IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Документалният филм на Меган Маркъл и принц Хари в Netflix – любов срещу дулото на медийния пистолет

8 декември 2022 14 30

Какво се случва, когато магията се сблъска с реалността

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Меган Маркъл и принц Хари може би ще останат в историята на кралското семейство като един от най-големите проблеми. Хората, които се опълчиха на институцията, на нормите и законите. Тези, които избраха себе си пред короната. Любовта пред задълженията. Свободата пред титлите. Калифорнийския имот пред великобританския замък.

Но в историята на обществото, на онова, което наистина разбира избора на Меган и Хари, двойката ще бъде запомнена като наследниците на Даяна. Като тези, които направиха смелата крачка да започнат свой живот, далеч от вниманието на медиите, далеч от фалшивите истории, изфабрикуваните доказателства, огромните заглавия в таблоидите и папарашките снимки. Двамата влюбени, които избраха да живеят така, както те искат – свободно и щастливо.

Това може да видите и от първите три епизода от документалния филм за Меган и Хари, които излязоха днес в Netflix. Поредицата е разделена на две части – втората излиза на 15 декември – където се разказват и се показват невиждани досега детайли от живота на една от най-обсъжданите кралски двойки на нашето време.

Филм, който мнозина чакаха дълго време, най-накрая дойде. Е, част от него. „Меган и Хари“ се появи в Netflix преди няколко часа. И ако си мислите, че ще видите пикантни истории за кралското семейство, повече детайли за кралицата или за разводите в институцията, грешите. Първите три епизода от поредицата всъщност представят нещо, което не сме виждали досега. Интимен поглед върху една любовна история, пазена дълго време в тайна с една цел – запазване на личното пространство. Любов, която сякаш е от написана за Холивуд, но всъщност се развива в наше време, в истинския свят.

Меган и Хари със сигурност са хора, които знаят какво е да бъдеш наблюдаван. Тя е известна актриса, той – наследник на британската монархия. Папараците са нещо, с което са свикнали, ако въобще може да се използва такава дума за постоянния тормоз, на който е подложена всяка една известна фигура. Но това, за което и двамата не са били подготвени, са били тълпите от репортери и фотографи, които са чакали с нетърпение момента, в който един от тях ще се „подхлъзне“. Ако го направи – супер, историята се пише сама. Ако ли не обаче, няма проблем, историята ще се измисли.

Поне това твърдят Хари и Меган в своя документален филм. Принцът казва, че много от нещата в британските медии са били пуснати нарочно от кралския двор, но други са били напълно измислени или от таблоидите, или от хора, близки до семейството. Според анализатори, всяко едно семейство под шапката на короната си има своя пресслужба, която постоянно пуска информация към медиите, за да може да се поддържа интересът към монархията. Постепенно обаче тези истории се превръщат в истинско оръжие срещу Хари и Меган, водейки до неизбежния край – прекъсване на всякакви връзки с короната и преместването в Калифорния.

Но преди целият ад да се отвори под краката на двамата, те са били просто Меган и Хари – двама влюбени, които са искали да прекарат колкото се може повече време заедно. Запознават се в социалните мрежи през лятото на 2016 година и започват да общуват все по-често и по-често.

„Помня, че беше много забавен и всичко между нас беше толкова естествено и лесно“, казва Меган за първата си среща с Хари. По това време тя е в Лондон заради турнира „Уимбълдън“, а преди да си тръгне, прави и втора среща с принца. Оттогава е и първата им обща снимка, на която още тогава си личи, че двамата са намерили човека за себе си.

Въпреки че били убедени в чувствата си, те решават да държат връзката далеч от публичното пространство. Това изисква множество тайни срещи, пътувания без знанието на никого и никакви излизания на публични места. Кралското семейство също късно разбира, а причината е била притесненията на Хари относно това дали приятелката му ще бъде приета.

„Мисля, че мъжете в семейството са обречени да се обвържат с човек, който се вписва в картинката, а не с такъв, с който съдбата им е отредила да бъдат. Взимат се решения с главата, а не със сърцето. Но майка ми правеше почти всичко, ако не и всичко, със сърцето си. А аз все пак съм неин син“, казва той за неотказването си от Маркъл.

Освен за семейството, той се притеснявал и за реакцията на актрисата към цялата институция. „Как да обясниш на някого, че се кланяш всеки път, когато видиш баба си?“. По думите му, винаги се е чудел дали някога ще намери жена, която да преживее и да се съгласи с всички условности, които идват с името и титлата му. „Бях изплашен медиите да не изплашат Меган, както направиха с толкова много жени. Затова поддържахме нещата възможно най-дълго далеч от обществото“.

В първия епизод Меган и Хари представят една история, която сякаш е извадена от романтичен филм. Тайни срещи, дълги среднощни разговори, романтични жестове, обяснения в любов и мечти за бъдещето. Пътуване до Ботсвана, на което принцът кани любимата си само след първите две срещи, и какво ли още не. Именно престоят в Африка обаче убеждава и двамата, че това ще е завинаги.

„Помня, че Хари ми каза, че ще прекара пет дни в палатка с тази жена. Беше категоричен, че това е тест и от него ще стане ясно дали нещата ще потръгнат или не“, казва един от близките приятели на принца.

Е, нещата очевидно потръгват и двамата започват все по-уверено да вървят към общото си бъдеще. „Меган е много близка до майка ми – същата съпричастност, същата увереност, същата топлина в себе си“, казва Хари, докато на екран се въртят различни кадри на съпругата му с Арчи. След това зрителите виждат как Меган запознава сина си със снимка на Даяна, окачена на стената в дома им в Калифорния.

Агент по контратероризъм: Меган Маркъл получаваше ужасяващи заплахи

След като всичко между Меган и Хари вече става официално, историята с принцеса Даяна започва да се повтаря. Папараците сякаш се множат на час, намират си все по-тайни места за криене и търсят под дърво и камък нещо интересно за новата двойка. Докато и двамата са били свикнали с интереса към тях, това е нещо от съвсем друг калибър – това е тормоз.

Филмът показва как Хари и Меган са преследвани по всяко време, дори докато се опитват да се возят в колата. Нещо, което много напомня за последните дни на принцеса Даяна, която загива именно след преследване с папараци във Франция през 1997 година.

„Това не е само нашата история. Това винаги е било нещо много по-голямо от нас“, казва Хари. И всъщност наистина е така. Докато с Даяна и Кейт Мидълтън нещата са били породени от интерес заради връзката им с бъдещ крал, то при Меган интересът по-скоро е насочен към това, че тя е чернокожа, дете на разведени родители, има брак зад гърба си и е актриса от Холивуд – пагубна формула за кралското семейство.

Медиите започват да бълват всякакви истории за смесената ѝ раса, за това откъде е, как живее и с кого е имала връзки. В Холивуд това може да предизвика веднага ответна реакция от актрисата, но в Лондон ѝ казват само едно – „Не коментирай“. Мълчанието обаче не спира медиите, не ги укротява и дори не ги кара да се замислят дали не правят нещо нередно. Напротив – те продължават да снимат, стигайки дотам, че се фокусират и върху майката на Маркъл.

Меган и

Снимка: Getty Images

Хари слага точката с едно изненадващо изявление само осем дни след публичното обявяване на връзката си с Меган. „Правех всичко възможно, за да я защитя. Особено след случилото се с майка ми. Не исках историята да се повтаря“, категоричен е принцът. В писмото си той критикува и изразява разочарованието си от начина, по който медиите се отнасят с приятелката му и нейното семейство, фактът, че не ги оставят на мира и постоянното засягане на расовата тема. „Синът ми, дъщеря ми, моите деца са със смесена раса. И съм много горд с това“, категоричен е Хари.

Но историята всъщност се повтаря – Меган прави истински фурор, точно както Даяна. Свързва се с публиката още на първата си кралска проява, точно както Даяна. Обръща повече внимание на хората, отколкото на короната, точно както Даяна. Хората я харесват и я смятат за глътка чист въздух и необходимата промяна в семейство, точно както с Даяна. Но медиите имат съвсем друго мнение, точно както за Даяна.

„Независимо колко много се трудех, колко добра бях, те щяха да намерят начин да ме унищожат“

И въпреки всички опити, въпреки всичко научено – националният химн на Великобритания, как да се държи пред медиите, какво да казва и кога да замълчи, как да се кланя, какви тоалети да носи – Меган все пак беше непрестанно атакувана. До точката на кипване, когато заедно с принц Хари решават, че не могат повече и трябва да направят нещо по въпроса.

„За съжаление, след като не се застъпват за нас, те ни унищожават“, казва актрисата за кралското семейство, а Хари допълва, че всеки един в неговата ситуация е щял да направи същата стъпка и да защити близките си.

Меган Маркъл,

Снимка: БГНЕС

„Това е велика любовна история и мисля, че най-прекрасното нещо е, че тази история тепърва започва. Тя жертва всичко, което имаше. Свободата, която имаше, за да се присъедини към мен в моя свят. И много скоро след това аз жертвах всичко, което имах, за да се присъединя към нея в нейния свят“.

И може би това е най-важното от първите три епизода на документалния филм – че независимо от напрежението отвън и отвътре, независимо от двата различни свята, които представляват Меган и Хари, те намират начин да са заедно. Като два магнита, които се привличат още при първата среща и не могат да се отделят за цял живот. Като пингвините, в чиито костюми са били за годежното си парти, които са заедно за цял живот. Двама влюбени, изправени пред дулото на медийния пистолет и готови на всичко, за да избегнат куршумите.

Първата част от "Хари и Меган" вече е достъпна в Netflix, а втората се очаква на 15 декември.  

Сподели Сподели във Facebook Сподели във Telegram Коментари
принц Хари принц Уилям Кейт Мидълтън Меган Маркъл документален филм кралско семейство Netflix

КоментариКоментари