IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Принцеса Даяна беше първият човек, който разтърси монархията“

26 август 2022 18 00

Кралски биограф смята, че принц Чарлз винаги ще бъде преследван от проваления си брак

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

На 31 август тази година се навършват 25 години от трагичната смърт на принцеса Даяна. На същия ден, през 1997 година, колата ѝ се блъска в една от колоните на тунел в Париж, след като шофьорът се опитва да избяга от папараците. В автомобила са Даяна и Доди ал Файед, които загиват на място, а шофьорът успява да оцелее.

След смъртта на Принцесата на народа, целият свят потъна в скръб. Хора, които дори не я познаваха, имаха чувството, че са загубили свой близък и трудно понасяха новината за трагедията. Пред Бъкингамския дворец се редяха тълпи от опечалени граждани и туристи в Лондон, които оставяха цветя, снимки, свещи и други предмети в памет на Даяна. За първи път монархията виждаше такъв израз на народна любов към човек от короната.

принцеса Даяна

Снимка: Getty Images

Според кралски биографи, причината за привързаността, която обикновения човек е чувствал към Даяна, се крие в близката връзка, която тя успя да установи с обществото. Именно принцесата беше първата, която се престраши да хване ръката на болен от СПИН по време, когато се смяташе, че болестта се предава по всякакъв начин. Тя не се страхуваше да обикаля полета с противопехотни мини, да помага на нуждаещи се деца и да поставя човешките нужди пред тези на короната.

„Даяна беше първият човек, който разтърси нормите в монархията по време на живота си“, казва биографът на кралицата Ингрид Сюард пред People. „Не мисля, че Даяна нарочно промени семейството. Направи го, защото просто беше такава“, допълва авторката, която лично познавала принцесата.

Кралицата беше широко критикувана през 1997 година заради дългото си мълчание след смъртта на Даяна. Шест дни след трагедията, от короната най-накрая излизат с официално изявление, в което се казва, че Елизабет обръща внимание на внуците си – принц Хари и принц Уилям, като това е била причината да изчака толкова време преди да се обърне към нацията. Тя изпрати съобщението си като „вашата кралица“ и „една баба“.

принцеса Даяна

Снимка: Getty Images

В последните години кралицата има повече възможност да покаже топлата си и забавна страна, участвайки в различни скечове и реклами. Една от най-известните е тази с Даниел Крейг за олимпийските игри през 2012 година, както и споделянето на екран с мечето Падингтън това лято в чест на платинения ѝ юбилей.

„Кой знае дали такова нещо би се случило, ако Даяна не беше дошла. Кралицата вече ясно вижда как принцесата е била оръжие на доброто“, добавя Сюард.

Проваленият брак винаги ще преследва принц Чарлз

25 години след смъртта на Даяна, принц Чарлз все още помни проваления си брак.

Най-големият син на кралица Елизабет и наследник на трона е бил считан за най-желания ерген, когато среща 20-годишната Даяна Спенсър през юли 1981 година. Въпреки уж голямата любов, която двамата споделят помежду си, бракът им започва да се разпада още в началото. Разделят се през 1992 година, като мнозина винят именно Чарлз, който дълго време има извънбрачна връзка с Камила Паркър Боулс, за която по-късно се жени.

Даяна Гети

Снимка: Getty Images

Наскоро кралица Елизабет изрази публично желанието си Камила да бъде кралица-консорт, когато Чарлз заеме трона. Но все пак, въпреки многото постижения на принца в неговия кралски живот, наследството на принцеса Даяна остава да виси над него.

„Неговата трагедия е, че каквото и да прави, каквото и да казва, както и да се държи, той ще бъде запомнен с едно – фактът, че неговият приказен брак приключи“, казва Андрю Мортън, биографът на принцеса Даяна. „Точно както Хенри VIII е запомнен с шестте си съпруги, принц Чарлз ще бъде запомнен с първата си. Това винаги ще го преследва. Животът му е определен от този брак“.

Според Ингрин Сюард, духът на Даяна ще преследва Чарлз във всяка негова стъпка.

Даяна Getty

Снимка: Getty Images

Въпреки че принцът не говори за първата си съпруга публично, той участва в разследване от 2000 година, което се опитва да обясни смъртта на принцесата. През 2005 година е разпитван от полицията във Великобритания като част от операция Paged – разследване на множеството конспиративни теории относно трагедията в Париж.

Бившият шеф на Скотланд Ярд Джон Стивънс казва пред Daily Mail, че е разговарял с принца за бележка, написана от Даяна през 1995 година, в която се казва „Съпругът ми планира катастрофа с колата ми“. В писмото се казва още, че Чарлз се опитва да развали спирачките, за да може Даяна да получи сериозна травма на главата. Причината за това е желанието на принца да се ожени за Тиги Леге-Брук – тогавашната бавачка на принцовете Уилям и Хари.

Даяна, Хари

Снимка: Getty Images

Според Стивънс, не са намерени други доказателства, които да подкрепят думите на Даяна и Чарлз се измъква без обвинения.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари