IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрю Мортън бил шокиран от признанията на Даяна за булимията, самоубийството и Камила

18 ноември 2022 12 30

Авторът на „Даяна: Нейната история“ се появява и като герой в петия сезон на „Короната“

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Петият сезон на „Короната“ вече е в Netflix и бързо се превърна в едно от най-гледаните предложения на стрийминг платформата. Действията в него се развиват през 90-те години, като разказват за най-трудните моменти от живота на кралското семейство, включително разделите на три от четирите деца на кралица Елизабет II и големия пожар в замъка Уиндзор.

Това, което се чакаше с нетърпение, беше пресъздаването на интервюто на принцеса Даяна пред предаването „Панорама“ от 1995 година, когато тя за първи път говори за изневерите на принц Чарлз и извънбрачната му връзка с Камила Паркър-Боулс. Тогава принцесата споменава и за здравословните си проблеми, булимията, тежката депресия и мислите за самоубийство. Разтърсващото интервю е заснето само две години преди смъртта на Даяна в тежка катастрофа в Париж.

Когато стана ясно, че „Короната“ ще покрива събитията от 90-те години, беше неизбежно включването на още един ключов детайл от историята на Даяна – създаването на биографичната ѝ книга с нейното тайно участие. Автор е журналистът Андрю Мортън, който използва връзката си с д-р Джеймс Колтръст, за да може да вкарва звукозаписно устройство в двореца и по този начин да записва изповедите на принцесата.

След смъртта на Даяна става ясно, че тя самата е искала да помогне на Андрю Мортън, след като е чула от приятел, че той пише книга за живота ѝ. Макар да прави дълбоки проучвания за принцесата, авторът е бил шокиран от нещата, които тя му споделя в звукозаписите. „Тя говореше за жена на име Камила, за която не бях чувал. Говореше за булимията, за която не бях чувал. Говореше за опитите за самоубийство“, казва Мортън пред списание People. Допълва, че бил шокиран от всички тези признания, до които се докосва за първи път.

Авторът, като много други хора по света, в момента гледа „Короната“, в която участва като второстепенен персонаж. Ролята му е изиграна от Андрю Стийл. Елизабет Дебики влиза в ролята на принцеса Даяна и се справя повече от блестящо, като приликата между измислица и реалност е поразителна. Принц Чарлз е изигран от Доминик Уест.

„Смятам играта на Елизабет Дебики като Даяна за невероятно точна и автентична. Тя е успяла да усъвършенства нейния начин на говорене и маниерите ѝ. Сцените бяха доста трогателни за мен, тъй като ме връщат в турбулентните години на 90-те“, казва още Мортън.

Макар че „Короната“ е базирана на реалността, авторът споделя, че някои от елементите в историята са променени. Той е категоричен, че д-р Джеймс Колтръст наистина е съборен от колелото си докато кара около „Парламентарния площад“, Даяна наистина е искала стаята ѝ в замъка Кенсингтън да се проверява за подслушвателни устройства, но всъщност крадци влизат в офиса на Мортън, а не в къщата му, както е показано в сериала.

Той също така сподели мнение относно това защо някои известни фигури, като бившия министър-председател Джон Мейджър (изигран от Джони Лий Милър), са толкова гръмогласни в осъждането си на някои от ключовите сюжетни линии на поредицата. „Те много се тревожат, че сериалът ще окаже влияние върху коронацията на крал Чарлз. Е, имам новини за тях – няма. Това просто ще направи интереса към краля и кралското семейство по-интензивен по целия свят“, прогнозира Мортън.

„Принцеса Даяна беше първият човек, който разтърси монархията“

Даяна – една принцеса, смачкана от общественото внимание

Какво мислят принц Хари и принц Уилям за новия документален филм за принцеса Даяна?

Авторът допълва, че всеки знае за смъртта на Даяна и я е приел, така че това е част от историята, която трябва да се разкаже. По думите му, идеята за Камила като кралица е излязла на дневен ред още през септември 1997 година, когато Даяна вече е била мъртва. Интересното е това, че според Мортън, кралица Елизабет II не е искала Камила да бъде нейна наследница, въпреки че се разбирала добре с нея и цялото ѝ семейство.

„Мисля, че кралското семейство са притеснени за Камила, но не смятам, че е необходимо. Макар някои хора да не я приемат като кралица, те вече са се примирили с този факт“, категоричен е писателят.

Мортън казва, че критиците на „Короната“ обвиняват сериала за неща, които наистина са се случили и по този начин сякаш отричат историята. „Няма как да се заобиколят тези събития. Това е реалността. Разбира се, на тях им се иска да не се показва, всички да се обърнем на другата страна и да не сочим, когато кралят е гол, но това няма да стане“, допълва той.

68-годишният Андрю Мортън, който разделя времето си между Калифорния и Лондон, изследва връзката между Даяна и кралица Елизабет II в новата си книга „Кралицата: Нейният живот“. Тя ще бъде пусната на книжния пазар този ноември и ще разказва за невероятното царуване на най-дълго управлявалия монарх на Великобритания.

За още новини от света на кралското семейство последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари