Лятото е онова време от годината, когато ни се иска да пийнем нещо студено, с което да се разхладим. За предпочитане е да не е твърде сладко, но не и съвсем безвкусно. Някои избират газирани напитки, други си правят домашно приготвени сокове или сиропи, които да разреждат по свой вкус.
Може би сте чували от вашите баби и дядовци, че едно време не е имало кой знае какво разнообразие от бутилирани напитки. Сега, когато пазарът е съвсем различен, те използват думата „швепс“ като нарицателно за всички видове газирани продукти за утоляване на жаждата, които се продават в магазините. Когато им отидете на гости, те винаги имат подръка от домашно приготвения швепс от бъз.
За разлика от сока, който се прави с цветовете на белия бъз и лимонтузу, при този се използва една съставка, която за няколко дни води до образуване на балончета. Затова много възрастни му казват швепс.
Ето какви продукти са необходими за швепс от бъз:
Pixabay
– 15 цвята от бял бъз;
– 2 кг захар;
– 10 л вода;
– 5-6 лимона;
– 2 с. л. лимонтузу;
– 2 с.л. бял ориз.
Как да приготвим швепс от бъз?
В голяма тенджера се слага водата и към нея захарта. Лимоните се измиват и нарязват на кръгчета. После се поръсват с лимонтузу.
Взимате цветовете, измивате ги хубаво и ги прибавяте към останалите продукти в съда. Ако искате да имате швепс с по-наситен аромат, може да сложите 5 цвята бъз повече.
Оставете съда на стайна температура, като периодично разбърквайте с лъжица, за да се разтвори захарта. Трябва да престои поне 24 часа и не повече от 36, преди сместа да стане готова.
След като посоченото време мине, прецедете сока хубаво и го налейте в подходящи бутилки. Преди да ги затворите, във всяка сложете по 2-3 зрънца ориз. Именно той ще го превърне във вкусен швепс.
В какъвто и съд да сложите газирания сок от бъз, трябва да знаете, че той не може да се съхранява за дълго време, най-много до 30 дни след поставянето на капачката. От друга страна е хубаво да знаете, че течността става на швепс около 5-6 дни след поставянето на ориза в нея.
IStock
Съхранявайки швепса от бъз в хладилник, той може да е годен за пиене и по-дълго, но все пак не рискувайте да го държите твърде много, защото капачките могат да гърмят подобно на тези на шампанското.
Пробвайте рецептата за освежаващата напитка. Продуктите за нея ще откриете ТУК.














Облачно и дъждовно начало на седмицата, но затопляне от четвъртък
Хороскоп за 8 декември за всички зодии: Важни решения за Овните, удовлетворение за Девите
Рецепта за питка "ветрило" с прясно мляко
Кимчи прави чудеса за имунитета
Януарска „Витлеемска звезда“: Три планети в уникален парад около Слънцето
Почистването на орбитални отломки може да се превърне в печеливш бизнес
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
ЛеБрон се развихри при завръщането на татко Лука
Спортът по телевизията днес, 8 декември
Мачовете по телевизията, днес 8 декември
Бунтовникът Салах може да не пътува за Милано
Дневен хороскоп за 8 декември, понеделник
Седмичен хороскоп за 8 – 14 декември
Коледните сладки на Марая Кери
ИГРА: Участвайте и можете да спечелите страхотни награди от „Нощна смяна във „Фреди“ 2“
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Остави коментар
анонимен
( преди 5 години )