IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вижте покойната кралица Елизабет като млада майка

17 май 2024 18 00

Непубликувани досега снимки на кралското семейство влизат в специална изложба

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

От Бъкингамския дворец се подготвят да покажат пред обществото непоказвани досега снимки от архивите на кралското семейство. 

Royal Collection Trust обяви, че нова ексклузивна изложба „Кралски портрети: Век на фотографията“ ще бъде открита на 17 май в кралската галерия в Бъкингамския дворец.

Експозицията ще описва еволюцията на кралската портретна фотография от 20-те години на миналия век до наши дни чрез повече от 150 артикула от кралската колекция и кралските архиви. В нея ще бъдат представени ретро снимки, повечето от които са изложени за първи път. Архивна кореспонденция и непубликувани сурови материали са включени в изложбата, давайки възможност на обществото да надникне в творческия процес на кралската фотография.

Едно необнародвано досега изображение показва покойната кралица Елизабет, принцеса Маргарет, принцеса Александра и тогавашната херцогиня на Кент, държащи новородените си бебета през 1964 година. Снимката е направена от съпруга на принцеса Маргарет, Антъни Армстронг-Джоунс, който е бил професионален фотограф. Кадърът е бил подарен на кралския акушер сър Джон Пийл, който изражда и четирите бебета в рамките на два месеца.

На снимката кралица Елизабет се е усмихнала към камерата, докато люлее най-малкото от четирите си деца, принц Едуард, докато принцеса Маргарет позира с дъщеря си, лейди Сара. 

Друго невиждано досега от обществеността изображение, включено в колекцията, показва родителите на кралица Елизабет, крал Джордж VI и кралицата майка. Снимката е направена от Сесил Бийтън, за да събуди усещане за стабилност и надежда за нацията по време на Втората световна война.

Снимките от времето на войната включват кадър на кралската двойка, която проверява щетите от бомба в Бъкингамския дворец в Лондон през 1940 година, както и семейна снимка, заснета три години по-късно в Уиндзор. На нея се виждат младите принцеса Елизабет и принцеса Маргарет около бюрото на баща им.

От Royal Collection Trust казват, че ретро изображенията не могат да бъдат изложени постоянно, защото са твърде крехки и могат да се повредят. Колекцията обхваща периода от най-ранната оцеляла цветна снимка на член на кралското семейство до личен кадър от архивите на кралицата майка, показващ портрет на кралица Елизабет от коронацията ѝ през 1953 година. Експозицията също така съдържа портрет на кралицата, направен от Анди Уорхол през 1985 година, както и една от снимките на Кейт Мидълтън за 40-ия ѝ рожден ден.

Важната снимка на принцесата на Уелс ще бъде показана до портрет от 1864 година на Александра, принцеса на Уелс, за която се твърди, че прилича на съпругата на принц Уилям.

Изложбата ще бъде ръководена и разказана от дейм Джоана Лъмли заедно с приноса на Ранкин и Джон Суонел. Уго Бърнард, който има дългогодишно приятелство с крал Чарлз и кралица Камила и е направил техните официални коронационни портрети през май 2023 година, също участва в управляването на изложбата.

Кралските фенове могат да следят за творби на прочутите фотографи Дороти Уайлдинг, Ани Лейбовиц, Поли Борланд и Дейвид Бейли, които също са включени в изложбата.

„Кралски портрети: Век на фотографията“ се открива в The King's Gallery в Бъкингамския дворец на 17 май.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари