IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принцеса Кейт с тиарата и брошката на Даяна, Камила избра тиарата на Елизабет

23 ноември 2022 12 30

Крал Чарлз организира първия си банкет, посрещайки президента на Южна Африка

Снимки: Getty Images

Снимки: Getty Images

Кейт Мидълтън направи своя дебют с тиарата на принцесата на Уелс!

40-годишната кралска особа беше забелязана да носи за първи път тиара от три години насам за държавния банкет в Бъкингамския дворец във вторник. Събитието беше организирано като част от първите подобни церемонии по време на владетелстването на крал Чарлз III, като той посрещна президента на Южна Африка Сирил Рамафоса.

За елегантната и строго официална вечер, Кейт избра бяла дълга рокля от Jenny Packham, която комбинира с подходящо за събитието бижу за глава – тиарата на кралица Мери. С перли, висящи от диамантени възли, аксесоарът беше любим и на бившата принцеса на Уелс – покойната Даяна. Според придворния бижутер, красивата тиара е на повече от век и първоначално е била поръчана от кралица Мери през 1913 или 1914 година. Тя е реплика на тиара, собственост на бабата на Мери – принцеса Августа от Хесен, херцогинята на Кеймбридж.

Кейт също така носеше обеци, които преди това са принадлежали на принцеса Даяна, които наскоро носеше и по време на неделната служба за Деня на възпоменанието, както и гривна от кутията с бижута на кралица Елизабет. Тя завърши външния си вид с орден на Кралското семейство и звезда и пояс на Големия кръст на Кралския викториански орден.

Междувременно принц Уилям украси костюма си със Звездата на жартиера, Звездата на бодила и три миниатюрни медала за трите юбилея на кралица Елизабет, в които е участвал – Златен през 2002, Диамантен през 2012 и Платинен през 2022 година.

Основно заради пандемията от коронавирус, държавното посещение е първото организирано от кралското семейство след това на Доналд Тръмп през 2019 година. Същата година Кейт за последно носи тиара по време на приема на Дипломатическия корпус – ежегодно събитие, на което бяха поканени близо 1000 гости, включително посланици, върховни комисари и правителствени служители. Тя носеше бижуто Lover's Knot в съчетание с огърлицата Nizam of Hyderabad и тъмносиня кадифена рокля с дълги ръкави от Alexander McQueen.

Преди официалния банкет, Кейт и принц Уилям посрещнаха Сирил Рамафоса във Великобритания, като за срещата принцесата отново взе назаем бижу от покойната си свекърва. Тя беше облечена с палто в цвят слива със съчетаващи се аксесоари, включително перлените обеци и брошката с пера на принцеса Даяна.

Кейт Мидълтън

Снимка: Getty Images

Брошката всъщност има богата история. Направена е като сватбен подарък за принцеса Александра от Дания през 1863 година, чийто съпруг крал Едуард VII е бил принцът на Уелс преди да стане монарх. Дизайнът ѝ е вдъхновен от значка на принца на Уелс, която включва три пера, излизащи от корона и е свързана с кралското семейство още от 14 век.

Брошката се предава в семейството и подобно на принцеса Александра преди нея, Даяна я получава като сватбен подарък от кралицата майка, когато се омъжва за тогавашния принц Чарлз през 1981 година. Тя носи бижуто като част от огърлица, съставена от синджир с диаманти. Брошката е част от визията на лейди Ди през 1981 година по време на посещение в Кралската опера, както и през 1986 година за кралското турне в Австралия.

Години по-късно сегашната кралица Камила вади бижуто от архивите и го преработва по свой вкус. 75-годишната съпруга на крал Чарлз III извади висулката от огърлицата на Даяна и я направи отново на брошка, като запазва висящата изумрудена капка.

Въпреки че беше популярна като херцогиня на Корнуол. след като се омъжи за Чарлз през 2005 година, Камила беше и принцеса на Уелс. Тя не използва титлата от уважение към Даяна, която загина трагично през 1997 година в Париж. Камила се украси с брошка с пера на принцесата на Уелс през 2006, 2012 и на приема за 50-ата годишнина от институцията на Чарлз като принц на Уелс през 2019 г.

Сега, когато стана кралица, Камила вече носи и първата си тиара, откакто крал Чарлз III се възкачи на трона. Бижуто е от белгийски сапфир и преди това е било собственост на покойната кралица Елизабет II, която го носи в Сингапур през 1989 г. и за Държавното посещение на Китай в Обединеното кралство през 2015 г.

Продължавайки да носи кралско синьо, както правеше по-рано през деня, кралица Камила изглеждаше царствено в дантелена вечерна рокля от Брус Олдфийлд и кралски регалии – синия пояс на Ордена на жартиера плюс звездата и пояса на Големия кръст на Кралския викториански орден. Тя допълнително се допълни с координиращата огърлица и гривна от белгийската сапфирена тиара.

Въпреки че Камила избра да не носи придружаващите обеци, целият комплект заедно е известен като Викторианския комплект на крал Джордж VI. Крал Джордж подарява на дъщеря си, тогавашната принцеса Елизабет, тиарата, огърлицата и обеците като сватбен подарък през 1947 г. Смята се, че бижутата датират от средата на 1800 г., като гривната е добавена към комплекта през 60-те години на миналия век.

След като се видя, че Камила има право да носи тиарите на покойната кралица, феновете чакат с нетърпение да видят какво бижу ще избере за коронацията на съпруга си през пролетта. От Бъкингамския дворец по-рано потвърдиха, че съпругата на крал Чарлз III ще бъде коронясана като кралица на 6 май 2023 година.

Преди да пристигнат гостите, крал Чарлз и кралица Камила инспектираха масата, докато бяха направени последните щрихи, както се вижда във видео, споделено на страницата на кралското семейство в Twitter.

Аленото палто в действие: В хубаво или лошо време, Кейт Мидълтън винаги изглежда перфектно

Кейт Мидълтън и принц Уилям нарушиха почивката си заради психичното здраве

Масата е украсена с над 100 свещи в цвят слонова кост в сребърни позлатени свещници, заедно с купи от сезонни плодове и 23 цветни аранжировки в сребърни позлатени централни елементи, много от които закупени от крал Джордж IV през деветнадесети век.

За флоралните аранжировки са използвани сезонни цветя от Бъкингамския дворец и градините на замъка Уиндзор. Над хиляда чаши се използват на държавен банкет – на всеки гост се дават шест чаши, като се предоставя и друга чаша за шампанско за наздравиците.

За още новини от света на кралското семейство последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари