IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандал в кралското семейство: Член от екипа на Чарлз напуска заради расизъм

2 декември 2022 14 30

Коментарите от страна на принц Уилям не закъсняха

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Отново расизъм и отново в британското кралско семейство.

След като Меган Маркъл на няколко пъти намекна, че е изпитвала различно отношение заради цвета на кожата си, както и че е имало притеснения от страна на нейни роднини за цвета на кожата на Арчи, расизмът отново разтърси кралския двор, но този път, за щастие на короната, няма въвлечени членове на семейството. Само техни подчинени.

На 30 ноември от Бъкингамския дворец обявиха, че неназоваван член от екипа на крал Чарлз III е напуснал, след като е направил „дълбоко притеснителни коментари“ към Нгози Фулани по време на благотворителна вечеря, организирана преди няколко дни. Според BBC обаче човекът не е от екипа на краля, а от този на бившата кралица, и се казва Сузан Хусей, която вече се е извинила за думите си.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sussex squad (@sussex_squad)

Фулани, която беше част от събитието, организирано от бъдещата кралица на Великобритания относно борбата с домашното насилие, разказа за случката в социалните мрежи. Написа, че си е тръгнала от двореца със смесени чувства заради всичко, което ѝ се е случило по време на приема. По думите ѝ, 10 минути след началото на приема, човек от екипа – лейди СХ – се е доближила до нея, отместила косата ѝ назад, за да види името ѝ. Фулани е основател на неправителствена организация от чернокожи жени, които се борят за спасяването на дами от африканско и карибско потекло в ситуация на насилие.

По думите на дамата, човекът, чийто инициали съвпадат с тези на Сузан Хусей, на няколко пъти я е попитал откъде всъщност идва и каква е националността ѝ. След като Фулани настоява, че е родена във Великобритания, въпросът към нея бил: „Не, но откъде наистина идваш, откъде идват твоите хора?“.

След като разбират за ситуацията, от Бъкингамския дворец заявиха, че приемат сериозно подобен тип обвинения и са започнали мигновено вътрешно разследване, за да научат повече детайли. „Разбрахме, че са направени ужасни, неприемливи коментари, за които дълбоко съжаляваме. Свързали сме се с Нгози Фулани и я каним, за да обсъдим всички елементи на това преживяване, ако тя желае“, се казва в официалното съобщение.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TheYBF (@theybf_daily)

Въпреки че не назовават човека по име, от двореца говорят в женски род, което навява на мисълта, че наистина става въпрос за Сузан Хусей. „Тя би искала да изрази своите искрени извинения за болката, която е причинила и вече се оттегли от почетната роля, която заемаше“, казват още от екипа на кралското семейство. Хусей е била една от придворните дами на покойната кралица и една от кръстниците на принц Уилям.

В публикация, направена в Туитър, от компанията Sistah Space, за която Фулани работи като изпълнителен директор, също отказаха да назоват името на човека, който е направил коментарите. „Не искаме да разкриваме името на човека, а просто да се промени цялата система. Да, човекът се е държал обидно, но няма смисъл да я засрамваме, защото това ще ни представи като лоши хора. Предпочитаме да се отнасяме към тази тема с милосърдие“, гласи съобщението.

Въпреки че в момента са в Америка, принц Уилям и Кейт Мидълтън веднага реагираха на ситуацията, излизайки със собствено изявление.

Принц Уилям се замеси в пореден скандал за расизъм

Наоми Кембъл се оплака от расизъм на летище София – претърсили я, защото била чернокожа

Расизъм и сексизъм срещу Меган и Кейт

„Бях наистина разочарован да чуя за преживяването на този гост. Расизмът няма място в нашето общество. Тези коментари са недопустими и правилното решение е този човек да се оттегли от длъжността си веднага“, казва говорител на двойката. Допълва, че принцът на Уелс е наясно със ситуацията в двореца и подкрепя всички действия, предприети от екипа на краля.

За още новини от света на кралското семейство последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари