Лятото е онова време от годината, когато ни се иска да пийнем нещо студено, с което да се разхладим. За предпочитане е да не е твърде сладко, но не и съвсем безвкусно. Някои избират газирани напитки, други си правят домашно приготвени сокове или сиропи, които да разреждат по свой вкус.
Може би сте чували от вашите баби и дядовци, че едно време не е имало кой знае какво разнообразие от бутилирани напитки. Сега, когато пазарът е съвсем различен, те използват думата „швепс“ като нарицателно за всички видове газирани продукти за утоляване на жаждата, които се продават в магазините. Когато им отидете на гости, те винаги имат подръка от домашно приготвения швепс от бъз.
За разлика от сока, който се прави с цветовете на белия бъз и лимонтузу, при този се използва една съставка, която за няколко дни води до образуване на балончета. Затова много възрастни му казват швепс.
Ето какви продукти са необходими за швепс от бъз:
Pixabay
– 15 цвята от бял бъз;
– 2 кг захар;
– 10 л вода;
– 5-6 лимона;
– 2 с. л. лимонтузу;
– 2 с.л. бял ориз.
Как да приготвим швепс от бъз?
В голяма тенджера се слага водата и към нея захарта. Лимоните се измиват и нарязват на кръгчета. После се поръсват с лимонтузу.
Взимате цветовете, измивате ги хубаво и ги прибавяте към останалите продукти в съда. Ако искате да имате швепс с по-наситен аромат, може да сложите 5 цвята бъз повече.
Оставете съда на стайна температура, като периодично разбърквайте с лъжица, за да се разтвори захарта. Трябва да престои поне 24 часа и не повече от 36, преди сместа да стане готова.
След като посоченото време мине, прецедете сока хубаво и го налейте в подходящи бутилки. Преди да ги затворите, във всяка сложете по 2-3 зрънца ориз. Именно той ще го превърне във вкусен швепс.
В какъвто и съд да сложите газирания сок от бъз, трябва да знаете, че той не може да се съхранява за дълго време, най-много до 30 дни след поставянето на капачката. От друга страна е хубаво да знаете, че течността става на швепс около 5-6 дни след поставянето на ориза в нея.
IStock
Съхранявайки швепса от бъз в хладилник, той може да е годен за пиене и по-дълго, но все пак не рискувайте да го държите твърде много, защото капачките могат да гърмят подобно на тези на шампанското.
Пробвайте рецептата за освежаващата напитка. Продуктите за нея ще откриете ТУК.