IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвите сироп от бял бъз?

21 май 2020 17 30

За по-свеж ден и силен имунитет

IStockphoto

Ако вече излизате по-често навън и преоткривате чувството да се разхождате свободно из парка или в планината, то със сигурност ви прави впечатление ароматът на цъфналите дървета и храсти. Сред тях ще откриете белия бъз, който много от нас използват, за да си направят една от най-предпочитаните напитки през този сезон. А тя се приготвя изключително лесно.

Основното, което ви трябва за любимия сироп от бял бъз са няколко от неговите цветове, които се берат точно по това време на годината. Ще намерите растението както сред блоковете в града, така и в планината.

Набирайки цвят от бял бъз, ще си направите напитка за топлите летни дни, която не само е вкусна, но и изключително полезна. Доказано е, че в нея има вещества, които повишават имунитета. Биофлавоноидите, открити в цветовете на растението, действат антибактериално, противовирусно и са мощен антиоксидант. Те помагат също за облекчаване на алергични реакции през пролетта.

Ето и необходимите продукти за сироп от бял бъз:

– 30 броя цвят от бял бъз;
– 10 литра вода;
– 2-3 лимона;
– 1 чаена лъжица лимонтузу;
– 1 кг захар.

сок от

IStock

Как да приготвите сиропа?

Взимате цветовете бъз и ги почиствате внимателно от дръжките, които не се слагат, защото горчат. Измивате ги и ги поставяте в подходящ съд. Заливате ги с водата и изсипвате захарта, като разбърквате с лъжица или черпак, за да се разтвори добре.

Измивате хубаво лимоните и ги нарязвате на кръгчета. Два са напълно достатъчни, но ако желаете може да добавите още един за по-добър вкус. След това ги поставяте в съда при другите съставки.

Оставяте сместа в хладилник, където трябва да престои 48 часа. От време на време разбърквате, като може да добавите още малко захар, ако не ви е много сладко.

Готовият сироп се прецежда и става за директна консумация или да го разредите с малко вода за по-лек сок. Може да стои няколко дни в хладилника, но не оставяйте парченца лимони вътре, а ги поставяйте непосредствено преди пиене, за да има по-хубав вкус.

Готовият сироп от бял бъз може да се налее в бутилки (не пълнете догоре), които да се стерилизират като врат 5 мин. във вода, след това се обръщат с капачките надолу.

Опитайте рецептата за тази свежа напитка. Продуктите за нея ще откриете ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари