IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесен щрудел със сотирани круши

23 декември 2023 10 30

Тази рецепта може да ви стане любима!

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Този вкусен щрудел може да бъде направен по класически метод с ябълки, но за разнообразие, използвайте круши. Преди това те се сотират с кафява захар, лимонов сок, индийско орехче и канела, след което се увиват в закупено от магазина фило тесто (или бутер тесто), което е люспесто, маслено и устойчиво! Този рационализиран подход за приготвяне на щрудел е бърз, лесен, удобен и вкусен, а и елиминира страха от правенето на щрудел с часове.

Щрудел немски или австрийски?

Преди да се потопим в тази лесна рецепта за щрудел, нека поговорим за щрудел. Откъде идва? Повечето хора смятат, че щруделът е германско ястие, но той е създаден във Виена, която се намира в Австрия. Виенчани са тези, които правят това ястие известно с деликатното си и люспесто, тънко тесто и сладък, тръпчив ябълков пълнеж.

Немското объркване може да е от името му, тъй като щрудел е немска дума. На средногермански щрудел означава „водовъртеж“ или „вихър“, което описва люспестите слоеве тесто около пълнежа.

И така, знаем, че щруделът е създаден във Виена, но когато градът е бил контролиран от баварците или германските племена, от които Германия получава името си? Знаем, че щруделът придобива популярност с Хабсбургската империя през 18 век, която е разделена между 3 сина, така че на кой син можем да припишем и щрудела? Може никога да не разберем...

Германци, баварци, австрийци или хабсбургци имат някакви връзки със щрудела в зависимост от това кой е бил на власт и как са изглеждали граничните линии по това време – което е голяма въпросителна. 

Сега за някои любопитни факти. Ябълковият щрудел е националното ястие не само в Австрия, но също така е официалният държавен сладкиш на Тексас.

Каква е разликата между пита, щрудел, щрюзел, тарт и баклава?

Щрудел, пай, щрюзел, тарт и баклава са вкусни и могат да се приготвят със същия основен списък от съставки, но има няколко разлики:

Щрудел: десерт, при който тестото се увива изцяло около плънката, най-често сотирани ябълки, и се пече на фурна или сач. Тук няма кора, тъй като това е яйчено тесто, което се разточва на тънка хартия.
Пай: този десерт се пече в тава, може да е с топинг/кори или без. Кората се прави много просто с брашно, мазнина и вода и НЕ облицова плънката от всички страни като щрудел, а е само отгоре и отдолу.
Щрюсел: въпреки че звучи подобно на щрудел, той е напълно различен. Това не е ястие, а е заливка от трохи, която е един вид съставка за друго ястие.
Баклава: това е средиземноморската версия на щрудел с люспест външен слой и вкусна сладка вътрешност. Пълнежите са базирани на региона, така че са по-скоро тежки – с вкус на ядки, фурми. Ястието съдържа гъст захарен сироп.

щрудел с

Снимка: Istock

Рецепта за лесен щрудел с круши и ванилова глазура:

Порции: 4
Време за приготвяне: 40 минути
Съставки: 4 супени лъжици несолено масло, 3-4 големи круши, обелени и нарязани на кубчета, могат да бъдат заменени и от ябълки, разбира се; 1/4 чаша кафява захар; 1/2 чаена лъжичка лимонов сок;  1/2 чаена лъжичка смляна канела; 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче; 8 листа фило тесто.

Глазура ванилия; 3/4 чаша пудра захар, пресята; 2 супени лъжици мляко; 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт

Инструкции:

Разтопете 2 супени лъжици масло на среден огън в голям тиган. Добавете крушите, кафявата захар, лимоновия сок, канелата, индийското орехче и гответе 8 до 10 минути или докато крушите омекнат много и почти цялата течност се изпари, като разбърквате от време на време. Разстелете сместа върху малка тава за печене с ръбове или голяма чиния и охладете за 15 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете плота на кухнята си с пергаментова хартия, за да създадете работна повърхност за фило тестото. Разтопете останалите 2 супени лъжици масло в микровълновата.
Върху купчина от 4 листа фило тесто, поставени върху пергаментовата хартия насипете охладения пълнеж от круши по една от дългите страни. Навийте на руло и прехвърлете пергамента със щрудела в тава с ръбове. Повторете с още 4 листа фило.
Намажете щрудела с разтопеното масло. Нарежете тестото на 3-сантиметрови части с помощта на назъбен нож, но не режете напълно щрудела. Печете 20 минути или до златистокафяво.
Междувременно направете ваниловата глазура, като смесите съставките в средно голяма купа.
Нарежете щрудела и го сервирайте топъл с глазура, полята отгоре.
 

КоментариКоментари

pipinana1 ( преди 4 месеца )