IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари: Алкохолът и наркотиците притъпяваха болката от смъртта на мама

1 септември 2022 18 00

Уилям също си спомни за 31 август 1997 година

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

31 август 1997 година. Една от най-черните дати в световната история. На този ден не се случва нещо, което физически да засегне целия свят, но народът губи своята принцеса. Даяна загива в тежка автомобилна катастрофа в Париж, а моментът ще се запомни като една от най-тежките човешки трагедии на нашето съществуване.

Загубата на Даяна покосява почти целия свят, независимо дали хората са я виждали по телевизията или на живо. Причината за подобен отзвук е фактът, че принцесата на Уелс не беше традиционната кралска особа. За нея короната беше на последно място, заменена от грижата за децата, подпомагането на околните и борбата срещу неправдата не само във Великобритания, но и по целия свят.

Животът на Даяна беше един от най-следените, а съчувствието към нея растеше с всеки изминал ден. Тя се омъжва за короната още на 19 години, казвайки „Да“ не само на принц Чарлз, но и на всички норми и закони, които трябва да спазва като бъдеща кралица на Великобритания. Самата Даяна обаче никога не е искала да бъде монарх. „Искам да бъда кралица в сърцата на хората“, казва в интервюто си за „Панорама“ през 1995 година.

принцеса Даяна

Снимка: Getty Images

Съчувствието е породено от публичната тайна, че принц Чарлз започва извънбрачна връзка с Камила Паркър Боулс само няколко месеца след сватбата си с Даяна. Самата принцеса научава за аферите на съпруга си рано-рано, но таи надежда, че той някога ще я обикне така, както тя него. Раждането на двамата им сина – принц Уилям и принц Хари – обаче не помага и в крайна сметка Даяна и Чарлз се разделят официално през 1996 година.

Даяна, вече свободна да прави и да казва каквото си иска, започва нова глава от живота си и намира любовта в лицето на Доди ал Файед. Двамата са забелязани на различни почивки, а папараците не спират да ги преследват. Едно такова преследване завършва фатално в тунел под Париж, където колата на Даяна, в която е и Доди, се врязва в една от колоните. Принцесата и нейният любим загиват на място, а официалната версия е превишена скорост в опит да се избегнат папараците.

По това време принцовете Уилям и Хари са едва на 15 и 12 години, чакайки майка им да се прибере у дома преди началото на новата учебна година. Даяна обаче така и не се прибира, а момчетата трябва бързо да пораснат, защото само след няколко дни те са заставени да ходят след ковчега ѝ пред погледите на стотици по улиците на Лондон и милиони пред телевизорите.

принц Чарлз,

Снимка: БГНЕС

Постепенно двамата започват да се справят със смъртта на майка си по различен начин. Уилям, който е прекият наследник на короната и е смятан за следващия крал, успява да запази по-прилично поведение, докато Хари се отдава на купони, алкохол и скандални снимки. Сега, 25 години след смъртта на Даяна, принцовете си спомнят какво са почувствали на 31 август 1997 година и как са се справили след този ден.

Принц Уилям за най-тъжния си спомен

Принц Уилям преживява едни от най-тъжните и най-щастливите си моменти в Шотландия.

В страната той се среща със сегашната си съпруга Катрин, като именно там започва и любовната им история. Двамата се запознават в университета „Свети Андрюс“. Принцът обеща, че ще разказва за хубавите моменти на децата си, надявайки се да им предаде любовта към Шотландия.

За съжаление, Уилям е в страната и по време на най-тъжния си момент. Той се е намирал в замъка Балморал на 31 август 1997 година, когато научава за смъртта на майка си.

Даяна, Хари

Снимка: Getty Images

„Бях в Балморал, когато научих, че мама е починала. Все още в шок, намерих покой в близката църква на същата сутрин. И в тъжните и тъмни дни, които последваха, намерих комфорт и убежище в природата на Шотландия. Като резултат, връзката, която чувствам със страната, винаги ще е дълбока“, каза той по време на кралското си пътуване из Шотландия.

Речта на Уилям дойде само два дни след новината, че разследването на интервюто на Даяна пред „Панорама“ преди 25 години е било осигурено с измама. В изявление той остро критикува начина, по който Мартин Башир си е организирал среща с принцесата. По думите му, зловещите и неверни твърдения на журналиста са подхранвали параноята на Даяна в последните години от живота ѝ.

„Но това, което ме натъжава най-много, е че ако Би Би Си бяха разследвали правилно оплакванията и опасенията, повдигнати за първи път през 1995 година, майка ми щеше да знае, че е била измамена. Тя беше разочарована не само от репортер, използващ измама, но и от лидерите на Би Би Си, които гледаха на другата страна, вместо да задават важните въпроси“, каза Уилям.

Даяна Гети

Снимка: Getty Images

От телевизията публично се извиниха на семейството на Даяна, като Мартин Башир беше уволнен.

Принц Хари за наркотиците и алкохола

През 2021 година принц Хари откровено разказа за времето, когато се опитал да блокира болката след смъртта на Даяна.

„Нямах против да пия, да взимам наркотици. Бях готов да направя всичко, за да не чувствам“, каза той пред Опра Уинфри. Допълва, че е използвал алкохола не за забавление, а за притъпяване на чувствата. Казва, че чак сега осъзнава защо е злоупотребявал с напитките, като по това време не се е замислял над този въпрос.

принц Хари,

Снимка: БГНЕС

„Бях ядосан заради това, което ѝ се случи и фактът, че беше несправедливо“, казва още Хари. По думите му, папараците не са спрели да снимат дори и след катастрофата, като част от тях дори са заснели и тялото на Даяна на задната седалка на колата.

Двамата братя – разделени на годишнината

Въпреки че вървят рамо до рамо зад ковчега на майка си през 1997 година, Уилям и Хари отбелязаха тъжната годишнина на различни континенти.

40-годишният херцог на Кеймбридж е бил със семейството си – Кейт Мидълтън, принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи. Петимата в момента се подготвят да се преместят в Уиндзор, напускайки Лондон и замъка Кенсингтън. Следващата седмица пък децата ще започнат учебната година в съвсем ново училище.

Междувременно принц Хари също ще е със семейството си, но в Калифорния. Там той живее с Меган Маркъл и двете им деца – Арчи и Лилибет, която е кръстена на Даяна. Преди време принцът обеща, че ще започне да говори на сина и дъщеря си за баба им, с която така и няма да се срещнат.

Братът на Даяна – Чарлз Спенсър – свали наполовина флага върху Althorp House, където живее принцесата, преди да се омъжи за принц Чарлз.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

93860198 ( преди 1 година )
Браво! Интересно какво щеше да е оправданието, ако това с Даяна не се беше случило?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар