на 73 години. Принцът почина през април 2021 година, само месец преди да навърши 100 години.

Коронацията на кралицата

Тъй като здравето на баща ѝ се влошава през 1951 година, Елизабет го замества на различни държавни събития и изпълнява част от кралските му функции. След като прекарват Коледа с кралското семейство, Елизабет и Филип заминават на обиколка из Австралия и Нова Зеландия, като правят междинна спирка в Кения.

Те са в Кения на 6 февруари 1952 година, когато крал Джордж VI умира от рак на белия дроб. Тогава той е на 58 години, а дъщеря му е на 25 и се превръща в едва шестата жена в историята, възкачила се на британския трон. Официалната ѝ коронация като кралица Елизабет II се състои на 2 юни 1953 година в Уестминстърското абатство.

През първото десетилетие на управлението си, новата кралица се настанява в ролята си, развивайки тясна връзка с премиера Уинстън Чърчил. Това е едва първият от 15-те министър-председатели, с които тя ще работи по време на управлението си. Успява да преодолее Суецката криза от 1956 година и осъществява многобройни държавни пътувания.

Елизабет, Филип,

Снимка: Getty Images

В отговор на острата критика в пресата, Елизабет предприема стъпки за модернизиране на собствения си имидж и този на монархията, включително излъчването по телевизията на годишното ѝ коледно обръщение. Това се случва за първи път през 1957 година.

Сребърният юбилей на кралицата през 1977 година отбелязва нейните 25 години на трона. Като един енергичен пътешественик, тя пътува над 9 хиляди километра из Британската общност, за да отбележи събитието. Посещава островните нации Фиджи и Тонга, Нова Зеландия, Австралия, Папуа Нова Гвинея, Британската Западна Индия и Канада.

Кралски скандали

През 1981 година всички погледи са насочени към кралското семейство, когато принц Чарлз се жени за лейди Даяна Спенсър в катедралата „Свети Павел“ в Лондон. Въпреки че двамата съвсем скоро приветстват двамата си сина – Уилям и Хари – бракът им бързо се разпада. Това причинява значително обществено смущение за короната и цялото кралско семейство.

Даяна Гети

Снимка: Getty Images

1992 година е обявена за най-мрачната година за кралицата. През това време се развеждат както Даяна и Чарлз, така и принц Андрю и Сара Фъргюсън. Малко преди това пък принцеса Ан и съпругът ѝ Марк Филипс също слагат край на брака си.

Модерната монархия

Популярността на кралицата и тази на цялото кралско семейство се възстановява през първото десетилетие на новия век. Въпреки че през 2002 година отбелязва 50 години от качването на трона, Елизабет не е в настроение да празнува, след като майка ѝ и сестра ѝ умират по същото време.

През 2005 година кралицата се радва на обществена подкрепа, когато дава съгласието си за брак между принц Чарлз и Камила Паркър Боулс. Подобно решение беше немислимо в предишни години.

В своето седмо десетилетие на трона, кралица Елизабет председателства помпозността и обстоятелствата на друга кралска сватба в Уестминстърското абатство, тази на принц Уилям с Катрин Мидълтън през април 2011 г. Херцогът и херцогинята на Кеймбридж, които вероятно ще станат следващият крал на Великобритания и кралица, продължиха линията на наследяване с децата си, принц Джордж (роден през 2013 г.), принцеса Шарлот (родена през 2015 г.) и принц Луи (роден през 2018 г.).

принц Уилям,

Снимка: БГНЕС

Постоянно присъстващ до съпругата си и един от най-заетите кралски членове на Великобритания през по-голямата част от нейното управление, принц Филип се оттегли от кралските си задължения през 2017 г., на 96-годишна възраст. Същата година кралската двойка отпразнува 70 години брак, най-дългият съюз в историята на британската монархия. Филип почина през 2021 г., на 99 години.

През май 2018 г. принц Хари се ожени за американската актриса Меган Маркъл, разведена жена от различни раси, чиято прегръдка от кралското семейство показа колко модерно е станало по време на дългото управление на Елизабет. Двойката има син Арчи Маунтбатън-Уиндзор през 2019 г. и дъщеря Лилибет Даяна Маунтбатън-Уиндзор през 2021 г.

принц Хари,

Снимка: БГНЕС

В центъра на всичко това е самата кралица, която отпразнува собствения си 90-и рожден ден през 2016 г., но не показва признаци на забавяне. Тя продължава служебните си задължения, публични изяви и много време навън с любимите си кучета и коне.

Въпреки че в различни моменти се появиха слухове, че кралица Елизабет ще се оттегли и ще позволи на принц Чарлз да заеме трона – през 2017 г. тя делегира някои от своите кралски задължения, като официалната церемония в Деня на възпоменанието, на най-големия си син, подхранвайки спекулациите, че се готви да му даде трона. Това обаче така и не стана, като кралицата остана на поста до последния си дъх.

Елизабет БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Кралица Елизабет ще остане в историята на Великобритания като най-дълго управлявалият монарх, човекът, който успя да си спечели както много фенове, така и много критици. Опитваща се винаги да бъде стожер на короната и нейните принципи, Елизабет остана цели 70 години на трона.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари