IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компот от дюли – как да го приготвите?

19 октомври 2020 17 40

Индришето му придава по-добър аромат

IStockphoto

Дюлята е един от най-популярните плодове през есента. Пълна с витамини и минерали, както и пектинови съединения, тя е полезна при кашлица и заболявания на дихателните пътища. Освен за сладко и желе, за което най-често се купува, плодът може да се ползва за чай, както и за приготвянето на компот. 

Тъй като дюлята лесно се разваля, много хора правят консерви с нея, които отварят през студените зимни дни. Макар и след термична обработка да се губят част от свойствата ѝ, компотът с нея е много вкусен. Той може да подобри апетита и да подейства разхлабващо на храносмилателната система след преяждане. 

Ако разполагате с известно количество дюли, може да отделите малко от свободното си време, за да си приготвите компот. 

Какви продукти са ви необходими?  

- дюли; 
- захар – по 5 супени лъжици на буркан; 
- листа индрише; 
- вода. 

дюли Pixabay

Pixabay

Как да приготвите компот от дюли? 

Взимате дюлите и хубаво ги измивате и почиствате от мъха. Имайте предвид, че като ги нарежете и махнете сърцевината им, количеството им ще намалее. 

След като сте нарязали плода на по-ситни парченца, взимате всеки буркан и слагате на дъното по 5 супени лъжици захар. Ако не обичате много сладко, може и по 4. Добавяте по малко от дюлите и по 1 листо индрише. Самото растение ще придаде на компота по-хубав аромат. 

Бурканите се пълнят до ръба с вода, като за предпочитане е да се затворят с нови капачки. 

Стерилизирането става за около 20-25 минути. След изваждане, компотите се обръщат с капачката надолу и се оставят да изстинат. 

Пробвайте тази лесна рецепта за компот от дюли, всички продукти за която ще откриете ТУК. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Ренислава ( преди 3 години )
Винаги ги правя на компот или желе, но тое по-пипкаво. Много са полезни, особено за калшлитца.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар